Skip to content Skip to footer

ICT-problemen en oplossingen voor het MKB

Als je ondernemer bent in het MKB, hebben jij en je werknemers dagelijks te maken met computers die gebruik maken van ICT-systemen voor bijvoorbeeld administratie of je klantenbestand. Dit kan wel eens problemen veroorzaken die de productiviteit verstoren en dat wil je liever voorkomen. In dit blog bespreken we de oorzaken van voorkomende ICT-
problemen en welke oplossingen er zijn voor het MKB.

Oorzaken van voorkomende ICT-problemen

Om de productiviteit van ondernemers en werknemers zo optimaal mogelijk te laten zijn, is het van belang dat systemen naar behoren werken. Het komt helaas nog te vaak voor dat er ICT-problemen ontstaan binnen het MKB. Denk hierbij aan een error, slechte verbinding, beveiligingsproblemen of het verwerken en opslaan van data. Dat is jammer, want hierdoor gaat de productiviteit van werknemers omlaag en het kost soms veel tijd (en dus geld) om dergelijke zaken op te lossen. Het ontstaan van een probleem kan verschillende oorzaken hebben:

Verouderde technologie

Systemen hebben maar een bepaalde levensduur. Verouderde systemen kunnen dan de oorzaak zijn van problemen. In onze moderne wereld, van digitale ontwikkeling en agile werken, ontwikkelt technologie zich razendsnel en systemen hebben een bepaalde levensduur. Verouderde systemen zullen sneller problemen veroorzaken dan vernieuwde systemen.

Te weinig kennis aan boord

Wanneer je met ingewikkelde systemen werkt, vergt dit vaak wat meer kennis en ervaring om er goed mee te kunnen werken. Werknemers die niet beschikken over de juiste kennis en ervaring zullen sneller last krijgen van complicaties

Gebrek aan de juiste beveiliging

De beveiliging van je netwerk en data is belangrijk voor je organisatie om bedreigingen te voorkomen. Netwerkbeveiliging is van essentieel belang bij de verwerking van gegevens en het opslaan van data. Een verminderde beveiliging van je data en netwerk kan nog wel eens voor problemen zorgen.

Oplossingen voor het MKB

Het oplossen van veel voorkomende problemen vergt kennis en kunde. Wanneer je over een in-house ICT-specialist beschikt kan dit ervoor zorgen dat er sneller oplossingen zijn. Heb je dit niet? Kies dan voor een ICT-bedrijf voor het MKB. Een ICT-bedrijf regelt jouw ICT, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. Dit scheelt vaak veel tijd en kun jij je eigen werk blijven doen. Een aantal oplossingen die jouw bedrijf kunnen ondersteunen:

Automatiseringen

Verschillende systemen kunnen veel werk en tijd kosten. Door je systemen de automatiseren bespaar je dit en het zorgt ervoor dat je op elk moment actief kunt zijn.

Systeembeheer

Door gebruik te maken van een bedrijf dat je systeembeheer uitvoert, kan een error makkelijk opgelost worden. Vaak leveren bedrijven op maat gemaakte systemen die passen bij jouw organisatie en zorgen ervoor dat je systemen continu up-to-date zijn.

Netwerkbeheer en beveiliging

Een goede verbinding zorgt ervoor dat je makkelijk online kunt werken, maar kan ook zorgen voor bedreigingen en inbreuk op je veiligheid. Een ICT-bedrijf zorgt voor een goed netwer
met een verhoogde veiligheid, bijvoorbeeld door de installatie van een firewall die het internetverkeer op jou netwerk scant.

Databeheer

Als organisatie heb je vaak veel data te verwerken die ergens opgeslagen moet worden, waar soms dure hardware voor nodig is. Als je dit door een extern bedrijf laat realiseren heb je daar geen last van. Je kan je server dan bij hen plaatsen, zodat het opgeslagen en goed beveiligd wordt.

Levering van hard- en software

Tot slot kan een ICT-bedrijf ook de levering van je hardware en software verzorgen, zoals de apparaten die je nodig hebt om mee te werken en de programma’s die daarop geïnstalleerd moeten zijn.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.