Skip to content Skip to footer

iPhone sneller in 10 stappen

Na verloop van tijd zal je iPhone langzamer gaan werken. Je merkt het bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee apps worden geopend en hoe snel letters worden geregistreerd als je aan het typen bent. Er zijn een aantal makkelijk uit te voeren tips die ervoor kunnen zorgen dat je iPhone weer als een zonnetje loopt. Het sneller maken van een iPhone vereist geen installatie van speciale apps en kan dus heel simpel worden uitgevoerd!

Apps opruimen

Gebruik je werkelijk alle apps die je hebt geïnstalleerd? Het kan lonen om eens kritisch te kijken naar de apps die je op je smartphone hebt staan. De apps die je hebt gekocht in de App Store blijven altijd jouw eigendom. Dat betekent dat je ze altijd opnieuw kunt installeren.

Welke apps nemen veel ruimte in en kun je verwijderen?

 • Ga naar Instellingen en kies voor Algemeen
 • Vervolgens open je iPhone Opslag
 • Klik op een app en druk op Verwijder app

GO neemt meer dan 9 GB ruimte in beslag en wordt niet eens gebruikt.

Overzicht ruimte op iphone

Foto’s en video’s opruimen

Je herkent het vast: elk moment vastleggen en blijven ‘klikken’ om het perfecte plaatje vast te leggen. Gelukkig kan het en dit betekent ook dat je geheugen snel vol loopt. Een foto gemaakt met een smartphone is van goede kwaliteit (mits je dat hebt ingesteld) en neemt dus veel ruimte in beslag. Ga er even voor zitten en bekijk kritisch welke foto’s en video’s je wilt houden. Je zou je beeldmateriaal ook naar de cloud kunnen uploaden, zodat je vanaf elk apparaat toegang hebt tot je foto’s. Wanneer je gaat uploaden, zorg dat je dat doet als je een WiFi verbinding hebt, om overmatig dataverbruik te voorkomen.

Foto’s verwijderen op de iPhone/ iPad

 • Open de Foto’s app
 • Klik linksonder op Foto’s
 • Kies voor Selecteer 
 • Selecteer de foto’s/ video’s die je wilt verwijderen
 • Druk op de Prullenbak en bevestig

Achtergrond apps

De meeste apps verversen op de achtergrond. Naast dat dat data kan kosten, maakt het je telefoon ook langzamer en zal het er voor zorgen dat je batterij sneller leeg gaat. Je kunt een selectie maken van welke apps wel en welke niet op de achtergrond mogen verversen.

Hoe schakel ik apps uit die op achtergrond niet mogen verversen?

 • Ga naar Instellingen
 • Kies voor Algemeen en open: Ververs op achtergrond
 • Zet uit wat niet ververst hoeft te worden

Eigenlijk kun je alle apps wel uitschakelen, behalve de apps waar je berichten van wilt ontvangen als deze niet geopend is. Bij mij mag WhatsApp alleen op de achtergrond verversen.

Apps verversen op achtergrond uitschakelen

Inbox opschonen

Met inbox bedoelen we in deze alle binnengekomen berichten, dus bijvoorbeeld WhatsApp, iMessage en Telegram. Welke gesprekken en berichten moeten écht worden bewaard? Deze kun je naar jezelf e-mailen of je maakt er een screenshot van. Wat overblijft kun je allemaal verwijderen om je iDevice sneller te maken. Het bewaren van oude berichten (én ook verstuurde plaatjes, filmpjes en andere bestandjes) neemt heel veel werkgeheugen in beslag!

Werkgeheugen opschonen

Je werkgeheugen opschonen kan in feite op drie manieren. De eerste hiervan is het opnieuw opstarten van je toestel. Hierdoor ordent je iPhone als het ware zichzelf en zullen processen efficiënter verlopen.
De tweede manier is door apps helemaal af te sluiten als je klaar bent met het gebruiken. Dit doe je door ze ‘weg te vegen’ nadat je tweemaal op de homeknop (bij oudere toestellen) hebt gedrukt. De app is niet verwijdert maar simpelweg afgesloten. Voor nieuwe toestellen kun je dit doen via de AssistiveTouch optie, waar je apps kunt sluiten via het multitask menu.

De derde methode vereist iets meer handelingen maar schoont het werkgeheugen razendsnel op, gezien het opstarten van een iPhone iets langer duurt.

