Skip to content Skip to footer

Windows sneller opstarten

Het is de meeste gebruikers van Windows 10 een doorn in het oog: de snelheid waarmee de computer opstart. Helaas wordt de gewenste opstarttijd niet altijd gehaald, maar er is goed nieuws. Hoe langer je je pc gebruikt, hoe trager het beginnen van Windows gaat. Dit komt, omdat je in der loop der tijd steeds meer software installeert. Programma’s starten bij het aanmelden van Windows, zonder dat je het merkt. Veel van deze software hoeft helemaal niet meteen gestart te worden.

Neem bijvoorbeeld een installatie van Adobe of iTunes bij het starten van je pc en inloggen bij Windows kijkt Adobe of Apple of er updates zijn van Adobe Reader of iTunes. Dit is totaal overbodig!

Windows van Microsoft bevat gebruiksvriendelijke opties om je te vertellen welke programma’s het opstarten vertragen. We geven enkele manieren om de opstartsnelheid van je pc te vergroten.

De snelheid vergroten via Taakbeheer

Via ‘Taakbeheer’ en het opstartmenu kun je bepaalde programma’s uitschakelen die het opstartproces (ernstig) vertragen. We leggen stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan.

Taakbeheer openen

Ga met de muis op de taakbalk (onderin beeld) staan en klik op de rechtermuisknop. Kies in het menu dat zich nu opent voor ‘Taakbeheer’ door erop te klikken. Er opent zich een nieuw scherm. Klik op ‘Meer details’ onder in het menu. Je komt nu in het hoofdmenu van ‘Taakbeheer’.

Je krijgt dan onderstaand scherm te zien:

Taakbeheer openen in windows 10

Welke programma’s starten automatisch op?

In het menu ‘Taakbeheer’ zie je meerdere kolommen en je klikt nu op “Opstarten”. Je krijgt nu een lijst te zien met programma’s die van invloed zijn op het opstartproces van de computer. In de laatste kolom van deze lijst zie je hoe hoog de invloed is van het betreffende programma op het opstartproces. Dit kan ‘veel’, ‘normaal’ of weinig’ zijn. Het is ook mogelijk dat er staat “niet gemeten”. In dat geval is het programma nog te nieuw voor Windows 10 om de invloed op het opstartproces aan te kunnen geven.

Programma’s die automatisch starten als je Windows 10 opstart:

Veel programma's worden automatisch gestart in w10.

Programma’s uitschakelen

Het is verstandig om de programma’s die veel invloed hebben op het opstartproces uit te schakelen. Dit doe je door het programma te selecteren met de muis en vervolgens rechtsonder in beeld te kiezen voor “Uitschakelen”. Vervolgens sluit je “Taakbeheer” af door op het kruisje te klikken.

Snel opstarten inschakelen

Een andere manier om een snelle opstart van de computer te verkrijgen, is door dit aan te geven in de ‘Instellingen’. We leggen ook nu weer stap voor stap uit hoe dit in zijn werk gaat.

Energiebeheer openen

Klik op het startmenu en kies voor ‘Instellingen”. In het venster dat zich nu opent, typ je in de zoekbalk: “energiebeheer’. Je kiest nu voor de optie: ‘Een energiebeheerschema selecteren’ en klikt deze aan.

Zie bij de rode pijl Een energiebeheerschema selecteren:

Energiebeheer selecteren

Instellingen wijzigen

Er ontvouwt zich een nieuw scherm en nu kies je voor ‘Het gedrag van de aan/ uit knoppen bepalen’ en klikt hier op. In het nieuwe scherm kies je eerst voor ‘Instellingen wijzigen die op dit moment niet beschikbaar zijn’. Dit staat achter een schildje en is getypt in blauwe letters.

Moeilijk te zijn, maar we hebben er weer een rode pijl bij gezet:

Instellingen wijzigen aan en uit knop

Snel opstarten inschakelen

De keuzes onder ‘Instellingen voor afsluiten’ zijn nu beschikbaar. Vink het eerste hokje aan: ‘Snel opstarten inschakelen (aanbevolen)’. Kies vervolgens voor ‘Wijzigingen opslaan’. Je komt automatisch terug in het vorige menu. Dit menu kunt je nu afsluiten door op het kruisje rechtsboven te klikken.

Snel opstarten inschakelen bij de rode pijl:

Snel opstarten inschakelen in windows 10

Conclusie

Bovenstaande manieren zijn twee eenvoudige en gemakkelijk uit te voeren stappen om de opstartsnelheid van je computer te vergroten. Vergeet niet deze stappen na verloop van tijd te herhalen. De gemiddelde gebruiker voegt steeds weer nieuwe programma’s aan zijn computer toe en ook deze nieuwe programma’s kunnen het opstartproces mogelijk weer vertragen. Na deze stappen kun je snel aan de slag in Windows.

Eenmaal aan het werk merk je dat het opstarten van programma’s lang duurt. Windows is snel opgestart, maar als ik eenmaal aan het werk ben heel traag. Onderstaande simpele stappen maakt je computer weer snel.

Computer sneller maken in 10 simpele stappen

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.