Skip to content Skip to footer

Zó makkelijk is het in 2022 om zelf een fantastische website te bouwen

Als bedrijf is je website de beste manier om mensen te attenderen op je bestaan. Denk zelf, maar eens na: als je op zoek bent naar een kapper in de buurt, dan zoek je toch als eerste online? Daarna is de kans groot dat je zal worden aangetrokken tot de kapper die een goed verzorgde en overzichtelijke website heeft. Hier krijg je namelijk een betrouwbaar gevoel bij. Een professionele website maken voor je bedrijf is dus een echte must, maar wist je dat je dat ook heel goed zelf kan? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Online tools gebruiken voor het bouwen van je eigen website

Wanneer je denkt aan het zelf bouwen van een website, heb je waarschijnlijk het idee dat je allerlei computer skills zoals programmeren en Photoshop nodig hebt. De meeste Nederlanders kunnen dit niet en zij denken al snel dat het zelf maken van een professionele website onmogelijk is. 

Niks is minder waar! Met een ontwikkelplatform zoals Wix kun je heel gemakkelijk en zonder enige kennis zelf een fantastische website bouwen. We zullen je hieronder uitleggen hoe dat precies in zijn werk gaat en wat daarvan de voordelen zijn.

Stap 1: een account aanmaken

Net als bij de meeste andere oplossingen, moet je ook bij Wix eerst een account aanmaken. Hiermee kun je vanaf iedere locatie toegang krijgen tot je website en zelfs onderweg de nodige aanpassingen maken.

De volledige tool van Wix staat online, het is dus niet nodig om de software op je computer te installeren. Je zou dus ook vanaf een ander apparaat verder kunnen met het bouwen van je website. Hiervoor heb je alleen je inloggegevens nodig.

Stap 2: een template uitzoeken

Een template voor een website is een sjabloon voor de opmaak van je website. Vanuit een template kun je heel gemakkelijk verder werken en je eigen invulling aan je website geven.

Bij Wix kun je kiezen uit meer dan 500 templates die zijn ontwikkeld door professionals op het gebied van functionaliteit en design. Het maakt niet uit wat voor bedrijf je hebt, er zal altijd een template tussen zitten dat goed bij je past. 

Stap 3: alles naar jouw wens maken

De volgende stap is om de template helemaal naar jouw smaak aan te passen. Bij bijvoorbeeld Wix doe je dit heel simpel door foto’s en tekst naar de juiste plek te slepen. Deze methode is erg simpel en gebruiksvriendelijk. 

Vanaf dit punt kun je ook heel gemakkelijk kiezen uit verschillende lettertypes, kleuren, keuzemenu’s en andere toevoegingen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. 

Stap 4: een logo maken

Het logo van je bedrijf is altijd het eerste herkenningspunt en daarom is het echt belangrijk dat het goed in elkaar zit. Gelukkig kun je dit ook regelen via de tool waarmee je je website maakt.


Dit is ook voordelig, want een professioneel logo laten maken kan erg duur zijn. Daarbij kun je er nu meteen voor zorgen dat jouw logo volledig aansluit bij de huisstijl van je bedrijf. 

Stap 5: SEO 

Met behulp van Search Engine Optimization, SEO, wordt jouw site beter vindbaar voor toekomstige bezoekers. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de vindbaarheid van jouw website, zoals de content, het ontwerp en de indeling van je website.

Dit is weer een heel vak apart en gelukkig heeft een websitebouwer ook een aparte tool die je erbij helpt om een persoonlijk SEO-plan op te stellen. Binnen een paar seconden kan jouw website op Google worden geïndexeerd, waardoor je veel sneller in de zoekresultaten zal verschijnen. 

Voordelen van een online tool voor het bouwen van je website

Behalve dat het heel gemakkelijk is om zelf een website te bouwen met een online tool, zijn er nog andere voordelen. Zo krijg je bij je abonnement bijvoorbeeld ook altijd een eigen domein, waardoor je meteen veel professioneler overkomt. Een eigen domein heeft namelijk ook een e-mailadres, waardoor je niet langer Hotmail of Gmail hoeft te gebruiken. 

Daarbij is de website die je in de online tool maakt ook altijd geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Je weet meteen zeker dat klanten ook op een goed werkende website terechtkomen als ze hun mobiele telefoon gebruiken in plaats van een laptop. 

Tot slot is het laatste voordeel ook dat je website veilig is. Zodra andere mensen je website bezoeken, verschijnt er in de adresbalk een slotje, waardoor zij weten dat de verbinding veilig is. Dit zorgt voor vertrouwen in jouw bedrijf.

Het is dus écht heel gemakkelijk om zelf zonder enige ervaring en kennis een professionele website te bouwen. Een websitemaker leidt je door het proces heen, waardoor het bijna onmogelijk is om fouten te maken. Dit alternatief is veel goedkoper dan wanneer je een professional zou inhuren en daarbij kun je trots zijn op het feit dat je je website helemaal zelf hebt gemaakt. Win-win dus, waar wacht je nog op!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.