Skip to content Skip to footer

Op pad door Europa als digital nomad: belangrijke tips

Je hebt een auto of campertje, een goed werkende laptop en smartphone, en al wat ervaring met het online verdienen van je dagelijkse kost. Je hebt een financieel buffertje, bent niet enorm gehecht aan Nederland en wilt wat van de wereld zien. Dan is de weg vrij om je te ontplooien als digital nomad. Hallo Europa! Neem deze tips mee. 

Ga goed voorbereid op pad

Je bent langere tijd van huis, dus dien je van alles te checken. Overbodige abonnementen en lidmaatschappen zeg je op. Je auto of camper laat je nog eens goed nalopen voor vertrek. Om geld uit te sparen ga je op zoek naar de goedkoopste autoverzekering. Je bankrekening toont een saldo van minimaal enkele duizenden euro’s. Je weet zeker dat je genoeg opdrachten krijgt – dat bedrijven en opdrachtgevers over een tijdje ook nog op jouw content rekenen. Denk dus niet alleen aan de korte termijn. Natuurlijk heeft niemand volledige garantie op een vast inkomen, zeker digital nomads niet. Vandaar niet alleen het buffertje, maar ook een realistische analyse van je komende werkzaamheden en de opbrengsten daarvan. 

Kosten onderweg

Bedenk dat je onderweg voor flink wat kosten komt te staan. Om door Zwitserland te mogen rijden heb je bijvoorbeeld een vignet nodig. Deze kun je in Nederland alvast scoren voor vier tientjes. Onderweg bij een tankstation zijn ze duurder. Over tanken gesproken: kies voor elke rit goed uit waar je het goedkoopste brandstof haalt met deze app. Overnachtingen bij een boer zijn goedkoper dan campings, laat staan B&B’s of hotels. Het lijkt op vakantie, maar je moet ook aan de bak. Dus leg de lat qua bestemmingen aanvankelijk niet te hoog: probeer het de eerste weken eens in Duitsland of Frankrijk. Bevalt het en heb je geen heimwee, dan trek je verder ons prachtige werelddeel in. Kies zo nodig routes zonder dure tolwegen, je hebt tenslotte alle tijd!

Lost in translation

Het vergt dus discipline, in je eentje op pad door Europa. Maar je harde werk wordt beloond, want wat is Europa mooi en afwisselend! Tussen het bloggen, schrijven, vloggen, fotograferen en filmen door kom je mensen tegen met wie je moet communiceren, vaak spreken zij geen Engels. Installeer dus een vertaalapp om niet in Lost in translation-achtige situaties te belanden. Steek hier veel aandacht in, want de locals kunnen je tips geven over goedkope of bijzondere adresjes die je niet op internet vindt. Of je nu in Denemarken rondrijdt of in Kroatië. Weet wel dat het overal ter wereld gewaardeerd wordt als je wat standaardzinnetjes instudeert. Deepl of ReversoContext erbij pakken kan altijd nog.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.