Skip to content Skip to footer

Snel een opgeslagen wifi-wachtwoord terugvinden doe je zo!

Er kunnen allerlei redenen zijn om een eerder opgeslagen wifi-wachtwoord te achterhalen. Misschien komt er visite langs die gebruik wil maken van je wifi, of heb je problemen met je verbinding en pc. Je modem onhandig op de kop draaien? Niet nodig, een wifi-wachtwoord terugvinden is snel en makkelijk te doen!

Wifi: een Nederlandse uitvinding

Direct naar het terugvinden doe je hier.

Wist je dat wifi (officieel: Wi-Fi) een Nederlandse uitvinding is? En ook dat de term eigenlijk een stempel van kwaliteit is en niet de draadloze verbinding zelf? Een wifi-certificatielabel wordt gegeven aan producten voor draadloze connecties die voldoen aan bepaalde internationale standaarden. Een draadloos netwerk heet eigenlijk een WLAN of WAN. Tegenwoordig wordt in spreektaal ‘wifi’ uitwisselbaar gebruikt met ‘draadloos netwerk’ en gezien als synoniemen. Deze verbinding beschermen we vaak met een complex wachtwoord dat we hebben gekregen van onze provider. Soms stellen we hem zelf in. Dit eerder opgeslagen wifi-wachtwoord is een fluitje van een cent.

Leuk feitje: Bluetooth is ook een uitvinding van ons kleine landje.

Je wifi-wachtwoord terugvinden

Wifi-symbool voor wifi-wachtwoord terugvinden

Zoals gezegd is dit is niet moeilijk en vaak zijn er meerdere manieren. Wij hebben in meerdere artikelen stap-voor-stap-uitleg gegeven:

Hoe werkt wifi?

Wifi werkt met radiogolven, modems, routers en ‘access points’, oftewel een vast toegangspunt. Een (draadloos) modem zorgt voor werkende internettoegang door verbinding te maken met je internetprovider. Een (draadloze) router verspreidt uit één internetaansluiting de verbinding via radiogolven over het gehele huis, koffietentjes, kantoren, etc. zodat je mobiele apparaat dit kan opvangen. Deze locaties hebben wel een toegangspunt nodig. Meestal zit zo’n access point ingebouwd in een ander apparaat, zoals de draadloze router en/of modem. Tegenwoordig zijn de meeste routers en modems een 2-in-1-product met toegangspunt. Onze internetverbinding beveiligen we vaak met een lastig wachtwoord. Zo’n wachtwoord terugvinden is gelukkig niet moeilijk.

Close-up van een modem-router

Het signaal van je provider wordt met een modem-router dus omgezet in een internetsignaal dat dan wordt verspreidt, en zorgt er daarnaast voor dat het signaal dat jouw mobiel of pc uitzendt, weer teruggaat naar je internetprovider. Door middel van een wifi-netwerkkaart vangt jouw apparaat de signalen op zendt hij ze ook weer uit. Een draadloos modem-router is via kabels verbonden aan het provider-aansluitpunt in je huis (vaak de meterkast). De term ‘draadloos’ slaat op het niet nodig hebben van stekkers tussen de modem-router en het apparaat (o.a. laptop en pc).

Nu weet je hoe wifi werkt!

Tip:

Je internet werkt vaak wel sneller en stabieler via ethernet. Dit is een bekabelde connectie (de ethernet- of netwerkkabel) tussen het netwerk (modem-router) en apparaat. Een rechtstreekse verbinding dus.

Dit is de 1 bij het artikel: snel een opgeslagen wifi-wachtwoord terugvinden doe je zo!.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.