Skip to content Skip to footer

Tizen: hoe maak je een schermafbeelding?

Werkt jouw mobiel nog op Samsungs Tizen en wil je een schermafbeelding maken maar weet je niet hoe? Dan ben je op het juiste adres. Wij leggen het voor je uit. Let op: de Tizen app store is inmiddels gesloten en Samsung raadt aan voor telefoons en smart horloges te switchen naar Android of iOs. De nieuwste Samsung Smart tv’s draaien nog wel op Tizen.

Wat is het?

Veel besturingssystemen zijn zo bekend dat iedereen ze wel kent. Denk aan iOS, Android of MacOS. Maar van Tizen hebben veel mensen nog niet gehoord. Tizen is een besturingssysteem van Samsung dat bedoeld is om te verbinden met allerlei digitale apparaten: van smart tv’s en smartphones tot wearables (draagbare smart-producten zoals Apple Watch), smart camera’s en digitaal infotainment (mix van informatie en entertainment) in auto’s, en nog veel meer.

Tizen is een op Linux-gebaseerd ‘open source’ besturingssysteem. Dat betekent dat de programmeercode is vrijgegeven en iedereen er voor zichzelf aan kan en mag sleutelen. Het is voor dit artikel niet relevant om verder in Linux te duiken want dat wordt een steeds technischer en complexer verhaal. Het gaat nu om de screenshot.

Tizenscherm van smart tv

Maar Samsung-telefoons draaien toch op Android? Klopt. Maar in India had je voorheen nog onder andere de Samsung Z1 met Tizen als besturingssysteem. Dat was de eerste officiële smartphone die daar gebruik van maakte. Inmiddels heeft Samsung dit voor telefoons en smart horloges afgesloten en raden ze hiervoor aan over te stappen naar iOs of Android. Hun nieuwste smart tv’s werken er echter nog wel mee!

Samsungs smart hub

In Nederland geeft Tizen vooral toegang tot Samsungs smart hub: een uniek smart platform. Hierin staan allerlei apps, functies en aangesloten apparaten naast elkaar. Je kan alles makkelijk bedienen met een afstandbediening. Ook werkt de Apple TV app binnen deze smart hub. Dat betekent dat je muziek en video’s uit iTunes kunt synchroniseren. Daarnaast gaat Apple sowieso wel goed met want met AirPlay 2, of Smart View app, stream je beelden van je telefoon naar je tv. Ook staan er allerlei populaire audio- en video-streamingdiensten op.

Schermafbeelding maken op telefoons met

Dit is de 1 bij het artikel: tizen: hoe maak je een schermafbeelding?.
  1. Druk de home-knop en aan/uit-knop tegelijkertijd in om de sreenshot te maken
  2. Selecteer en tik op het Galerij (Afbeelding) icoon in het App-scherm.
  3. Er is een map aangemaakt genaamd Screenshots of Schermafbeeldingen. Hier vind je al je gemaakte shots terug

Niet elke app staat toe dat je schermafbeeldingen maakt: je krijgt dan een melding.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.