Skip to content Skip to footer

Zo verleng je de accuduur van je laptop

De accuduur van een laptop gaat geleidelijk achteruit naarmate de laptop ouder wordt. Hoe lang de accu meegaat is afhankelijk van je eigen gebruik. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de accuduur te verlengen. Zo heb jij langer plezier van je laptop en is geld lenen voor een nieuw exemplaar voorlopig niet nodig.

Vermijd volledige ontlading

Wanneer je de accu in optimale staat wilt houden, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze niet helemaal leeg is gedurende een langere periode. Op het moment dat jij de accu helemaal leeg laat lopen, kan dit de accu beschadigen. Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat het niet goed is om tussentijds op te laden. Niets is echter minder waar. Het is geen probleem om tussentijds op te laden, maar juist wel slecht om de accu helemaal leeg te trekken. Tegenwoordig zijn veel laptops zo ontworpen dat ze zichzelf uitschakelen voordat de accu helemaal leeg is. Dit veiligheidsmechanisme voorkomt dat jouw laptop kapotgaat. Hang je laptop wel snel weer aan de lader als deze uitvalt, want het ontladen gaat ook bij een uitgeschakelde laptop langzaam door.

Gebruik de energiebespaarstand

Door de spaarstand te gebruiken, gaat jouw laptop na een korte tijd op stand-by als je deze niet gebruikt. Het vraagt veel energie om het scherm te verlichten. Wanneer je accu niet zo lang meer meegaat, is het dus verstandig om de verlichting van het scherm te dimmen en eventuele toetsenverlichting uit te schakelen. Zet voorzieningen die je niet gebruikt uit, zoals openstaande programma’s en bijvoorbeeld bluetooth. Het kan zelfs helpen om over te stappen van webbrowser. Zo is Google Chrome een echte energieslurper. De webbrowser voert op de achtergrond verschillende processen uit. Deze zorgen ervoor dat websites goed worden weergegeven, maar verbruiken ook veel energie zonder dat je je hier direct bewust van bent.

Accu vervangen

Een nieuwe laptop is een grote aanschaf, waarvoor je misschien het geld momenteel niet hebt. Is jouw accu aan vervanging toe maar wil je geen nieuwe laptop kopen? Dan zijn er twee oplossingen. Wanneer je laptop over een makkelijk vervangbare accu beschikt en je het apparaat voornamelijk thuis gebruikt, dan kun je de accu eruit laten. Je moet dan wel altijd in de buurt van een stopcontact zitten. Ook is het mogelijk om de accu te laten vervangen. Je hebt dan weer een volledig nieuwe accu, waarvan er nog geen oplaadcycli zijn gebruikt. Tegenwoordig is het echter vaak lastig om de accu om te wisselen. Het kan zijn dat je professioneel gereedschap nodig hebt en dus het best jouw accu laat vervangen door een professionele partij.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.