Skip to content Skip to footer

Dit is waarom een computerbril verstandig is

Misschien ervaar je wel eens vermoeide of prikkende ogen als je lang naar een scherm loopt te turen. Maar ook nek-en-schouderklachten kunnen daarbij opspelen. Een computerbril, ook wel een beeldschermbril genoemd, kan dan veel voordeel bieden.

Wat is een computerbril?

Al vanaf twee uur computerwerk per dag wordt een beeldschermbril aangeraden. Ook als je geen kantoorbaan hebt maar wel veel tijd op je tablet doorbrengt, kan dit hulpmiddel soelaas bieden. Deze soort brillen zijn speciaal geslepen om de afstand tot het toetsenbord en beeldscherm scherper te kunnen zien. Denk er maar eens over na: voor een gewone (lees)bril staat het scherm te dichtbij om ‘veraf’ scherp te stellen en weer te ver weg om ‘dichtbij’ te verscherpen.

Een computerbril ondersteunt dus je ogen door te zorgen voor een geoptimaliseerd zichtveld tussen jou en je beeldscherm.

Bureau met cappuccino, opgevouwen computerbril en macbook

De voordelen

  • Minder last van vermoeide ogen door rustiger en scherper zicht
  • Een betere houding en daardoor minder nek-en-schouderklachten; je hoeft door het scherpere beeld minder dicht op je beeldscherm te zitten
  • Geen hoofdpijn
  • Minder prikkende, pijnlijke, tranende of juist droge ogen
  • Meer ontspannen en plezieriger werken
  • Zowel enkelvoudig als multifocaal verkrijgbaar

Vergoeding door werkgever

Meestal wordt door werkgevers voor een computerbril maximaal €150 tot €200 vergoed per twee of drie jaar. Je werkgever is namelijk door de Arbowet verplicht oogklachten zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken (gelukkig maar!).

Diezelfde wet geeft aan dat de vergoeding voor een computerbril al mogelijk moet zijn als je dagelijks meer dan 2 uur achter een beeldscherm zit. Wel moet een deskundige, zoals een opticien, bevestigen dat een computerbril de oplossing vormt voor jouw oogproblemen. Tot slot dien je van tevoren de vergoedingsvoorwaarden besproken te hebben met je werkgever.

Lachende man met bril zittend op een bankje in een wijk met bomen

Blauwlichtfilter: met of zonder sterkte?

Het kan raadzaam zijn je computerbril uit te rusten met een blauwlichtfilter in de glazen. Of overweeg een bril zonder sterkte maar mét blauwlichtfilter als scherper zien niet noodzakelijk is. Beeldschermen van mobieltjes, computers en tablets stralen voortdurend een blauw licht uit. Dit kan je slaapritme ernstig verstoren. Lees hier wat blauw licht met je hersenen doet en wanneer het een goed idee is een blauwlichtfilter of -bril te gebruiken.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.