Skip to content Skip to footer

MacBook sneller maken in 10 stappen

Om mee te beginnen je MacBook sneller maken geldt ook voor een iMac. Je hebt jaren plezier van een Apple device. Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro zijn duurzame laptops. Het besturingssysteem van Apple, macOS, vraagt bovendien om een stuk minder rekenkracht dan Windows 10. Dankzij deze eigenschappen gaat een laptop van Apple lang mee. Desondanks neemt de snelheid door de jaren heen af. Maar dat is lang niet altijd het probleem van de hardware. Vaak zijn deze problemen die je eenvoudig en gratis oplost. Lees hoe je jouw Macbook of iMac sneller maakt met deze 10 stappen.

Laat je MacBook niet te veel programma’s opstarten

De opstarttijd van een laptop is belangrijk. Hoelang het duurt voor individuele programma’s om te starten is eveneens cruciaal voor de gebruikerservaring. Je laptop draait sneller wanneer je minder programma’s op de achtergrond laat draaien. Bij het opstarten runt een MacBook aardig wat programma’s. Een heel aantal daarvan gebruik je waarschijnlijk niet of nauwelijks. Het is mogelijk om zelf in te stellen welke applicaties automatisch gestart worden. Zo kun je je MacBook sneller maken door minder programma’s op te starten.

 • Ga naar Systeemvoorkeuren
 • Kies voor Gebruikers en groepen
 • Selecteer je eigen profiel
 • Klik op het tabblad Inloggen
 • Schakel programma’s uit die je niet gebruikt.
Macbook sneller maken door programma's uit te schakelen bij opstarten
Minder programma’s opstarten maakt je macbook sneller

Verwijder programma’s die je niet gebruikt

Op een MacBook staan bij aankoop al aardig wat applicaties. Daar voeg je er door de jaren heen zelf ongetwijfeld meer aan toe. Een heel aantal hiervan gebruik je vermoedelijk niet of nauwelijks. Er zijn applicaties die op de achtergrond draaien en daardoor je laptop langzamer maken. Zelfs als dat niet het geval is doe je er goed aan om ongebruikte programma’s te verwijderen. Je maakt schijfruimte vrij en je MacBook wordt sneller. 

Zorg voor een schone desktop

Dit is een van de eenvoudigste stappen om je MacBook sneller te maken. Jammer genoeg kijken veel gebruikers van iOS hier overheen. Ieder icoontje op je bureaublad zorgt er namelijk voor dat je MacBook iets langzamer draait. Ruim je desktop op en zorg ervoor dat er alleen icoontjes opstaan van programma’s die je dagelijks gebruikt. 

Schakel grafische effecten uit

Apple staat bekend om de tot de verbeelding sprekende presentatie van hun producten. Dat is mooi meegenomen, maar visuele effecten kosten behoorlijk wat rekenkracht. Gelukkig zet je deze in een paar stappen uit.

 • Open Systeemvoorkeuren en ga naar Toegankelijkheid.
 • Kies aan de linkerkant voor Beeldscherm.
 • Zet een vinkje bij Verminder beweging en Verminder doorzichtigheid.
Grafische effecten uitschakelen
Macbook is sneller zonder grafische effecten

Een inmiddels berucht effect in iOS is de “Geest uit de Fles”. Dat is een aparte animatie voor het minimaliseren van vensters. Om je Macbook sneller te maken kun je deze het beste als volgt uitschakelen:

 • Ga naar Systeemvoorkeuren
 • Open de instellingen voor Dock
 • Kies bij Minimaliseer vensters met Effect voor Glijdende schaal.
Dock instellingen aanpassen
Dock instellingen aanpassen

Schakel overbodige widgets uit

Widgets kunnen handig zijn omdat ze je van alles op de hoogte brengen. Toch zijn ze lang niet altijd noodzakelijk. Daar komt nog bij dat ze heel wat vragen van je MacBook. Door ze uit te zetten profiteer je van een sneller draaiende laptop. Ga daarvoor naar:

 • Open Systeemvoorkeuren
 • Kies voor Extensies
 • Klik aan de linkerkant op Vandaag.
 • Schakel uit wat je niet gebruikt.

