Skip to content Skip to footer

Werken in de ICT? Dit zijn de meest gevraagde functies

De technologische industrie groeit elk jaar met grote sprongen en creëert meer en meer banen dan ooit tevoren op het gebied van ICT. Met zoveel beschikbare ICT banen, kan het moeilijk zijn om te weten waar je jezelf op moet concentreren als je net begint of overweegt van loopbaan te veranderen. Gelukkig hebben sommige websites de moeite genomen om duizenden functiebeschrijvingen te onderzoeken; puur om erachter te komen welke banen in de ICT-wereld op dit moment het meest gevraagd zijn. We hebben er enkele voor je op een rijtje gezet!

Applicatiebeheerder

Een applicatiebeheerder houdt toezicht op alle aspecten van de applicaties van een bedrijf, van ontwikkeling tot implementatie tot ondersteuning. De baan vereist probleemoplossende vaardigheden, aangezien de beheerders problemen moeten onderzoeken en oplossen wanneer ze zich voordoen. Deze personen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het opleiden van werknemers over het efficiënt gebruikmaken van hun applicaties, afhankelijk van de grootte en behoeften van hun bedrijf. Er zijn vele applicatiebeheerder vacatures op dit moment, dus als je interesse hier ligt zul je geen problemen hebben om werk te vinden!

Software engineer

De vraag is gegroeid naarmate meer bedrijven software zijn gaan gebruiken om hun bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Een goede software engineer kan een oplossing ontwerpen, bouwen en coderen die aan deze behoeften voldoet. Het is belangrijk op te merken dat een software engineer een breed scala aan vaardigheden bestrijkt, van hardcore ontwikkelaars die zich richten op applicaties zoals Salesforce of Oracle tot mobiele ontwikkelaars die aan apps voor smartphones werken. De rode draad is dat ze allemaal weten hoe ze software moeten ontwikkelen; ze doen het alleen op verschillende niveaus.

Python programmeur

Python is een veelzijdige, flexibele en veilige programmeertaal die ideaal is voor IT-ontwikkeling en favoriet is bij start-ups. Python-ontwikkelaars bouwen mobiele apps, implementeren schaalbare cloud-applicaties, beheren websites en ontwerpen besturingssystemen. Als je je specialiseert als Python-ontwikkelaar, kun je tegenwoordig behoorlijk wat geld verdienen. De vraag naar dit type ontwikkelaars is namelijk erg stijgend!

Java ontwikkelaar

Java is een veelgevraagde vaardigheid voor IT-professionals; het wordt gebruikt om veel van de huidige populaire apps te bouwen. Als Java-ontwikkelaar heb je meestal de taak om apps te maken die naast bestaande platforms werken. Als een klant bijvoorbeeld Salesforce als CRM gebruikt, is het jouw taak om je Java-ontwikkelingsvaardigheden te gebruiken om aangepaste oplossingen te maken en deze in bestaande software in te pluggen.

Je werkt nauw samen met andere teamleden zoals projectmanagers en QA-specialisten (Quality Assurance) om ervoor te zorgen dat alles op tijd wordt opgeleverd. Bedrijven die Java gebruiken zijn onder meer Google, Amazon en Adobe. Hoewel deze functie niet altijd een diploma vereist, is het wel handig om een expert te zijn in de syntaxis van Java.

Het is ook vermeldenswaard dat hoewel de verkoop van consumententechnologie de afgelopen jaren is vertraagd, slimme apparaten zoals wearables juist een explosieve groei hebben doorgemaakt. Dit biedt kansen voor ontwikkelaars die gebruikersinterfaces (UI’s) kunnen maken voor bijvoorbeeld smartwatches. Java programmeur is dus ook een veelgevraagde functie!

Informatieanalist

Een informatieanalist is iemand die gegevens identificeert, ordent en analyseert. Ze hebben vaak de taak om een organisatie te helpen bij het nemen van slimme zakelijke beslissingen. Informatieanalisten zijn gewild bij topbedrijven vanwege hun kritische denkvaardigheden, zakelijke kennis en grondige benadering van het analyseren van gegevens. Als je jouw carrière in de ICT wilt starten, maar niet zeker weet welke baan bij je past, overweeg dan om informatieanalist te worden. Ook hier is veel werk in te vinden.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.