Skip to content Skip to footer

Macbook opschonen? Dat doe je zo!

Merk je dat je MacBook traag is? Dan kan je MacBook opschonen zeker helpen. Ondanks dat het besturingssysteem (macOS) van een MacBook niet zo snel vervuild raakt als een windows-computer, kan het toch nuttig zijn om je Macbook eens in de zoveel tijd op te schonen. Door regelmatig onderhoudstaken uit te voeren hou je je MacBook langer in topconditie!

Inhoud

 1. Opschonen met een programma
 2. Handmatig Macbook opschonen
 3. Sneller opstarten
 4. Scherm en toetsenbord schoonmaken

Opschonen met een programma

Er zijn veel verschillende programma’s beschikbaar waarmee je je Macbook op kunt schonen. Clean my Mac is zo’n programma. Met een applicatie weet je zeker dat je niet zomaar bestanden verwijderd die achteraf belangrijk bleken te zijn. Deze applicatie controleert op malware, verwijdert cachebestanden en ander digitaal afval en verwijdert ook ongebruikte taalopties die aan applicaties gekoppeld zijn. De app zal voor het verwijderen altijd eerst om toestemming vragen.

Lees ook: Virusscanner voor de Mac

Handmatig Macbook opschonen

Wil je je Macbook handmatig opschonen? Dan zijn er een paar mappen waar veel winst te behalen valt.

Schoon als eerste de cachebestanden op. Let op: als je dit handmatig doet, is het niet aan te raden om zomaar alle cachebestanden te verwijderen. Een veilige optie is om een opschoonprogramma te gebruiken. Wil je het toch zelf doen? Sluit eerst alle openstaande applicaties af. Ga dan naar:

 • De map ~/Library/Caches voor de lokale cache. Selecteer welke bestanden je wil verwijderen en verplaats deze naar de prullenbak
 • De map /Library/Caches voor de applicatie cache. Selecteer ook hier de bestanden die je wil verwijderen
 • Herstart vervolgens je laptop

Een andere handige manier om snel wat ruimte vrij te maken op je Macbook is om applicaties die je niet vaak gebruikt te verwijderen. Wil je weten wat de meeste ruimte inneemt op je laptop? Ga dan naar:

 • Het apple logo bovenin
 • Klik op de optie ‘over deze Mac’
 • Klik op ‘meer info’
 • Kies voor ‘opslag’

Je ziet nu wat de meeste ruimte inneemt op je laptop en hier kun je naar vermogen verwijderen. Om je Macbook goed te laten lopen, is het aan te raden om minimaal 10% van je harde schijf vrij te laten.

Je Macbook opschonen houdt ook in dat je het bureaublad op moet ruimen. Het kan ook helpen met het sneller maken van je Macbook. Je laptop ziet namelijk al deze bestanden als een venster dat geladen moet worden. Bewaar hier dus niet zomaar alle bestanden, maar zet deze in een aparte map zodat je laptop minder in één keer hoeft te laden.

Traag bij het opstarten

Duurt het eeuwen voordat je Macbook opgestart is? Dan zou het kunnen dat er veel programma’s aangevinkt staan die gelijktijdig met je laptop opstarten. Dit kan voor veel vertraging zorgen. De programma’s die hiervoor geselecteerd zijn vind je onder:

 • Het apple-icoon bovenin
 • Kies voor systeemvoorkeuren
 • Klik op gebruikers en groepen
 • Klik op inloggen en selecteer het slotje om instellingen te wijzigen
 • Vul, wanneer nodig, het wachtwoord in
 • Selecteer het programma dat je wil verwijderen uit de opstartitems door op het – (minteken) te klikken

Het kan zijn dat bovenstaande stappen te ingewikkeld voor je zijn. Je kan er dan voor kiezen om een professioneel bedrijf in te schakelen. Macleasy is een duurzaam Mac service kantoor en gespecialiseerd in het reduceren van Apple computer verspilling. Dit doen we door duurzame onderhoud, reparatie en inruil van 3 tot 12 jaar oude, trage en kapotte Apple MacBooks & iMacs.

Macbook schoonmaken

Het is niet alleen goed om het besturingssysteem macOS onder handen te nemen. Het toetsenbord en scherm kunnen ook af en toe een schoonmaakbeurt gebruiken. Als je een schoonmaakdoekje over je Macbook wilt halen, schakel de Mac uit en haal de oplader eruit. Pak een doekje zonder pluizen en bevochtig deze met water. Het beste is om gedestilleerd water te gebruiken. Veeg hiermee je Macbook schoon.

Dit is de 1 bij het artikel: macbook opschonen? Dat doe je zo!.
Macbook schoonmaken met pluisvrije doek

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.