Skip to content Skip to footer

Sneltoetsen en tips voor Office 2019

Office 2019 is de recentste versie van de Microsoft softwarepakketten. Een Microsoft Office 2019 licentie of de Microsoft Office Online omgeving bieden jou als gebruiker de belangrijkste programma’s voor zowel thuis- als zakelijk gebruik. Anno nu is een computer, laptop of tablet zonder Word, Excel en PowerPoint dan ook ondenkbaar. Alhoewel deze programma’s al makkelijk in hun gebruik zijn, bestaan er genoeg manieren om er nog efficiënter mee te werken. Neem bijvoorbeeld de sneltoetsen. Doordat je de muis niet hoeft te gebruiken, werk je sneller en verklein je de kans op RSI-klachten. Hier lees je over de belangrijkste tips. 

De vaakst gebruikte sneltoetsen in Word

Vrijwel iedere gebruiker van Office kent de functie van CTRL + S (bestand opslaan), CTRL + O (openen), CTRL + N (nieuw document maken), CTRL + A (alles selecteren), CTRL + C (kopiëren), CTRL + X (knippen), CTRL + V (plakken), CTRL + P (printen) en CTRL + Z (laatste actie ongedaan maken). Ook CTRL + B (vetgedrukt maken), CTRL + U (onderstrepen) en CTRL + I (cursief maken) zijn voor de meesten bekende sneltoetscombinaties

Minder bekend zijn echter CTRL +Y (de vorige actie herhalen), CTRL + [ (tekengrootte met één punt verkleinen), CTRL + ] (tekengrootte met één punt vergroten), CTRL + E (de tekst centreren), CTRL + L (de tekst links uitlijnen) en CTRL + R (de tekst rechts uitlijnen). Ook de sneltoetscombinatie CTRL + ALT + S (het documentvenster splitsen) is een handige tip wanneer je in een lang document werkt.   

Met sneltoetsen door teksten navigeren

Net als het geval is voor de bovenstaande functies, gebruik je de CTRL-toets ook om makkelijk door de tekst te kunnen navigeren zonder het gebruik van je muis. Net als in Word werken deze ook in in PowerPoint en in Outlook. Zo navigeer je met CTRL + pijltje per woord naar links of rechts. Met de pijltjes die naar boven of naar beneden wijzen, navigeer je in combinatie met de CTRL-toets per alinea. Door gebruik te maken van CTRL + SHIFT + pijltje selecteer je een woord of een alinea. 

Toetscombinaties in Excel

Beschik je over de Microsoft Office 2019 licentie en maak je vaak gebruik van Excel, dan kun je voor het kopiëren, knippen, plakken en het ongedaan maken van de laatste actie dezelfde sneltoetscombinaties gebruiken als in Word. Ook het opslaan van je werkmap kan per CTRL + S. Voor het sluiten daarvan gebruik je CTRL + W en voor het openen ervan CTRL + O. Met ALT + M ga je naar het tabblad Formule. 

Overige tips voor het gebruik van Office 2019

Wie over de Microsoft Office 2019 licentie beschikt, kan ook gebruikmaken van enkele nieuwe functies. Zo vind je in zowel Word, Excel als PowerPoint de Microsoft Translator, die snel vertalingen voor je maakt. Bovendien kun je Word nu ook voor wiskundige berekeningen gebruiken en beschik je binnen Excel over meer en verbeterde formules en uitgebreide opties voor het visualiseren van data. 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.