Skip to content Skip to footer

Word sjabloon maken: zo doe je dat

Een Word sjabloon maken is niet moeilijk en kan veel tijd besparen. Door het maken van een sjabloon kun je bepaalde gegevens vast zetten in Word, zodat je dit niet eerdere keer weer opnieuw moet invoeren. Een sjabloon kun je maken voor je briefpapier van je bedrijf. De vaste gegevens zoals logo, adres en telefoonnummer staan dan al voorgedrukt. Hieronder leggen we uit hoe je een sjabloon kunt maken in Word. Wij gebruiken hiervoor Word 2016.

Sjabloon voor briefpapier maken

Om te beginnen open je een leeg Word document. Bovenaan het document kun je een logo invoegen.

  • Ga bovenaan naar het tabblad Invoegen
  • Kies voor Afbeelding
  • Selecteer de afbeelding
  • Plaats het logo in het document waar jij wilt

Onderaan de afbeelding zetten wij de adresgegevens van het bedrijf. Je kunt de kleur, grootte en lettertype aanpassen. Na het adres druk je driemaal op Enter.

Tik de plaatsnaam in en daarna een komma en een spatie. Klik in het tabblad Invoegen op ‘Snelonderdelen’ (zie rode pijl in onderstaande afbeelding)en vervolgens op ‘Veld’. Als je dan ‘Date’ selecteert, kies je een datumaanduiding en dit bevestig je door op ‘OK’ te klikken. 

Het voordeel van de datum toevoegen via bovenstaande stap is dat iedere keer als je het sjabloon opent, de datum meteen goed staat.

Snelonderdelen invoegen in word
De datum toevoegen via snelonderdelen in word

Bewaren als sjabloon

Wanneer je je sjabloon gepersonaliseerd hebt en je tevreden bent, klik je onder ‘Bestand’ op ‘Opslaan’, kies je een naam voor het bestand en selecteer je de map waar je het sjabloon wilt bewaren. Het soort bestand is Word-sjabloon (*.Dotx), zoals hieronder in de afbeelding.

Word-sjabloon (*. Dotx) opslaan

Lees ook: Hoe maak ik een CV in Word?

Word instellingen

Als je na Word opnieuw laat opstarten hoor je je sjabloon te zien in het sjablonen-overzicht onder het kopje PRIVÉ. Als dit niet het geval is, open je een leeg document en klik je op ‘Bestand’ 🡪 ‘Opties’. Achter ‘Standaardlocatie van persoonlijke sjablonen’ moet je de locatie van jouw sjablonenmap zetten en dan op ‘OK’ klikken. Nadat je dit gedaan hebt, staat je sjabloon netjes zoals je het wil in het overzicht.

Het sjabloon ziet er dan als volgt uit bij ons:

Word sjabloon pctipvandedag. Nl

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.