De 4 beste gratis virusscanners

Jouw computer beschermen tegen virussen is natuurlijk ontzettend belangrijk, anders loop je altijd kans op een virus en misschien wel het kapotgaan van jouw computer. Dit wil je natuurlijk voorkomen, maar antivirussoftware kan ook erg duur zijn. Gelukkig zijn er ook verschillende gratis virusscanners en alsnog ontzettend goed werken. De beste uit deze selectie heb ik verzameld zodat jouw pc altijd goed beschermd is.

AVAST Free Antivirus

Ik zou je bijna niet geloven wanneer je zegt dat je nog nooit van AVAST hebt gehoord, het is dan ook een erg bekend programma en dat is niet voor niets.

Als eerste is de basisbescherming van AVAST erg goed, dit heeft AVAST zelf bewezen door zijn virusscanner te laten testen door onafhankelijke labs. De tests leverde hoge scores op die bewijzen dat AVAST een topproduct is.

Hier komt nog bij dat AVAST ook meerdere geavanceerde functies helemaal gratis aanbiedt. Zo biedt deze software ook speciale internetbeveiliging en beschermt je tegen gevaarlijke websites. Websites worden beoordeeld qua veiligheid en gevaarlijke URL’s worden geblokkeerd. Als laatste biedt AVAST als eigenlijk de enige gratis antivirussoftware een scan om te kijken hoe kwetsbaar jouw computer is. Hiermee kun je er dus vanuit gaan dat jouw computer enorm goed is beveiligd, en het kost je niets.

Hieronder een screenshot van de Avast website. In een paar klikken scan je je hele computer op virussen:

Computer scannen op virussen met Avast

Kaspersky Free

Als AVAST je niet aan staat dan heb je ook nog deze optie, Kaspersky Free, een virusscanner die gratis is en ook veel te bieden heeft.

Zo heeft Kaspersky eigenlijk alle functies die AVAST ook heeft en zijn de lab scores van Kaspersky Free ook nagenoeg perfect. Voor het blokkeren van phishing en malware werkt Kaspersky ontzettend goed.

Ook Kaspersky beschermt jou dus ook wanneer je het internet gebruikt en blokkeert gevaarlijke URL’s die je probeert te openen. Het enige nadeel aan Kaspersky Free is dat er geen directe tech support is en dat het lastig is om een probleem op te lossen. Maar als je het goed is zal je niet veel problemen hebben met deze antivirussoftware en heb je dit dus ook niet nodig.

Lees: Heb je ziggo? Installeer de gratis internetbeveiliging van Ziggo

AVG Free

AVG is nog een erg goed gratis antivirusprogramma, maar toch zijn er wat verschillen tussen deze en de vorige twee antivirusprogramma’s.

Als eerste moet er genoemd worden dat ook AVG erg goed scoort op de testen en je dus zeker wel goed tegen malware kan beschermen, op dit gebied is er geen enkel probleem. Als we kijken naar de geavanceerde functies daarentegen dan heeft AVG een stuk minder functies dan de andere twee antivirusprogramma’s die we genoemd hebben. Zo biedt AVG geen browser extensie om het online surfen veiliger te maken.

Nog een nadeel is dat het scannen niet ontzettend snel gaat, wat slomer dan bij de overige programma’s in ieder geval. Dit is niet per se heel erg maar wel handig om van op de hoogte te zijn.

In het kort is AVG-free dus een prima gratis antivirussoftware wat jouw computer echt wel weet te beschermen, het mist alleen een aantal extra functies die je eventueel wel handig kunt vinden.

Hieronder een screenshot van AVG. De basis is beveiligd:

AVG basis beveiliging

Bitdefender

Deze virusscanner klinkt je waarschijnlijk wat minder bekend in de oren, maar dat betekent niet dat hij niet goed is. Zo moet er genoemd worden dat Bitdefender ontzettend hoog scoort op testen wanneer het gaat om beveiliging tegen phishing en algemene beveiliging tegen virussen.

Dit is natuurlijk heel goed maar behalve basis antivirus bescherming biedt Bitdefender geen extra functies. Ook biedt hij geen website rating en moet je zelf dus goed letten op de veiligheid van websites. Al in al is het goede antivirussoftware maar doet het niets meer dan dat.

We hebben vier goede virusscanners gezien die helemaal niks kosten en die jij dus goed kunt gebruiken om jouw persoonlijke computer goed te beschermen tegen virussen, want een kapotte computer wil je natuurlijk voorkomen.

Over de auteur

Scroll naar boven