Toestellen met thuisknop

 • Ontgrendel je toestel
 • Houd de aan/uitknop ingedrukt (voor toestellen met een thuisknop)
 • Je bent nu in het ‘zet uit’ scherm
 • Heb je een toestel met een thuisknop, houd deze dan ingedrukt tot je iDevice het beginscherm toont

Toestellen zonder thuisknop

Heb je een toestel zonder thuisknop, dan zul je als eerste Assistive Touch moeten inschakelen. Dit doe je door naar ‘instellingen – algemeen – toegankelijkheid – AssistiveTouch – inschakelen’ te gaan. Je krijgt nu een cirkel, een virtuele thuisknop, op je scherm.

 • Ontgrendel je toestel
 • Ga naar ‘instellingen – algemeen – zet uit’
 • Druk op de AssistiveTouch button
 • In dit instellingenscherm houd je de thuisknop ingedrukt tot je wordt teruggeleid naar het instellingenscherm

Je werkgeheugen is nu opgeschoond.

Locatievoorziening en bluetooth

Wees spaarzaam met je locatievoorziening en bluetooth, gezien dit werkruimte van je iPhone in beslag neemt. Zet beide standaard uit en zet ze aan wanneer je ze nodig hebt. Hiermee spaar je werkgeheugen maar ook batterij! Bij het installeren van bepaalde apps wordt je verzocht om toegang te verlenen tot je locatie. Voor een navigatieapp natuurlijk reuze handig, maar is het nou werkelijk nodig voor een spaarkaartapp? Het is aan te raden om je locatie niet met alle apps te delen. Via ‘instellingen – privacy – locatievoorziening’ kun je de rechten van apps aanpassen. Je kunt er voor kiezen om alleen locatie te gebruiken bij gebruik of nooit.

Locatievoorziening uitschakelen per app

Updates uitvoeren

Je toestel voorzien van de nieuwste iOS is de meest logische handeling om je iDevice sneller te maken. Een update zorgt er namelijk altijd voor dat de software en hardware van je iPhone zo efficiënt mogelijk met elkaar samenwerken om jou de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.

Wis de cache van je browser

Net als op een desktopcomputer of een laptop, is je iPhone een computer die browsegeschiedenis opslaat. Het wissen van de geschiedenis is een manier om je apparaat sneller te laten draaien (Safari start er sneller door op bijvoorbeeld) met weinig inspanning. Gecachte data is een aanvullende tip om je browser op te schonen. Met een iDevice doe je dat door naar ‘instellingen – Safari – wis geschiedenis en cookies en gegevens’ te gaan. 

Beweging en animatie

De manier waarop je iDevice werkt, met vloeiende animaties en bewegingen terwijl je werkt is ontzettend mooi en draagt bij aan de ultieme gebruikerservaring. Het kan je toestel ook langzamer maken dan nodig is. Door iets minder werkgeheugen te laten besteden aan het openen van apps en heen en weer sliden tussen schermen kun je je iPhone sneller maken. Je doet dit als volgt:

 • Ga naar Instellingen
 • Kies voor Algemeen en dan Toegankelijkheid
 • Zet Verminder beweging uit
Toegankelijkheid instellen iphone

Reset je toestel

Ondanks bovenstaande tips kan het zijn dat je iPhone nog steeds niet lekker draait. Over verloop van tijd zal er altijd data worden opgeslagen die je niet zo één-twee-drie kunt verwijderen. De laatste oplossing is dan om een harde reset uit te voeren waarmee je je toestel terug brengt naar de fabrieksinstellingen en een volledig leeg toestel hebt. Via ‘instellingen – algemeen – stel opnieuw in – wis alle inhoud en instellingen’ maak je je smartphone helemaal leeg. Ook handig wanneer je je toestel verkoopt! Volg alle aanwijzingen op het scherm en kies ervoor om geen backup terug te zetten, ten behoeve van een compleet leeg toestel.

Al het bovenstaande uitgevoerd en toch nog een langzame smartphone? Met name oudere toestellen zijn langzaam en de nieuwste iOS updates zijn niet altijd even compatibel met de hardware van de smartphone. Wellicht is dat het moment om over te stappen op een nieuw toestel, wellicht een refurbished iphone variant?

Bonustip: Spotlight

Snel een app of contact opzoeken met Spotlight kan je telefoon vertragen. Zodra jij een zoekopdracht geeft, gaat je iPhone langs alle inhoud en indexeert deze. Schakel de optie uit om je telefoon te versnellen:

 • Ga naar Instellingen en daarna naar Algemeen.
 • Tik op Thuisknop.
 • Haal de vinkjes weg in de lijst.

Spotlight heel handig, maar kan je iPhone langzamer maken:

Spotlight uitschakelen

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.