Verwijder tijdelijke data

Je hebt mogelijk weleens van cache files gehoord. Het zijn bestanden die tijdelijk op je computer staan en bepaalde processen versnellen. Bijvoorbeeld het sneller downloaden van een website in de browser. In principe is dit een goed systeem dat voordelen voor de gebruiker oplevert. Er zit alleen een keerzijde aan. Een overdaad aan cache files neemt veel ruimte in. Dat resulteert in een langzamere MacBook. Een oplossing is om de cache files te verwijderen. Dit doe je via Safari.

 • Open Safari en klik bovenaan weer op Safari.
 • Ga naar Voorkeuren en kies voor Geavanceerd.
 • Vink in het menu Toon Ontwikkel-menu in de menubalk aan.
Ontwikkel-menu openen in safari
Ontwikkel-menu tonen in safari
 • Klik op Ontwikkel in de Menubalk van Safar
 • Kies voor Leeg caches
Caches legen in safari
Caches legen in safari

Maak ruimte vrij op je harde schijf

Door stap 2 op te volgen maak je ruimte vrij door programma’s te verwijderen. Het verwijderen van bestanden heeft hetzelfde effect. Denk hierbij aan documenten, films en foto’s. Waarschijnlijk staat een groot deel hiervan in map die Documenten heet. Sleep bestanden eenvoudigweg in de prullenbak. Let er wel op dat data lang in de prullenbak blijft staan. Maak deze handmatig leeg om bestanden definitief van je computer te verwijderen. 

Zorg ervoor dat je de laatste versie van macOS gebruikt

Normaal gesproken update een MacBook automatisch. Nieuwe versies van de software laten jouw laptop beter presteren. Ga naar het Apple-menu door op het icoontje links bovenin je scherm te klikken. Selecteer vervolgens “Systeemvoorkeuren” en daarna “Software update”. Je laptop controleert of er updates beschikbaar zijn. Wanneer dat het geval is klik je op “Werk nu bij”. Een andere optie is om op “Meer info” te klikken. Je krijgt dan gegevens over de update te zien en kunt bepaald onderdelen van een update apart installeren. 

Extensies van Safari verwijderen

Extensies, ook wel add-ons genoemd, zijn toevoegingen aan de browser. Ze geven je extra mogelijkheden of maken bepaalde taken eenvoudiger. Een nadeel is dat ze je MacBook langzamer maken. Desgewenst schakel je deze extensies uit of verwijder je ze compleet. Ga in Safari naar “Voorkeuren” en vervolgens naar “Extensies”. Je ziet hier alle geïnstalleerde extensies op een rij staan. Selecteer een add-on die je wenst uit te schakelen of te verwijderen. Links in het scherm haal je het vinkje weg wanneer je een extensie niet langer gebruikt. Klik links in beeld op “Verwijder installatie” als je de extensie helemaal van je computer wilt deleten. 

Spotlight opnieuw indexeren

Met Spotlight vind je bestanden en applicaties op je MacBook. Daarnaast zoek je naar content op het internet. Je opent Spotlight door de command key van Apple en de spatiebalk tegelijkertijd in de drukken of door op het vergrootglas in de menubalk te klikken. Bij elke update van je MacBook indexeert Spotlight alles opnieuw. Dat leidt tot het trager functioneren van deze zoekfunctie. Normaal gesproken duurt dit een paar uur. Maar in sommige gevallen loopt de herindexering vast. Daardoor draait Spotlight veel langzamer en dat heeft een effect op je MacBook. Spotlight opnieuw indexeren is dan de oplossing.

 • Open Systeemvoorkeuren en kies voor Spotlight.
 • Ga naar het Tabblad Privacy
 • Klik linksonder op de +
 • Selecteer je Harde schijf
 • Vervolgens haal je hem weer weg met de –
Spotlight opnieuw indexeren
Spotlight opnieuw indexeren

Je MacBook gaat je complete harde schijf nu opnieuw indexeren. Dit duurt enkele uren. Daarna profiteer je van een sneller laptop. 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.