Skip to content Skip to footer

Computer opschonen – doorloop deze simpele stappen

Er komt een moment dat het nodig is op je computer op te schonen, want hij is traag. Hier heeft bijna iedere gebruiker op den duur last van. Bij een pc die niet ouder is dan drie jaar, hoef je geen rekening te houden met processor, ssd of extra intern geheugen. Tuurlijk word je pc hier nog sneller van, maar het is niet de oplossing voor een trage computer.

Wat kun je wel doen aan een trage computer? Het is goed om te beginnen met je pc te gaan opschonen. Hieronder een stappenplan om je computer op te ruimen, waardoor hij weer sneller wordt. Heb je deze stappen doorlopen? Klik dan op onderstaande tip om met aanpassingen in Windows je pc sneller te maken.

10 simpele stappen om je computer weer snel te maken

Controleer op virussen en malware

Als eerste stap controleer je je computer op virussen en malware. Dit kun je doen met Malwarebytes en een gratis virusscanner. Nadat je met beiden programma’s een scan heb uitgevoerd en er is geen malware of virus gevonden kun je doorgaan met de volgende stap.

Bestanden verwijderen met CCleaner

Met CCleaner kun je je computer goed opschonen met overbodige bestanden. Denk erom als je alles aanvinkt zoals hieronder dat je wachtwoorden van internet etc ook verwijderd worden, haal vinkjes weg waarover je twijfelt. De geel gemaakte mogelijkheden kunnen vervelend zijn om weg te gooien:

Computer opschonen met ccleaner

Belangrijk, waarom je denkt dat je computer trager wordt is dat het opstarten heel erg lang duurt. In CClenaer kun je kijken wat er allemaal wordt opgestart. Veel programma’s hoeven niet automatisch te starten bij het aanzetten van de pc. Bekijk de programma’s die opstarten in CCleaner en verwijder ze eventueel:

  • Open het Tabblad gereedschap in CCleaner
  • Kies voor Opstarten
  • Bekijk wat je kunt verwijderen, zoals: Adobe update, Google update etc
Opstartprogramma's opschonen

Persoonlijke bestanden en programma’s verwijderen

Verwijder simpelweg alle bestanden die je niet meer nodig hebt. Dat zijn bij een typische computer al snel tientallen gigabytes aan data, zoals afbeeldingen, videobestanden en pdf’s. Dit kan gemakkelijk door te zoeken op het bestandsformaat, bijvoorbeeld jpg, mov of avi; zo krijg je direct een overzicht.

Hieronder Windows Verkenner. Rechtsboven kun je bijvoorbeeld zoeken op *.avi:

Overbodige bestanden opruimen op de computer

Klik en je hebt weer een bestand gedownload. Deze bewaar je automatisch in de downloadmap. Deze map wordt vaak vergeten om te legen.

Het is ook verstandig om je geïnstalleerde programma’s en apps onder de loep te nemen. Software wat je niet gebruikt kun je beter weggooien. Dat helpt enorm om je Naast een opgeschoonde pc heb je hierdoor ook een veiligere computer. Oude en niet regelmatig bijgewerkte programma’s zijn namelijk een favoriet doelwit bij hackers.

  • Ga naar Windows knop en kies Instellingen
  • Open Apps en sorteer op Installatiedatum
  • Scroll naar beneden voor de oudste software
Ongebruikte apps verwijderen

Opruimen en organiseren

Tijdens het schoonmaken kom je vast ook veel zaken tegen die je wel wilt bewaren, maar die niet op een logische plaats staan. Bij een computer of laptop opschonen hoort daarom ook dat je hem goed organiseert. Zo voorkom je dat troep zich kan ophopen en maak je jouw werkproces veel efficiënter.

Zorg er ook voor dat je grote bestanden en dergelijke op een externe locatie opslaat. Hoe minder ruimte je laptop of pc heeft, hoe trager hij wordt. En het is nergens voor nodig om ze op je pc te hebben staan. Investeer bijvoorbeeld enkele tientjes in een externe harde schijf, of kies voor een cloudoplossing. Dropbox biedt – gratis – enorm veel opslag aan, maar ook Microsoft, Google en Apple hebben gratis of zeer betaalbare alternatieven die erg gebruiksvriendelijk zijn. Zo kun je overal bij je gegevens, zonder te hoeven vrezen dat je computer vol raakt. Opgeruimd staat netjes!

Windows opnieuw installeren

Bovenstaande stappen maakt je pc weer sneller, maar soms is het ook goed op hele nieuwe Windows installatie te doen. Uiteraard doe je dit niet zomaar en is behoorlijk rigoureus. Toch is je pc dan wel weer helemaal fris. Misschien een idee om over te stappen op Windows 8.

Computer opschonen is een continu proces

Als je heel grondig bent in het opschonen, kun je behoorlijk lang wachten voordat het weer nodig is. Maar vroeger of later moet je er toch weer aan geloven. Daarom is het beter om altijd vooruit te denken. Op die manier is het namelijk veel sneller en gemakkelijker, zelfs als je er wat vaker mee bezig moet zijn.

Neem altijd even de tijd om een bestand op de juiste plaats op te slaan. Zet het niet zomaar op je bureaublad, want dat is anders in een mum van tijd vol. En ruim bijvoorbeeld de laatste tien minuten van je werkdag in voor het laptop opschonen. Dan kun je de volgende dag weer fris aan de slag, zonder vertraging. Bedenk dat het sneller maken van je computer niet enkel scheelt in wachttijd, maar vooral ook in frustratie. En dat is zeer positief voor je productiviteit. Zo kun je niet enkel tijd besparen, maar zelfs echt tijd winnen. Als het opschonen een onderdeel is geworden van je routine, werk je vanzelf efficiënter en met meer plezier.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.