Skip to content Skip to footer

Zo vind je snel opgeslagen wifi-wachtwoorden terug [Android]

Zeker met net nieuw opgeslagen wifi-wachtwoorden is het helaas makkelijk deze snel weer te vergeten. Maar ook als er ineens iets misgaat met de connectie en je na maanden of jaren het wachtwoord weer moet invoeren weet je vaak niet meer wat je daar ooit voor hebt ingevuld. Wij helpen je hierbij.

Klik om ook wifi-wachtwoorden terug te halen van Windows 10, Windows 11, iPhone, iPad of MacBook.

Vrouwenhand met een papier waarop het wifi-symbool staat

Opgeslagen wifi-wachtwoorden

Je staat er lang niet altijd bij stil maar je hebt waarschijnlijk veel opgeslagen wifi-wachtwoorden in je telefoon staan. Als jouw mobiel zich automatisch verbindt met een (normaal door een wachtwoord beschermd) wifi-netwerk dan is dat wachtwoord al bij jou bekend en is het ooit ingevoerd. Dit kan soms maanden of jaren geleden zijn. Dat maakt het des te vervelender als die connectie om wat voor reden dan ook is verbroken en je deze tóch (weer) wil hebben.

Android 10 en hoger: wifi-wachtwoorden terughalen

Vanaf Android 10 is het makkelijker geworden je opgeslagen wifi-wachtwoorden terug te vinden. Voorheen was dit ook wel mogelijk, maar was het een technisch complexer klusje. Heb je 10 of hoger? Zo pak je het aan:

  • Open ‘Instellingen’ (het tandwieltje) op je Android-apparaat
  • Kies ‘Wifi en Internet’ en tik ‘Wi-Fi’ aan
  • Bovenaan staat nu je huidige WiFi-connectie met daaronder een lijst van je eerdere Wifi-verbindingen. Selecteer het netwerk waarvan je het wachtwoord wil achterhalen
  • Je ziet nu de netwerkdetails en klik op ‘Delen’
  • Nu dien je jezelf te verifiëren met je vingerafdruk/gezichtsherkenning of pincode
  • Zodra je dat gedaan hebt zie je onder de dan verschenen QR-code het wachtwoord staan
  • Toch geen wachtwoord zichtbaar? Scan dan met een ander apparaat de QR-code om het wachtwoord alsnog terug te halen
Android-logo

Android 9 en lager: rooten

Android 9 en lager hebben bovengenoemde optie niet. De enige mogelijkheid om opgeslagen wifi-wachtwoorden te achterhalen is door middel van het rooten van je apparaat. Dit is een wat lastiger klusje en brengt gevaren met zich mee, zoals het verliezen van data en je garantie, maar ook het onbruikbaar worden van je telefoon is een risico. Wil je het toch proberen? Lees dan hier meer.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.