Skip to content Skip to footer

Wat is cache?

Een cache is een gereserveerde opslaglocatie die tijdelijke gegevens verzamelt om websites, browsers en apps sneller te laten laden. Of het nu gaat om een computer, laptop of telefoon, een webbrowser of een app, er is echt een enorme verscheidenheid aan caches te vinden.

Door de cache wordt het makkelijker om snel gegevens op te halen. Dit helpt op zijn beurt weer om apparaten sneller te laten werken. Het werkt als een soort geheugenbank. Hiermee is het makkelijk het om de gegevens lokaal op te vragen in plaats van ze elke keer opnieuw te downloaden als je een website bezoekt of een app opent.

De gegevens in een cache worden over het algemeen opgeslagen in snelle hardware-opslag zoals RAM (Random-access memory). Deze kunnen worden gebruikt in correlatie met een softwarecomponent.

Het primaire doel van een cache is om de prestaties van het ophalen van gegevens te verbeteren door de noodzaak om toegang te krijgen tot de onderliggende tragere vorm van opslag te verminderen. Een cache slaat gewoonlijk een deel van de gegevens tijdelijk op, in tegenstelling tot databases waarvan de gegevens meestal worden opgeslagen voor altijd.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.