Skip to content Skip to footer

Wifi-wachtwoord wijzigen

Er zijn niet veel mensen die hun eigen wifi-wachtwoord weten. Meestal is dit een lang wachtwoord bestaande uit verschillende tekens. Nu gebruik je een wifi- wachtwoord ook niet zoveel, maar het kan handig zijn, om de naam en het wachtwoord direct te weten. Waarom zou je dan niet gewoon je wachtwoord en de naam van je wifi veranderen in iets wat je zelf makkelijk kunt onthouden?

Wifi wachtwoord aanpassen

Het IP- adres opzoeken.

Het IP-adres is als het ware het telefoonnummer van je computer. Iedere computer die met internet verbonden is, heeft er één. Daarnaast maak je verbinding via de standaard gateway. Dit is in de meeste gevallen het ip-adres van je router. Om de naam en het wachtwoord van je wifi te achterhalen heb je het IP- adres van je router nodig en dus het standaard gateway adres. Hoe deze te achterhalen verschilt per besturingssysteem.

Windows 10

Druk op Windows toets + X en kies voor Netwerkverbindingen. Vervolgens klik je op Adapter opties wijzigen. Dubbelklik op je draadloze verbinding onder verbinding vind je de knop Details. Als je hierop hebt geklikt vind je het ip-adres van de standaardgateway.

Hieronder vind je een screenshot van het overzichtscherm, waar je je standaard gateway adres kunt vinden:

Standaardgateway in windows 10

Windows 8

Ga naar de lijst met apps en kies ‘Windows Systeem’. Nu klik je op ‘opdrachtprompt’. In het nieuwe venster typ je ‘ipconfig’. Als je nu op ‘enter’ drukt, krijg je het standaard gateway adres in beeld.

Windows 7

Ga naar ‘Start’ en vervolgen naar ‘uitvoeren’. Typ ‘cmd’ in en druk op ‘enter’. In het nieuwe venster typ je ‘ipconfig’. Als je nu op ‘enter’ drukt, krijg je het standaard gateway adres in beeld.

Linux

Open bij ‘hulpprogramma’s’ het programma ‘Terminal’. Ben je ingelogd als ‘root’, voer ‘ifconfig’ in. Ben je ingelogd als ‘gebruiker’, voer ‘/sbin/ifconfig’ in. Druk nu op ‘enter’.

Mac

Linksboven op je Mac, klik je op het appeltje en kies je voor Systeemvoorkeuren. Druk op Netwerk, links Wifi en vervolgens kies je voor Geavanceerd. Open het tabblad TCP/IP om het standaard gateway adres te vinden. Dit staat overigens onder het kopje Router.

Standaard gateway adres op de Mac staat onder TCP /IP informatie:

Standaard gateway adres op de mac

Inloggen in je router

Als je IP-adres van je router hebt gevonden, typ je deze in de zoekbalk van je webbrowser (Google Chrome, Internet Explorer enzovoort). Vervolgens moet je een gebruikersnaam en een wachtwoord invullen. In de meeste gevallen kun je die vinden aan de onderkant van je router (op een stickertje). Mocht je het niet kunnen vinden, dan kun je deze ook op internet zoeken. De grotere providers hebben de volgende gegevens:

ProviderGebruikersnaamWachtwoord
KPNADMIN of KPNgeen wachtwoord invullen
Ziggoziggodraadloos
Telfortadmin1234
TELE2useruser

Hieronder zie je het inlogscherm op de router van Ziggo:

Inloggen op de router van ziggo

Het wachtwoord aanpassen

Het verschilt provider hoe je het wachtwoord aan moet passen. Daarvoor kun je het beste even op de site van de betreffende provider kijken. In het algemeen werkt het als volgt:

Nadat je ingelogd bent op de router (stap 2) moet je op zoek gaan in het menu naar een sectie genaamd: draadloos, wireless, wifi of wireless security. Als je hierop klikt zoek je naar een invulvenster wat heet: wachtwoord, password, passphrase of pre-shared key. In dit veld kun je een nieuw wachtwoord intypen. Het kan zijn dat je het wachtwoord nogmaals moet intikken om er zeker van te zijn, dat je het juiste wachtwoord typt.

Daarna moet je het wachtwoord bevestigen door iets als: opslaan, save of save settings te klikken.

Denk erom dat je een veilig wachtwoord neemt. Een veilig wachtwoord heeft:

  • Minimaal tien tekens
  • Minimaal één kleine letter
  • Minimaal één hoofdletter
  • Minimaal één cijfer
  • Minimaal één leesteken

De netwerknaam wijzigen

Ook het wijzigen van de netwerknaam verschilt per provider en ook hier kun je het beste even de site van de provider raadplegen. Hieronder leggen wij uit hoe het In het algemeen werkt.

Ga op zoek naar “Network Name” of “SSID”. Hier zal nu waarschijnlijk de naam van je provider staan met wat getallen erachter bijv. “Ziggo2342”.Deze kun je aanpassen met een eigen gekozen naam.Vervolgens klik je op iets als: opslaan, save of save settings.

Bij Ziggo kun je je wachtwoord en SSID wijzigen onder, draadloos en dan beveiliging:

Wachtwoord wifi en ssid wijzigen ziggo

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.