Skip to content Skip to footer

De 5 beste schoonmaak programma’s voor pc

Begint je computer langzaam te worden? Dan is het tijd om je pc op te schonen. Het is niet de hardware, die ervoor zorgt dat je computer traag functioneert. Voornamelijk ongebruikte bestanden hopen zich op. En die nemen schijfruimte in beslag. Met deze selectie van schoonmaak programma’s, kun je de prestaties van jouw pc een merkbare boost geven.

CCleaner: een van de beste schoonmaak programma’s

CCleaner wist sporen van webbrowsers, cookies, recente documenten, cache, systeemopslag en meer. Het programma is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en wordt gezien als een van de beste schoonmaak programma’s. De belangrijkste functies van CCleaner staan in de zijbalk.

Door de vele instelmogelijkheden kun je het naar je eigen behoefte instellen. De standaard downloadpagina geeft meldingen, waardoor het lijkt dat je voor het programma moet betalen. Dat is niet het geval, want er is ook een gratis versie. Nog een nadeel van CCleaner is dat je regelmatig, handmatig een update moet downloaden. CCleaner is een licht programma, dat snel geïnstalleerd is. Het draait op Windows, Mac en Android.

Computer opschonen met ccleaner

Privazer: uitgebreide programma die beschikbaar is voor beginners en gevorderden

Privazer is een uitgebreid schoonmaak programma die alle rommel, zoals tijdelijke bestanden en internetsporen opruimt. Daarnaast laat het programma je gedetailleerd zien wat verwijderd is. Als je het programma installeert dan kun je kiezen uit twee versies: voor beginnende gebruikers of gevorderde gebruikers. Kies alleen voor de optie voor gevorderden als je verstand van computers hebt.

Het is mogelijk om een diepe scan uit te voeren. Ook kan je specifieke mappen en bestanden laten herstellen. Die staan allemaal in een lijst. Je kunt een back-up maken voor het geval er wat misgaat. Het is dus altijd mogelijk om het systeem terug te zetten naar hoe het was. Een nadeel van Privazer is dat er bij de gratis versie geen automatische computerreiniging beschikbaar is. Om het te ontgrendelen moet je een bijdrage leveren. Ook ziet de gebruikersinterface er enigszins verouderd uit vergeleken met andere schoonmaak programma’s.

HDcleaner: een alleskunner met handige tools

HDCleaner is een programma dat veel te bieden heeft. Het programma beschikt over veel systeemonderhoud tools die handig zijn. De tools kunnen de harde schijf opschonen, gegevens coderen, gebruikssporen verwijderen en opzoek gaan naar registersleutels. De tools zijn goed georganiseerd en makkelijk terug te vinden in tabbladen en subtabbladen. Je kunt ook systeemherstelpunten maken, naar specifieke items in het register zoeken en deze defragmenteren.

Het dashboard geeft een overzicht van alle bestanden die hersteld zijn. Een nadeel van HDcleaner is dat de software af en toe crasht op Windows 10. De software wordt gratis aangeboden en werkt op Windows-apparaten. Er zijn geen specifieke vereisten waaraan je moet voldoen en je hebt geen krachtige hardware nodig.

Hdcleaner computer-opschoon-tool

Advanced systemcare free: goede systeemverbeteraar met op beveiliging gerichte tools

Advanced SystemCare schoont je pc op en zorgt ervoor dat je pc sneller gaat functioneren terwijl je online privacy beschermd wordt. Je kunt tijdelijke bestanden en internet- en gebruikerssporen verwijderen. Daarnaast kan je pc gecontroleerd worden op spyware. Dit programma zorgt ervoor dat toegang tot gevoelige data gedetecteerd en geblokkeerd wordt. Verder zijn er nog tools voor de optimalisatie en beheer van je systeem.

Dit programma heeft een goed georganiseerde en modern ogende interface. Advanced SystemCare verhelpt problemen in een vrij snel tempo, maar er is wel degelijk een nadeel. De gratis versie is zeer beperkt, enkele functies werken namelijk alleen in de Pro-versie. Met andere schoonmaakprogramma’s kan je tóch net iets meer met de gratis versie.

Computer opschonen met advanced systemcare

BleachBit: moderne interface en makkelijk te gebruiken

BleachBit is een gratis en open-source opschoningsprogramma, privacymanager en systeemoptimalisator. Het programma beschikt over veel handige functies. Je kunt ruimte vrijmaken in de cache, cookies verwijderen, internetgeschiedenis wissen, tijdelijke bestanden en logbestanden verwijderen.

Het programma biedt ondersteuning voor het opschonen van tal van applicaties, waaronder Firefox, Adobe Flash, Google Chrome, Safari en Skype. Een nadeel van BleachBit zijn de omschrijvingen van tools waar je gebruik van kunt maken. De omschrijvingen zijn namelijk niet heel informatief. BleachBit draait op Windows én Linux.

Even de schoonmaak programma’s ter zijde. Privacy is ook een belangrijk onderwerp geworden. Er zijn tal van regels waar wij ons tegenwoordig aan moeten houden. Lees er hier meer over.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.