Skip to content Skip to footer

Tips vormgeven van een website

Als je een website gebruikt sta je er vaak niet bij stil dat achter alles wat je aanklikt een wereld schuil gaat waarin de grafisch ontwerper allerlei keuzes heeft gemaakt over hoe de website er het beste uit kan zien. Ieder lijntje dat je ziet op je scherm is wel even over nagedacht.

Gebruik en identiteit

Heel belangrijk is voor een site natuurlijk dat het functioneel is. Daarvoor is het belangrijk dat dingen op een logische plek te vinden zijn en dat de website goed geordend is. Door te werken met icoontjes kan een website veel makkelijker te navigeren worden dan wanneer er alleen maar tekst wordt gebruikt. Maar naast de functionaliteit is het ook van belang dat de website een bepaalde uitstraling heeft. Die uitstraling moet passen bij de identiteit van het bedrijf, het beeld dat het bedrijf van zichzelf wil neerzetten op hun website en in het algemeen bij hun activiteiten. Zo is de site van Twitter bijvoorbeeld erg simpel en overzichtelijk, wat past bij het beeld dat zij van zichzelf willen neerzetten dat ze hun platform simpel en pragmatisch inrichten.

Logo’s

Maar ook het logo is van groot belang. Een logo moet voldoen aan een aantal eisen. Zo is het van groot belang dat het logo er simpel uitziet. Een logo wordt vaak klein afgebeeld, op een website, een brief of in een tijdschrift. Door bij een logo ontwerpen te kiezen voor iets met simpele vormen, kan je ervoor zorgen dat het logo ook klein nog makkelijk te begrijpen is voor mensen. Ook kan je er je identiteit mee uitstralen. Neem bijvoorbeeld het logo van rijksoverheid, dat een bepaalde statigheid uitstraalt, terwijl het tegelijkertijd symbolen voor Nederland bevat en toch niet te ingewikkeld oogt.

Combinatie

Maar uiteindelijk is het een combinatie van de twee die zorgt voor echt goed ontwerp. Het goede logo is van belang, maar ook de algemene stijl. Als die twee bij elkaar passen dan ben je al een heel stuk verder. Laten we bijvoorbeeld terug komen op het voorbeeld van rijksoverheid. Als je naar welke website van de overheid ook gaat, zul je diezelfde stijl tegenkomen. Altijd het logo van de overheid, met een egale kleur op de achtergrond en slechts rechthoeken en nergens een andere vorm. Dit houdt het simpel en overzichtelijk, maar straalt ook gelijk de statige identiteit uit die rijksoverheid wil hebben en laat meteen zien dat het om een site van de overheid gaat.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.