Skip to content Skip to footer

Wat is een MAC-adres?

Het MAC-adres, misschien heb je er al eens gehoord, maar weet je niet precies wat het is. Het lijkt op een IP-adres, maar dat is het net niet. Hieronder leggen we nauwkeurig uit wat het is en wat je ermee kunt.

Wat is een MAC-adres?

Elk apparaat dat met het internet verbonden is heeft zijn eigen unieke MAC-adres. Dit adres, een 48-bitscode, hoort eigenlijk bij de netwerkkaart in het betreffende apparaat. Dit heeft overigens niks met Apple te maken, MAC staat in dit geval voor Media Access Control. Dit moet niet verward worden met het IP-adres. Je kunt het zo zien: het IP-adres staat voor het huisadres, namelijk je router oftewel het punt waar het internet jouw huis inkomt. Het MAC-adres staat voor de verschillende kamers in dat huis, dus de verschillende apparaten die van die router gebruik maken. Dit adres wordt ook wel hardware-adres of fysiek adres genoemd.

IP-Adres is het huisadres en MAC-adres zijn de kamers in het huis.

Een MAC-adres bestaat uit zes sets van twee tekens. Deze tekens kunnen zowel cijfers als letters zijn. Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit: 86:ED:C6:E7:34:EF . Elk MAC-adres in jouw huis heeft een andere code en is vooraf ingesteld door de fabrikant. Dit kun je wel veranderen, verderop in dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

Wat is het nut van een MAC-adres?

Het klinkt misschien een beetje overbodig, zo’n MAC-adres, want je hebt immers toch al een IP-adres? Niets is minder waar. Zonder MAC-adres zou alle informatie die je opvraagt op elk apparaat of een willekeurig apparaat terechtkomen. Elk stukje informatie krijgt dan ook de bestemming mee, en verschijnt dan op jouw scherm. Wel zo handig om gênante situaties te voorkomen.

Daarnaast is een MAC-adres vaak noodzakelijk voor het authenticeren van nieuwe apparatuur. Als je bijvoorbeeld een draadloze printer aan het netwerk wilt toevoegen heb je dit adres nodig. Ook zorgt een MAC-adres ervoor dat de informatie met verschillende protocollen kan omgaan.

Elk apparaat, dus ook je smartphone, wat verbonden is met internet heeft een MAC-adres.

Mac-adres

Wat kun je met je eigen MAC-adres?

Omdat een MAC-adres nooit verandert tenzij je het zelf doet is het handig om ergens een lijstje te bewaren van de MAC-adressen van de apparatuur die op het netwerk zijn aangesloten. Soms kan één apparaat dat met je router verbonden is voor problemen zorgen. Als je een lijstje hebt met de MAC-adressen zie je snel welk apparaat dit is en eventueel wat er aan gedaan kan worden.

Het is zeer eenvoudig om het lijstje met MAC-adressen dat gebruik maakt van jouw router te vinden. Als je je eigen IP-adres weet (dit is ook makkelijk te Googlen), kun je toegang krijgen tot de instellingen van je router. Hiervoor heb je wel een eerder ingestelde gebruikersnaam en wachtwoord voor nodig. Vervolgens zie je in het Wireless/Draadloos tabje ergens een lijst met MAC-adressen. Sommige routers bieden ook nog de naam van het apparaat aan.

Ander MAC adres achterhalen

Wil je weten of de nieuwe buurman waaraan je maanden geleden je WiFi-wachtwoord aan hebt gegeven inmiddels een eigen netwerk heeft? Door een lijstje te maken van je eigen MAC-adressen kun je zien of er iemand op zit die er niet hoort. Hou er bij het maken van dit lijstje rekening mee dat ook andere apparatuur, zoals je slimme speaker of Chromecast, een MAC-adres heeft. In dit geval kun je natuurlijk ook je wachtwoord wijzigen, maar dat is vervelend als er tientallen apparaten zijn verbonden.

MAC-adres achterhalen pc

MAC-adres achterhalen iPhone of iPad

MAC-adres achterhalen Android

Ervoor zorgen dat niemand anders in je netwerk kan komen

Met MAC-adressen kun je er ook voor zorgen dat vreemde apparaten met geen mogelijkheid in je netwerk kunnen komen. Dit kun je doen door een lijst te maken van goedgekeurde MAC-adressen. Deze voer je in in het scherm van je router. Voor veel mensen is dit misschien niet zo handig, want zo moet je het goedkeuren als een vriend een keer gebruik wilt maken van je WiFi.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.