Skip to content Skip to footer

Belang van goede verlichting op je werkplek

Goede verlichting is heel belangrijk op je werkplek. De reden ervoor is simpel; je kan alles goed zien en dat verkleint de kans op ongelukken. Maar verlichting kan nog veel meer doen om je werkplezier op kantoor te verbeteren. Vooral wanneer je voor ledverlichting voor bedrijven kiest.

Ledverlichting

Ledverlichting bestaat eigenlijk al een tijdje, maar is pas sinds de laatste jaren, dankzij de verbeterde lichtopbrengst, doorgebroken als verlichting van grote ruimtes. Het fijne aan ledverlichting is dat het niet warm wordt, zoals een gloeilamp of tl-buis dat wel doet, en het hoeft niet op te gloeien. Als je ledlampen gebruikt, dan zijn die bij het aanklikken met de lichtknop direct op volle sterkte. Maar er is meer. Zo zijn ledlampen verkrijgbaar in verschillende kleuren witlicht, van heel helder tot warm. Sommige zijn zelfs te dimmen of kunnen van kleur veranderen, net wat er op dat moment gewenst is.

Beeldscherm werk

Als je veel achter je beeldscherm werkt, dan kan je met een computer bril veel van het blauwe licht afvangen wat van het beeldscherm afkomt. Dat is wel zo prettig voor je ogen. Werken in een donker kantoor niet. Dat is juist nog vermoeiender voor je ogen, zelfs al werk je met een beeldschermbril. Goede verlichting op kantoor is daarom heel noodzakelijk. Het mag niet te fel zijn, maar ook zeker niet te donker. Ledverlichting kan hier ook een uitkomst bieden, omdat het veel licht afgeeft. Daarnaast is het mogelijk om voor een lagere of hogere intensiteit qua licht te kiezen. Zo kun je op donkere dagen meer licht laten branden dan op zonovergoten dagen. Overigens is daglicht op kantoor ook heel belangrijk voor je eigen welzijn. Plaats bijvoorbeeld je werkplek dichter bij het raam als je meer daglicht wil, zonder dat de zon in het beeldscherm kan schijnen. Wordt er in de nacht gewerkt? Kies dan voor goede verlichting.

Beter concentreren

Wist je trouwens dat ledverlichting kan bijdragen aan een betere concentratie – en dus prestatie – van je werknemers? Je hoeft immers niet de hele tijd je best te doen om labels, beeldschermen of rapporten te lezen, want het is verlicht. Hierdoor kun je je dus veel beter – en langer – concentreren. Dat geldt ook voor vergaderen. In een slecht verlichtte ruimte geven je hersenen het seintje af dat je wil gaan slapen. In een goed verlichtte ruimte zullen veel minder mensen gaan zitten gapen. De kleurtemperatuur van ledlampen kunnen hier ook zeker aan bijdragen. Bovendien is ledverlichting heel stabiel. Waar tl-buizen en andere lampen nog wel eens kunnen flikkeren, doen ledlampen dat niet. Dat scheelt ook weer voor andere gezondheidsproblemen die door licht kunnen worden aangewakkerd, zoals een epileptische aanval of migraines.

Ledverlichting is goedkoper

Het belang van goede verlichting staat dus als een paal boven water. Maar wist je dat ledverlichting ook van belang is voor een beter milieu? Deze lampen gaan namelijk veel langer mee dan traditionele lampen, want ze bieden wel 100.000 branduren per ledlamp. Je hebt dus minder vaak nieuwe lampen nodig en dat scheelt voor het milieu én in de kosten. Ook op je energierekening kun je zien dat je traditionele lampen hebt ingeruild voor ledlampen. Ledlampen verbruiken namelijk minder energie dan bijvoorbeeld gloeilampen en tl-verlichting. Deze twee laatste traditionele lampen verbruiken veel energie aan de warmte die er vrij komt. Daar hebben ledlampen geen last van; alle energie gaat naar het verlichten. Dat kan zomaar 90% op je energierekening gaan besparen. Nog een reden om over te stappen op ledlampen: per 1 januari 2023 moeten alle bedrijven met kantoorruimtes van 100 vierkante meter of meer over energielabel C beschikken. Met ledlampen kun je dat label een stuk gemakkelijker halen.

Aan of uit

Het fijne aan ledverlichting is dat het dus snel aan gaat, maar ook uit. Daarom is het goed te combineren met bewegingssensoren in het bedrijfspand. Als een ruimte wordt gebruikt, gaat snel het licht aan. Is de ruimte (zoals een hal, magazijn of toiletruimte) weer leeg, dan gaat het licht met een tijdje vanzelf uit. Ook dat bespaart enorm in de kosten en het is beter voor het milieu. Door dit automatisch te regelen, hoeven je collega’s ook niet steeds na te denken dat ze het licht weer uit doen.

Ook thuis

Heb je een thuiskantoor? Ook dan is goede verlichting zeer belangrijk. Zorg voor voldoende daglicht op je thuiskantoor. En vervang gewone lampen eens voor ledlampen en merk het verschil qua concentratie, werkplezier en natuurlijk het verschil op de energienota die ledverlichting brengt.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.