Skip to content Skip to footer

Hoe verwijder ik stalkerware?

Steeds vaker zijn mensen het slachtoffer van stalkerware. Met deze malware kan iemand je internetgedrag in de gaten houden. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zien hoe je kan voorkomen om slachtoffer te worden. Lees hier hoe je stalkerware kan verwijderen en welke maatregelen je kan treffen. 

Wat is stalkerware?

De naam stalkerware spreekt voor zich. Het is een malware die gebruikt wordt door iemand om je te stalken. Stalkerware begint in Nederland een maatschappelijk probleem te worden. Duizenden Nederlanders zijn het slachtoffer geworden. Stalkerware is zowel voor iPhones als Android-telefoons beschikbaar. Alle gegevens die jij invoert op je mobiele apparaat worden doorgestuurd naar een derde partij. Dit kan iemand zijn die de malware op je telefoon heeft geïnstalleerd. De camera en microfoon van de telefoongebruiker kunnen op afstand ingeschakeld worden, zonder dat de gebruiker dit doorheeft. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook Whatsapp berichten meegelezen worden en de locatie kan opgevraagd worden. 

Hoe weet ik dat stalkerware op mijn telefoon geïnstalleerd is?

Het is lastig om te achterhalen of iemand het op je telefoon heeft geïnstalleerd. De malware kan op afstand worden geïnstalleerd. bijvoorbeeld door de gebruiker een bericht je sturen om een app te installeren. Het is ook mogelijk dat iemand op je telefoon gaat en de malware installeert.

Je kan de malware op je toestel achterhalen door een virusscan uit te voeren of de fabrieksinstellingen terug te zetten. Als je niet wil dat al je gegevens van je toestel gewist worden, kan je het beste voor een virusscanner kiezen. Stalkerware kan moeilijk gedetecteerd worden, omdat het niet tussen je apps staat.

Als je veranderingen in je instelling merkt dan is het mogelijk dat de malware op je toestel geïnstalleerd staat. Ook als je vreemde apps ziet die je nooit eerder hebt gedownload. Stalkerware verbruikt veel energie dus de batterij van je smartphone zal sneller opraken. 

Verschil tussen iPhone en Android

iPhones- en Android-toestellen raken niet op dezelfde manier besmet met stalkerware. Bij iPhones gaat het installeren via de iCloud. De dader moet dan wel toegang hebben tot de inloggegevens van het slachttoffer. De dader heeft inzichten tot veel informatie, zelfs backups. Op de Android werkt het anders. De virusscanner van Google Play wordt door de dader uitgeschakeld, zodat de malware geïnstalleerd kan worden.

Hoe haal ik stalkerware weg van mijn toestel?

Afhankelijk van je toestel zijn er verschillende manieren om deze malware te verwijderen. Wanneer stalkerware van je toestel gewist wordt, ziet de dader dit. De informatiestroom houdt namelijk op en dit is dus een duidelijke indicatie dat de malware niet meer op het toestel staat. Het is mogelijk om je fabrieksinstellingen te herstellen. Het hangt er eigenlijk vanaf hoe diep de malware in je toestel zit. 

Bij Android-toestellen is het mogelijk om binnen de Google Play een virusscanner te downloaden. Denk aan McAfee of Kapersky. Meestal herkennen deze virusscanners de stalkerware. Bij iPhones met iOS 11.4.1 hoef je het toestel alleen te herstarten. Dat zou genoeg moeten zijn. De dader moet dan namelijk de malware helemaal opnieuw op je toestel installeren om toegang tot je gegevens te krijgen. 

Het is ook handig om het wachtwoord van je iCloud te wijzigen. Je hebt ook inzage welke toestellen toegang hebben tot je iCloud. De onbekende apparaten kun je dan verwijderen.

Lees: Personen zoeken op internet

Hoe bescherm ik mezelf ertegen?

Voer een malwarescan uit op je mobiele apparaat. Er zijn verschillende mobiele antivirusoplossingen beschikbaar die stalkerware kunnen detecteren. Dit is een eenvoudige manier om erachter te komen. 

Verander al je wachtwoorden als je een vermoeden hebt dat iemand anders ook toegang tot je gegevens heeft. Wijzig elk wachtwoord van alle accounts. En zorg ervoor dat je sterke wachtwoorden aanmaakt. Begin bij je e-mailadres, dat is namelijk meestal  de plek waar e-mails binnenkomen om wachtwoorden te herstellen. Je kan eventueel ook overwegen om een nieuw e-mailadres aan te maken en dat het hoofd e-mailadres te maken. 

update uw besturingssysteem: het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer een besturingssysteem een ​​nieuwe versie uitbrengt die vaak wordt geleverd met beveiligingspatches en upgrades, kan dit – als u geluk hebt – conflicten en problemen met spyware veroorzaken. Houd dit op dezelfde manier als antivirusoplossingen.

Deel niet zomaar je wachtwoord met anderen en ook niet met je partner. Gebruik daarnaast een sterke pincode voor je toestel. De gezichtsscanner is ook een goed alternatief. Je ogen moeten namelijk open zijn om het toestel te ontgrendelen en verkleint de optie dat iemand zomaar op je toestel kan wanneer je niet oplet. 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.