Skip to content Skip to footer

Chromebook

Als je op zoek bent naar een laptop, heb je mogelijk een Chromebook voorbij zien komen. Chromebooks stijgen de afgelopen tijd enorm in de populariteit. Dit komt vooral omdat ze vrij licht zijn en snel kunnen functioneren. De Chromebook is de ideale keuze als je niet veel geld kwijt wil zijn aan een laptop en ‘m voornamelijk gaat gebruiken om te internetten. Maar wat maakt dit toestel nog meer speciaal en waarom zou jij er een moeten kopen? Dat leggen wij jou uit.

Wat is een Chromebook

Simpel gezegd is Chromebook een computer die op Chrome OS draait. Dit is een zeer eenvoudig besturingssysteem dat door Google ontwikkeld is. Chromebooks zijn ontworpen om voornamelijk voor online zaken te gebruiken. Alles wat je doet gebeurt dus via de webbrowser. Dit ziet er dus anders uit dan bij andere besturingssystemen, zoals die van Windows. Je kan geen zware software installeren, maar je werkt met de apps die aangeboden worden door Google. Doordat dit geen zware apps zijn en je online werkt, functioneert de laptop snel en verbruikt weinig batterij. Hij heeft een compact formaat en is dus makkelijk mee te nemen.

Chromebook offline

Een Chromebook is ontworpen om vooral te gebruiken terwijl je verbonden bent met het internet. Chrome OS is door de jaren heen veranderd en er zijn veel apps, waarmee je tóch te werk kunt gaan zonder internetverbinding. Gmail werkt bijvoorbeeld offline. Je kunt bijvoorbeeld e-mails lezen en opstellen met Gmail Offline. Zodra je online bent wordt de mail verstuurd. Ook kan je werken aan documenten met Google Drive Offline. De offline apps bewaren automatisch wat je hebt gedaan en synchroniseren met de online services wanneer uw computer weer verbonden met het internet is.

Dit is de 1 bij het artikel: chromebook.
Het bureaublad van een chromebook

Prestaties

Chromebooks zijn minder duur dan traditionele laptops. Omdat een Chromebook meestal afhankelijk is van cloudopslag, hebben ze geen grote harde schijven nodig. De lokale opslag is bij de meeste Chromebooks beperkt tot 16 of 64 GB. De ruimte is dus redelijk beperkt. Het idee hiervan is om grote bestanden in de cloud op te slaan. Als je écht meer lokale opslagruimte zou willen hebben kan je er altijd nog aan denken om een externe harde schijf aan te schaffen.

De laptop staat bekend om zijn lange batterijlevensduur en snelheid. Dit komt doordat hij geen zware processor en videokaart heeft die veel energie gebruikt. Je zal dus niet zo snel moeten opladen. Dit kan erg ideaal zijn voor studenten die niet in alle lokalen een stopcontact aanwezig hebben. De meeste Chromebooks hebben geen indrukwekkende specificaties. Het geheugen is bij de meeste beperkt tot 2 of 4 GB.

De meeste Chromebooks hebben geen speciale grafische chip, hoewel er sommige zijn waarvan de chip capabeler is dan anderen. Begin dit jaar is de Acer Chromebook 315 aangekondigd die een redelijk goede processor heeft. Hij is voorzien van de 7e generatie AMD Apu A-serie processoren met Radeon graphics. Dankzij de nieuwe AMD A-serie processoren voor Chromebooks kan je maar liefst 10 uur lang video’s streamen, de nieuwste apps gebruiken, online games spelen en surfen op het internet.

De meeste Chromebooks hebben een schermgrootte van 12-of 15-inch. Chromebooks kunnen ook met externe monitors werken voor het geval je meer schermruimte nodig hebt. De resolutie van sommige Chromebooks kunnen hoog zijn. Zo heeft de Google Pixel Slate een resolutie van 3000×2000 pixels met een pixeldichtheid van 293 ppi. Er is zelfs ook de Lenovo Yoga Chromebook die een 4k-scherm heeft.

Beperkingen

Het toestel heeft zijn sterke, maar uiteraard ook zwakke punten. Zo hebben de meeste Chromebooks een beperkte hoeveelheid opslagruimte. Afgezien van premium apparaten, heb je meestal 16 GB of 32 GB aan ruimte op een Chromebook. Chromebooks zijn dus niet geschikt voor mensen die veel lokale ruimte nodig hebben. Er wordt echter aangeraden om alles naar de cloud te verplaatsen.

Als je een fanatieke gamer bent is het een verstandige keus om een Windows laptop te kiezen. Chromebooks zijn namelijk niet gericht op gamers. Een Chromebook is niet krachtig genoeg om zware taken uit te voeren. Ze komen namelijk niet met krachtige grafische kaarten of processoren. Alhoewel dit niet betekent dat je helemaal geen games kunt spelen om tijd te verdrijven. De Chrome Web Store beschikt over talloze spelletjes die vaak gratis zijn.

Daarnaast valt er niet te ontkennen dat de Windows- en macOS-besturingssystemen veel uitgebreidere bibliotheken met applicaties hebben. Er zijn genoeg geweldige Chrome OS- en Android-apps die bepaalde apps van Windows en MacOS kunnen vervangen, maar niet allemaal zijn altijd even goed. Denk aan Adobe programma’s, zoals Photoshop of alternatieve browsers, zoals Mozilla Firefox. Er zijn wel mogelijkheden om bepaalde softwarepakketten op Chromebooks te laten werken, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Dit hoeft geen probleem te zijn voor de gebruiker. Zeker niet als je een gebruiker van Google programma’s en services bent.

Chromebooks zijn minder kwetsbaar voor virussen

Een ander belangrijk aspect van Chromebooks is hun sterke beveiliging. Je werkt voornamelijk online, waardoor virussen weinig effect op het besturingssysteem hebben. De laptop wordt automatisch beschermd tegen virussen. Je ziet een pictogram in de hoek verschijnen wanneer er een update in behandeling is. Daarnaast kan je er zelf voor kiezen om het handmatig toe te passen. De kosten voor software die virussen tegengaan kun je dus vergeten. Chromebook gebruikt de sandbox-techniek om te voorkomen dat malware de computer volledig infecteert.

Op Windows computers is de gebruiker zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van het apparaat. Dit apparaat werkt zichzelf en de geïnstalleerde apps automatisch op de achtergrond bij. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het up-to-date houden van geïnstalleerde programma’s. Daarentegen wil dit niet zeggen dat je volledig beschermd bent tegen bedreigingen, maar Chrome OS is in ieder geval veiliger dan andere systemen.

Lees ook: Chrome OS installeren op een Windows-laptop

Wel of geen Chromebook aanschaffen?

Voordat je een Chromebook koopt bedenk dan goed waar je de laptop voor gaat gebruiken. Chromebooks zijn namelijk niet zo bekwaam als de meeste Windows-laptops en MacBooks. Alhoewel de functionaliteiten van een Chromebook voor sommige mensen meer dan genoeg zijn. Wil jij de laptop gebruiken om voornamelijk op internet te browsen, e-mails te schrijven en films te bekijken dan is de Chromebook een aanbeveling. Chromebooks zijn optimaal voor het gebruik in de browser en zijn ideaal als dat alles is wat je nodig hebt.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.