Skip to content Skip to footer

Hoe werkt de cryptocurrency techniek?

Investeren in crypto´s kan een goed idee zijn als je een deel van je spaargeld op een andere manier wilt beleggen dan bijvoorbeeld in aandelen. Wanneer de Ethereum koers laag staat is het bijvoorbeeld een goed moment om in te stappen.  Als je gaat beleggen in cryptocurrency is het belangrijk dat je weet hoe het werkt. 

Cryptocurrency is ander dan de traditionele munteenheden zoals de pond en de euro en je kunt deze munten het beste zien als digitaal geld. De innovatie van de meeste cryptomunten ligt namelijk vooral in het decentrale karakter, dit houdt in dat er geen centrale beheerder is en dat een traditionele instantie zoals een bank niet als tussenpersoon fungeert. Sterker nog, cryptocurrencies zijn rechtstreeks. Het  ‘geld’ kan direct worden overgemaakt zonder tussenkomst van derde partijen. Transacties worden dus sneller en goedkoper. Maar hoe zit de werking van cryptocurrency nou precies?

Blockchain als basis

Om te begrijpen hoe cryptocurrency werkt moet je weten hoe de achterliggende techniek werkt:  cryptocurrency werkt namelijk via blockchain. Blockchain kun je vergelijken met een grote database waar iedere transactie in staat opgeslagen. In tegenstelling tot een database van grote techbedrijven, is blockchain geen centrale database die op één plek is.

Blockchain houdt namelijk in dat het door iedere gebruiker wordt bijgewerkt en gekopieerd, dit gebeurt dus continu. Dit resulteert in miljoenen ‘databases’, wat blockchain heel veilig voor fraude maakt. Samen met een ijzersterke wiskundige cryptografische versleuteling (vandaar de naam cryptocurrency) maakt blockchain veilig voor fraude.

Wil je cryptocurrency´s kopen kun je dat op verschillende manieren doen, je kunt via een app of een wallet munten aanschaffen. Het aanschaffen van cryptocurrency bij een cryptobroker is een veilige en verstandige manier.

Hoeveel zijn de cryptocurrencies waard?

Nu je weet hoe cryptocurrency´s werkt wil je liever weten wat de crypto´s waard zijn. Want je vraag je misschien af hoe digitaal geld middels een blockchain waarde kan hebben. Het is ook erg abstract want de bitcoin of ethereum is niet anders dan een regeltje code in de blockchain. Toch is het eigenlijk heel simpel: geld is waard wat mensen geloven dat het waard is, hetzelfde geld voor cryptocoins.

Zo kan het makkelijk zijn dat de koers stijgt als er ineens veel persberichten verschijnen over deze munt en een aantal betrouwbare bedrijven aangeven dat ze hierin investeren of vertrouwen in hebben. Andersom kan de koers ook weer snel dalen bij negatieve berichtgeving.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.