Skip to content Skip to footer

Wat is ERP software en wat kan jouw bedrijf ermee?

In welke branche je ook werkzaam bent, in iedere branche liggen er kansen voor je bedrijf of organisatie als het gaat om het automatiseren en verbinden van bedrijfsprocessen. Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren al kennis gemaakt met ERP software. De letters E, R en P staan voor Enterprise Resource Planning. Klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat is het precies, en wat kan ERP software voor jouw bedrijf betekenen?

Met een ERP systeem worden alle bedrijfsprocessen binnen een bedrijf geautomatiseerd en verbonden. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je bedrijf actief is in de mediabranche. Binnen je bedrijf is het van belang dat van alle medewerkers de uren goed bijgehouden worden, er wordt namelijk gewerkt met uurtje-factuurtje. Daarnaast heeft de ene afdeling inzicht in de gegevens van de andere afdeling nodig en vice versa. Dan is het handig om een centraal systeem te hebben waarin alle gegevens ingevoerd kunnen worden. Niet alleen de invoer in een centraal systeem is handig, maar ook de mate van inzichtelijkheid voor alle medewerkers. Dat is wat ERP software in een notendop inhoudt. Het is voor iedere branche op maat in te richten. Of je nou een b2b webshop runt of je verzorgt de logistiek voor een grootgrutter.

Voordelen van ERP software

Als je als bedrijf of organisatie gebruikt maakt van ERP software dan krijg je te maken met een groot aantal voordelen. Zo kan er een stuk efficiënter gewerkt worden waardoor de productiviteit van medewerkers stijgt. Voorraadbeheer is bijvoorbeeld een onderdeel dat binnen het ERP systeem van kracht kan zijn. Door logisch en efficiënt de voorraad te beheren in het ERP systeem kan iedere medewerker met een druk op de knop zien of er van een bepaald artikel nog voorraad is. Vroeger moest je dan gewoon naar het desbetreffende schap lopen om te kijken of er nog voorraad was. Tegenwoordig kan dat veel handiger. En dat is ook voor werkgevers fijn, want doordat alles geautomatiseerd is worden er minder fouten gemaakt, wordt er productiever gewerkt en is de kans op winst vele malen groter. Meer voordelen zijn dat alle gegevens binnen een bedrijf worden samengevoegd op één plek. Geen Word-bestandje hier, fotootje daar, maar alles in één systeem. Je hebt op ieder moment toegang tot al je gegevens en de kans op privacylekken is een stuk kleiner doordat gegevens niet op verschillende plaatsen worden opgeslagen.

Voor wie is ERP software?

In principe is ERP software voor allerlei bedrijven interessant. Zelfs voor ZZP’ers! Door terugkerende en eenvoudige werkzaamheden te automatiseren houd je als ZZP’er meer tijd over voor zaken die er toe doen. Het spreekt echter voor zich dat de meeste bedrijven die gebruik maken van ERP software vaak wat groter zijn. Van kleine bedrijven tot twintig man, MKB’ers tot grote bedrijven met meer dan 250 man personeel, voor ieder bedrijf is er een systeem denkbaar. Het laten maken en implementeren van ERP software binnen je bedrijf is vaak een flinke investering, maar die verdient zich terug door efficiëntie.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.