Skip to content Skip to footer

Snapchat kindvriendelijk maken en veilig houden

Dagelijks zijn er miljoenen gebruikers actief op Snapchat en dit zijn vooral kinderen. Het is dus belangrijk om samen met je zoon of dochter de instellingen even door te nemen. Wil je Snapchat kindvriendelijk maken, let dan op onderstaande instellingen.

Wat is Snapchat?

Voor wie het nog niet weet :-). Snapchat is een mobiele berichtentoepassing die wordt gebruikt om foto’s, video’s, tekst en tekeningen te delen. Het is gratis om de app te downloaden en gratis om er berichten mee te verzenden. Het is in een heel korte tijd enorm populair geworden, vooral bij jongeren. Er is één functie die Snapchat anders maakt dan andere vormen van sms’en en het delen van foto’s: de berichten verdwijnen na een paar seconden van de telefoon van de ontvanger.

Controleer de privacyinstellingen

Net als bij Instagram kun je verschillende instellingen aanpassen, die te maken hebben met je privacy. Als je ingelogd bent, druk je linksboven op je eigen poppetje en vervolgens druk je rechtsboven op het tandwieltje om naar de Instellingen te gaan. Onder het kopje ‘Wie kan…’ kun je de volgende instellingen aanpassen.

Contact met mij opnemen: Stel hier alleen Mijn vrienden in.

Mijn verhaal bekijken: Ook hier kun je kiezen voor Mijn vrienden of iedereen. Maar er is ook nog een 3 opties, namelijk Aangepast. Wij raden aan om minimaal alleen mijn vrienden in te stellen. Wil je je gegevens nog strenger beveiligen dan kies je voor aangepast en selecteer je de vrienden die jouw verhaal mogen zien.

Toon mijn locatie: Snapchat houdt continu je locatie in de gaten en dit kun je eventueel delen met je vrienden. Er zijn vier opties waaruit je kunt kiezen: onzichtbaar, mijn vrienden, Mijn vrienden, behalve of Alleen deze vrienden. Het meest veilig is onzichtbaar, maar wil je toch een paar vrienden mee laten kijken, kies dan voor Alleen deze vrienden en selecteer de vrienden die je 100% vertrouwt.

Me zien in Snel toevoegen: Deze functie kun je het beste uitschakelen. Hierdoor zorg je ervoor dat niet Jan en alleman je kan toevoegen aan Snapchat. Waardoor je een beter overzicht houdt met wie je bevriend bent.

Dit is de 1 bij het artikel: snapchat kindvriendelijk maken en veilig houden.
Privacy-instellingen snapchat

Twee-factor authenticatie inschakelen

Als je Snapchat installeert op bijvoorbeeld een nieuwe telefoon, dan moet je je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Uiteraard moet je een sterk wachtwoord gebruiken, maar wij adviseren ook om twee-factor-authenticatie in te schakelen. Met deze functie aan bouw je een extra beveiliging in bij het inloggen.

Dit is de 2 bij het artikel: snapchat kindvriendelijk maken en veilig houden.
Inloggen snapchat

Je hebt niet alleen je gebruikersnaam nodig of wachtwoord, maar ook een code die je via sms of een app ontvangt. Zo stel je twee-factor-authenticatie in:

 • Tik op je eigen icoon linksboven.
 • Druk rechtsboven op het tandwiel om instellingen te openen.
 • Tik op – Twee-factor-authenticatie
 • Kies voor Doorgaan
Dit is de 3 bij het artikel: snapchat kindvriendelijk maken en veilig houden.
Twee-factor-authenticatie inschakelen
 • Kies voor – Doe maar – om in te schakelen.
 • Druk op sms of app. Wij raden aan om voor sms te kiezen.
 • Vul de sms-code in die je ontvangt.
 • Bewaar de beveiligingcode op een veilige plek.

De beveiligingscode kun je ergens opslaan door de code te kopiëren en ergens in een bestand op te slaan of je kunt kiezen om de afbeelding te bewaren.

Snapchat kindvriendelijk maken: Snapchatters blokkeren

Het kan zijn dat je bevriend met iemand bent geworden, die vervelende berichten stuurt. Dan kun je er voor kiezen om een vriend te blokkeren.

 • Ga naar het chatscherm (naar rechts vegen).
 • Houd ingedrukt op de vriend die je wilt blokkeren.
 • Kies Vriendschap beheren en druk op Blokkeren.

Daarnaast kun je misbruik op Snapchat, waaronder intimidatie, pesten of andere veiligheidsproblemen, altijd rapporteren. In Nederland kan dat bij Meldpunt internet discriminatie.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.