Skip to content Skip to footer

Wat is Camfecting en wat kun je er aan doen?

De laatste twee jaar is onze camera actiever dan ooit. Of je nu online vergaderingen moet bijwonen of gewoon met vrienden wilt rondhangen, je gebruikt je camera veel. De meeste mensen hebben een ingebouwde camera in hun telefoon, laptop of desktop. Die gebruiken ze niet alleen voor hun werk, maar ook voor sociale contacten. Helaas maakt dit ons als bezitters van een laptop of telefoon behoorlijk kwetsbaar. Want onze camera’s en dus wijzelf kunnen het slachtoffer worden van een online aanval. Een online aanval kan ook wel camfecting genoemd worden, wil je meer weten over camfecting? Lees dan snel verder!

Wat is camfecting?

Camfecting is wanneer professionele hackers de controle over de camera overnemen. Het is een belangrijke zorg in de wereld van vandaag. Camfecting is wanneer de hackers het lampje naast je  camera uitschakelen. Je kent het wel het, lampje dat aangeeft dat je camera actief is. Wanneer ze het lampje uitschakelen, kunnen ze je camera aanzetten en heb je het als slachtoffer niet eens in de gaten. Dit gebeurt niet alleen met laptops, het gebeurt ook met de camera van je telefoon. 

Stel je voor: je hebt een kerstfeest vanavond, super leuk! Daarvoor moet jij natuurlijk omkleden in een kerstmanpak of kerstjurk om bij het thema te passen. Ondertussen kijk jij een film op je laptop, je bent dus voor je scherm aan het omkleden. Als je op dit moment gehackt bent, kunnen deze mensen alles zien. Dit kan lijden tot blackmail, iets wat je niet wilt. Maar hoe kan dit nou precies gebeuren?

Hoe kan dit gebeuren?

Camfecting kan worden voorkomen als er een veiligheidslek is in je telefoon of laptop. Deze veiligheidslekken kunnen via apps in het systeem verschijnen. En wanneer je een lek in je telefoon hebt, kunnen hackers gemakkelijk aanvallen en inbreken op je telefoon. Wat er vervolgens toe leidt dat de hackers je camera aanzetten. Bij de telefoon komt het echter vaker voor bij Android telefoons dan bij iPhones. 

Wat kun je doen tegen een beveiligingslek?

Telefoon

Er zijn meerdere manieren om je telefoon (of dat nu een iPhone of Android is) te beschermen tegen een beveiligingslek. Ten eerste dichten de app-makers de lekken vaak met hun software-updates. Daarom is het van groot belang om een app direct te updaten als er een update beschikbaar is. 

De tweede tip tegen een beveiligingslek is om alleen apps te installeren die je echt nodig hebt. Hoe meer apps je op je telefoon geïnstalleerd hebt, hoe groter de kans op een beveiligingslek is. De laatste manier is om alleen apps te downloaden via de officiële app store. Download nooit apps van onbetrouwbare websites.

Laptop

Op je laptop kun je een firewall installeren, die toegang van buitenaf blokkeert. Wat je ook kunt doen, is regelmatig een back-up maken van de bestanden op uw computer, zodat u ze nooit kwijtraakt. Voor laptops geldt dezelfde tip om regelmatig de software-updates bij te werken, om dezelfde reden als bij de telefoon. Je kunt je instellingen zo instellen dat alle (windows) updates automatisch worden gedownload, zo krijgen de hackers geen kans.

Camera schuifsysteem

Het laatste wat je kunt doen om camfecting te voorkomen, is een camera schuifsysteem kopen. Helaas is dat op dit moment wel nodig. Een eenvoudig camera schuifsysteem voorkomt dat iemand mee kan kijken in je camera. Je kunt een slider kopen voor de camera voor zowel laptop als telefoon. Als laatst kun je er ook gewoon een sticker opplakken. Maar het is maar net wat jij het prettigst vindt.

Ben je klaar om de strijd aan te gaan tegen camfecting?

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.