Skip to content Skip to footer

Partities samenvoegen in Windows

Een harde schijf kun je opdelen in partities. Je deelt je harddisk dan op in logische stations. Het lijkt dan alsof je computer uit meerdere fysieke harde schrijven bestaat. Uiteindelijk is het maar een harde schijf. Als je harde schijf is opgedeeld in meerdere partities en je wilt uiteindelijk twee partities samenvoegen kun je hiervoor software van derden gebruiken. Voor een normale gebruiker is dit behoorlijk ingewikkeld. Daarnaast kun je ook makkelijk gegevens kwijtraken.

In onderstaande tip leggen we uit hoe je in Windows van twee partities naar een partitie kunt maken.

Voor je met onderstaande stappen gaat beginnen raden we je aan om eerst een back-up te maken van je gegevens van beide partities. Mocht het om wat voor reden dan ook fout gaan kun je hierop terugvallen.

Schijfbeheer openen

Als eerste stap moet je naar Schijfbeheer door met je rechtermuisknop linksonder op het Windows-teken te klikken en te kiezen voor Schjfbeheer.

Gegevens veilig stellen

In onderstaand voorbeeld hebben we de partitie D:\ en E:\, die we willen gaan samenvoegen (rood kader). Om dit te doen moeten we eerst een partitie verwijderen. Let op! Als je deze stap gaat uitvoeren verlies je alle data van de verwijderde partitie. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maak een back-up van je gegevens.

Partitie verwijderen

In ons geval gaan we de E:\ partitie verwijderen. De foto’s die we hierop hebben staan, staan in de cloud bij Google Foto’s.
Door met je rechtermuisknop te drukken op de partitie, die je wilt verwijderen, kun je kiezen voor Volume verwijderen. Vervolgens klik je op Ja om het verwijderen te bevestigen.

Partitie samenvoegen

Nu onze E partitie is verwijderd, kunnen we het volume van D:\ vergroten. Klik met je rechtermuisknop op D:\ en kies voor Volume uitbreiden. De wizard wordt nu geopend en klik op Volgende. In onderstaande afbeelding zie je dat de wizard 46812 MB heeft gevonden aan vrije ruimte. Je kunt dit eventueel verkleinen, maar dan blijft er een niet-toegewezen ruimte over. We kiezen om alle vrije ruimte samen te voegen en klikken op Volgende en sluiten af met voltooien.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.