Skip to content Skip to footer

Paginanummers toevoegen in Word

Via Microsoft Word is het gemakkelijk om verschillende soorten paginanummers toe te voegen aan je document. Echter is het niet voor iedereen gemakkelijk om deze paginanummers te gebruiken, dus laten wij je zien hoe je dit doet.

Paginanummers toevoegen

Om paginanummers toe te voegen aan je document, klik je bovenaan in Word op ‘Invoegen’.

Paginanummering invoegen
Invoegen word

En vervolgens op ‘Paginanummer’ uit het rijtje ‘Koptekst en voettekst’.

Paginanummers in kop- en voettekst
Paginanummers selecteren

Wanneer je hier op hebt geklikt, komt er een menu tevoorschijn met verschillende keuzes. Als je over deze opties veegt, krijg je varianten te zien hoe je paginanummers er uit zouden zien in je document. Je kunt voor boven- of onderaan de pagina en links, midden of rechts.

Positie van paginanummers instellen
Positie paginanummering kiezen

Heb je een optie gevonden die je wilt gebruiken? Klik op de door jou gewenste variant en de paginanummers komen automatisch op elke pagina te staan, zoals hieronder bij het voorbeeld.

Pagina 1 word
Pagina 1 word

Je kunt de positie van de nummers nog aanpassen door te dubbelklikken op een paginanummer de kop- en voetteksten instellingen komen in beeld, waarmee je nauwkeurig kunt bepalen waar je paginanummers op de pagina’s wilt zetten.

Positie paginanummering word

Heb je alles naar jouw smaak gepersonaliseerd? Klik dan op ‘Koptekst en voettekst sluiten’.

Kop- en voettekst sluiten

Dit is nog niet zo moeilijk. Wanneer je echter een ingewikkelder document moet maken, zoals bijvoorbeeld één met een indeling, is het handig om pas na enkele pagina’s te beginnen met nummering.

Ook dit is gelukkig allemaal mogelijk in Microsoft Word!

Hoe begin je paginanummering vanaf een willekeurige pagina?

Het kan zijn dat je in je document niet meteen op de eerste bladzijde wilt beginnen met een paginanummer. Je kunt in Word aangeven op welke bladzijde je wilt beginnen met nummeren. Dubbelklik op een paginanummer in jouw document.

Ga naar het tabblad Invoegen, klik op Paginanummer en kies ‘Opmaak paginanummers’. Hier vind je de optie ‘Beginnen bij’ en geef je de bladzijde aan waar je wilt beginnen met de nummering.

Paginanummer beginnen bij
Paginanummer beginnen bij…

Hoe maak ik een verschil tussen even en oneven pagina’s?

Naast het wijzigen waar je paginanummering start, is het ook mogelijk om de positie tussen even en oneven pagina’s er anders uit te laten zien.

Na het kiezen welke paginanummering je wilt gebruiken, kun je uit de rij ‘Opties’ gaan voor ‘Even en oneven pagina’s verschillend’. De linkerpagina krijgt nummering links en de rechterpagina rechts. Hierdoor krijg je het effect van een boek. Opties kun je ook bereiken door dubbel te klikken op een paginanummer.

Even en oneven paginanummering in word

Verschillende getallen en opmaak aan verschillende secties toevoegen

Negen van de tien keer wordt de Arabische nummering gebruikt (1, 2, 3, etc.) Wil jij echter de Romeinse nummering gebruiken (I, II, III, etc.)? Dan is dit ook mogelijk.

Verschillende secties maken gaat gelukkig heel eenvoudig. Ga naar ‘Indeling’ en kies ‘Eindemarkeringen’.

Eindmarkeringen in word
Eindmarkeringen in word

In het uitgeklapte menu kies je voor ‘Volgende Pagina’. Zoals de naam al zegt, zorgt het voor een aparte sectie en begint de volgende sectie op de volgende pagina.

Sectie volgende pagina
Sectie volgende pagina

Nu je verschillende secties kan maken gaan we door naar de verschillende nummeringen.

Mocht je bij het rijtje ‘Navigeren’ de optie ‘Aan vorige koppelen’ aan hebben staan, deactiveer deze dan. Dit kun je controleren door de opties voor kop- en voettekst te openen (dubbelklik op een paginanummer).

Verschillende soorten opmaak toevoegen
Verschillende soorten opmaak

Klik met de rechtermuisknop op het paginanummer en kies de optie ‘Opmaak paginanummers’ in het menu. Voer in het menu bij ‘Beginnen bij’ ‘1’ in zodat het meteen start bij de eerste pagina. Je zal nu twee secties met verschillende nummers hebben.

Paginanummers beheren met behulp van velden

Paginanummers blijven verborgen, tenzij je tegen Word zegt dat ze weergegeven moeten worden. Door het invoegen van een veldcode, vertel je aan Word dat de nummers onthult moeten worden. Hierdoor krijg jij de controle over de paginanummers.

Plaats je invoegpunt op het gewenste punt waar je paginanummers wilt invoegen en druk op Ctrl + F9 om veldhaken in te voegen, welke er zo uitzien: {}. Type vervolgens tussen deze haken ‘PAGE’.

Ook kun je via de veldcode de stijl van je paginanummering bepalen, door met deze codes te werken:

{ PAGE \* Arabic }
{ PAGE \* alphabetic }
{ PAGE \* ALPHABETIC }
{ PAGE \* roman }
{ PAGE \* ROMAN }

Als je klaar bent, eindig je met de rechtermuisknop door ergens tussen de haakjes te klikken en te kiezen voor de optie ‘Veld bijwerken’.

Paginanummering met velden gebruiken
Paginanummering invoegen met velden

Verloren paginanummers herstellen

Dit is de 1 bij het artikel: paginanummers toevoegen in word.Wanneer je paginanummers in een document zijn verbroken, komt dit bijna altijd door problemen met secties. De makkelijkste manier om dit te doen, is naar het ‘Beeld’-menu gaan en vervolgens te klikken op ‘Concept’. Hier laat Word je precies zien waar sectie-einden voorkomen en wat voor soort einden er zijn.

Het is belangrijk om de secties, waar je doorlopende paginanummering wilt hebben, met hun kop- en voetteksten aan elkaar te koppelen en waar je geen doorlopende nummering wilt, die link te verbreken.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.