Maak van je trage laptop een razendsnelle Chromebook

De gebruiksmogelijkheden van een Chromebook nemen nog steeds in hoog tempo toe. Inmiddels kun je met een Chromebook bijna alles wat je ook met een normale laptop kan. Ze hebben bovendien een belangrijk voordeel. Want voor het runnen van het Chrome OS heb je lang niet zulke krachtige hardware nodig als voor Windows. Daarom is je laptop met wat verouderde hardware waarschijnlijk meer dan snel genoeg om Chrome OS soepel te draaien. Het apparaat is dus ook in staat om als Chromebook te functioneren. In deze tip gaan we uitleggen hoe je een Chromebook maakt van je Windows laptop.

Bespaar een hoop geld en krijg een gratis Chromebook

Veel mensen hebben nog wel een oude laptop ergens in de kast liggen. Die wordt waarschijnlijk helemaal niet meer gebruikt. Dat is eigenlijk best zonde. Helemaal als je bedenkt dat steeds meer consumenten de overstap maken naar een Chromebook. Die kosten al snel meer dan 300,- euro. Heb jij nog een oude laptop en wil je graag een Chromebook? Als je deze stappen volgt krijg je dat gratis voor elkaar!

Maak Chromebook van oude Windows laptop
Oude Windows laptop omzetten naar een Chromebook

Een paar opmerkingen over het Chrome OS

Chrome OS is het besturingssysteem van Google. Deze software is niet openbaar en gratis beschikbaar. Gelukkig is de source code, Chromium OS, dat wel. Softwareontwikkelaar Neverware heeft op basis daarvan CloudReady ontwikkeld. Dat is in feite een gratis versie van Chrome OS. Met behulp van deze software maak je van jouw oude laptop een Chromebook. Om dat voor elkaar te krijgen hoef je geen programmeur of iets dergelijks te zijn. Je hoeft slechts een aantal eenvoudige stappen op te volgen.

CloudReady werkt op de meeste, maar niet alle, laptops

Het installeren van CloudReady is niet moeilijk en het is een stabiel en flexibel besturingssysteem. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Je zult op de meeste oude laptops CloudReady kunnen installeren. Met name de modellen die na 2007 zijn gemaakt. Chromium OS vraagt zelfs zo weinig van je hardware dat het waarschijnlijk op nog oudere laptops werkt. Een harde, minimale vereiste is dat de laptop over 2 GB aan werkgeheugen beschikt.

Je kunt CloudReady niet naast je bestaande besturingssysteem draaien

Momenteel is het niet mogelijk om CloudReady met een dual-boot te installeren. In andere woorden, je bestaande besturingssysteem zal worden gewist. Zorg er dus voor dat je absoluut zeker bent dat je de laptop niet nog voor andere doeleinden wilt gebruiken. Maak een back-up van je data! Installeer CloudReady dus ook zeker niet op de computer die je dagelijks gebruikt.

Dit is niet de officiële versie van Chrome

CloudReady is gebaseerd op Chromium OS. Het is een stabiel besturingssysteem, maar niet de officiële versie van Google. Daarom is het niet identiek aan Chrome. Hoewel de meeste mensen goed zullen moeten zoeken om de verschillen te ontdekken. Het belangrijkste onderscheid is waarschijnlijk dat er geen automatische updates zijn. Daarnaast zijn er ook geen officiële kanalen voor support.

Wat je nodig hebt om CloudReady te installeren

Je hebt dus in ieder geval een oude laptop nodig die niet meer gebruikt wordt. Daarnaast heb je een USB-stick met minimaal 8 GB opslagcapaciteit nodig. Volgens Neverware mag het ook niet meer zijn dan 16 GB. Waarom is niet helemaal duidelijk. Er staat alleen dat er dan onverwachte problemen kunnen ontstaan.

CloudReady installeren usb stick
Voor Chromium Os te installeren heb je een usb-stick nodig.

