Skip to content Skip to footer

Oh nee, mijn batterij is leeg!

Het voelt als een kleine ramp, en dat kan het soms ook echt zijn: een batterij, of beter gezegd een accu, van een apparaat die opeens leeg is. En altijd op een moment waarop je dat zeker niet kunt gebruiken, uiteraard. En het slechte nieuws is: het aantal apparaten dat een accu heeft neemt alleen maar verder toe, wat de kans op een lege batterij alleen maar verder vergroot.

Bijna alles waar we niet zonder kunnen heeft een accu

Heel wat mensen zijn bijna vergroeid met hun telefoon. Ook een laptop vormt steeds vaker een belangrijk onderdeel van iemands leven, net als oordopjes of andere koptelefoons. Een tablet, nog niet zo lang geleden bestonden ze nog niet eens, maar tegenwoordig kan menig gezien niet meer zonder, net als een elektrische fiets ook meer en meer zijn intrede doet. En wat dacht je van de elektrische auto? Die is inmiddels ook niet meer weg te denken.

Een heel groot deel van de spullen die we dagelijks veel gebruiken, is voorzien van een accu. Dat is op zich goed nieuws. In het geval van een auto betekent dit dat er geen verbranding meer hoeft plaats te vinden in de motor, zodat er ook minder uitlaatgassen de lucht in worden verspreid. En een mobiele telefoon is alleen maar mobiel doordat die accu erin zit, anders zou je hem heel de dag verbonden moeten houden met een stopcontact. 

Apparaten die werken met een accu maken ons dus mobiel, ze zorgen ervoor dat we ze waar we maar willen kunnen gebruiken. Ze zijn daarnaast vaak duurzamer. Denk aan de milieuvriendelijke elektrische auto, maar ook aan het alternatief voor de accu binnen kleine apparaten. Iedere dag de batterijen van je telefoon weggooien en vervangen? Geen goed plan.

En dan is de batterij opeens op

Het vervelende aan apparaten op een accu, is echter dat die accu’s uiteindelijk leeg raken. Dat zien we aankomen, we weten dat we de laptop oplader erbij moeten pakken als het batterij logo rood kleurt, maar toch overvalt het ons vaak. De laptop accu lijkt altijd middenin een belangrijke presentatie opeens leeg te zijn, de telefoon accu als we net ergens zijn waar we écht niet zonder dat apparaat kunnen en hoe vervelend het is als de accu van je elektrische auto midden op de snelweg leeg is, hoeft ook niet uitgelegd te worden.

Apparaten met een accu hebben ons kortom mobieler gemaakt en zij zorgen voor meer duurzaamheid. Ze zorgen, vanwege het risico dat de accu ‘opeens’ leeg is echter ook voor een stuk meer stress. De oplossing? Op belangrijke momenten zorgen voor een oplader of powerbank, en niet iets vaker het niveau van je batterij checken.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.