Download de software van de website van Neverware

Op de website van Neverware kun je CloudReady gratis downloaden. Via deze link kom je onmiddellijk op de juiste pagina terecht. De Home Edition is volledig gratis. Bovendien is dat een stabiele versie met alle mogelijkheden die je nodig zult hebben. Windows-gebruikers drukken gewoonweg op de knop met “Download USB Maker”. Dat is een .exe bestand. Als je deze opent zie je dat je een 8 of 16GB usb-stick nodig hebt. Klik op Volgende en kies vervolgens voor de 64-bit versie. De 32-bit versie wordt namelijk niet meer ondersteund.

Kies voor de 64-bit versie in CloudReady

Software downloaden en installeren op usb-stick

Vervolgens dien je de USB-stick in te pluggen en in het installatiemenu te selecteren. Klik op “OK” en de download van je nieuwe besturingssysteem zal beginnen. Deze zal automatisch op de USB-stick geplaatst worden. Als de download is afgelopen klik je op “Finish”. Je kunt de USB-stick nu uit je computer halen.

De eerste stap naar je nieuwe Chromebook

De installatiebestanden van Chromium OS staan nu op je USB-stick. Deze ga je gebruiken om je nieuwe Chromebook mee op te starten. Dat doe je door de UBB-stick in te pluggen en in het bootmenu van de BIOS in te stellen dat dit de bron is voor het opstarten. Je komt meestal in de BIOS terecht door in de beginfase van het opstarten op F12 te drukken. Voor sommige anderen merken kan dat ook F9 zijn. De precieze instructies kun je vinden in de handleiding van je laptop.

De installatie van Chromium OS

Als je laptop opstart zal Chromium OS nu in principe automatisch installeren. Je dient dat slechts te bevestigen door op “OK” te klikken. Je krijgt daarnaast de mogelijkheid om de taal van het besturingssysteem in te stellen. Vervolgens is er een waarschuwing die zegt dat de huidige data op je harde schijf verwijderd wordt. Als je daarmee akkoord gaat zal de installatie beginnen. Dit zal wederom ongeveer 20 minuten in beslag nemen. Je computer wordt automatisch afgesloten zodra de installatie afgerond is.

De eerste keer je laptop opstarten met Chromium OS

Nadat je computer is afgesloten dien je de USB-stick te verwijderen. Start daarna de laptop op. Je komt dan meteen in de omgeving van je nieuwe besturingssysteem terecht. Je stelt je voorkeuren in en maakt een verbinding via je eigen thuisnetwerk. Het kan mogelijk zijn dat er enkele kleine updates gedownload en geïnstalleerd worden. Vervolgens meld je de Chromebook aan met je Google account. De software is compleet legaal dus je kunt gewoon je eigen account gebruiken. Als je bekend bent met een smartphone of tablet met Chrome OS als besturingssysteem dan zul je de omgeving waarin je werkt direct herkennen.

Het installeren van je eigen applicaties

Er staan al heel wat standaard applicaties geïnstalleerd. Toch zul je waarschijnlijk je eigen favoriete programma’s willen installeren. De Google Play Store wordt helaas niet ondersteund. Maar dat is geen probleem. Je kunt applicaties namelijk gewoon installeren via de Chrome browser. Typ in de adresbalk chrome://extensions in. Klik vervolgens op het bekende menu met de drie strepen en selecteer de Chrome Web Store. Hier vind je alle applicaties die je op Chromium OS kunt installeren.

Instellingen en navigatie in Chromium OS

Je oude laptop heeft naar alle waarschijnlijkheid geen touchscreen. Daarom verloopt de aansturing van je nieuwe Chromebook iets anders dan je gewend bent. Gelukkig werkt alles wel soepel en gebruiksvriendelijk. Extra instellingen, zoals een applicatie vastzetten op je desktop of deïnstalleren, doe je gewoon door op de rechtermuisknop te drukken. Je voorkeuren kun je ook eenvoudig veranderen. Dat doe je door alt+shift+s in te drukken of door op de klok aan de rechterkant te klikken. Als je bekend met Chrome OS en Windows dan spreekt het eigenlijk voor zich. Je oude, ongebruikte laptop is nu veranderd in een snelle en handige Chromebook.

Scroll naar boven