Skip to content Skip to footer

Zo installeer je een HP inkjetprinter

Heb je een nieuwe HP printer gekocht? Dan wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk aan het werk krijgen. Daarbij helpen we je een handje met deze stapsgewijze beschrijving van de installatie die geldt voor de meeste HP inkjet printers.

Printer voorbereiden

Uiteraard haal je je nieuwe printer eerst uit de doos en verwijder je al het beschermmateriaal dat erop en eromheen is aangebracht door de fabrikant. Plaats de printer vervolgens op de plek waar je hem wilt hebben en sluit hem met de bijgeleverde stroomkabel aan op een stopcontact. Je kunt nu de printer aanzetten door op de powerknop te drukken. Op het display kun je vervolgens de gewenste taal die daar gebruikt wordt selecteren. Plaats nu ook een stapeltje A4-papier in de invoerlade van de printer.

Cartridges plaatsen

Nu is het tijd om de bijgeleverde of zelf gekochte inktcartridges in de printer te plaatsen. Dit moet met enige voorzichtigheid gebeuren. Til eerst de bovenklep van de printer op. Bij de meeste all-in-one modellen zit die onder de scanner. Gebruikt de hendels aan de zijkant om deze op te tillen. Nu kunt je de cartridges uit de verpakking halen en de oranje sticker van de cartridges verwijderen. Plaats vervolgens de juiste kleur cartridge op de juiste plek door hem voorzichtig in de houder te drukken totdat je een klik hoort. Het label van de cartridge moet daarbij naar boven gericht zijn. Sluit na het plaatsen van de cartridges de bovenklep weer.

Printer verbinden aan de computer

Vervolgens moet je de printer verbinden met je computer. Veel hedendaagse printers zijn wifi-printers die zowel met een kabel als via de wifi met de computer verbonden kunnen worden. Wil je de printer via de wifi verbinden met de computer? Druk dan op het schermpje van je printer op het wifi-icoontje en ga vervolgens naar Instellingen. Selecteer daar de Wizard Draadloze installatie en volg de instructies op het scherm. Het verbinden kan tot één minuut duren. Het is overigens ook mogelijkheid om de printer later in het installatieproces via de wifi te verbinden met behulp van de te downloaden de gedownloade software. Met de kabel verbinden is eenvoudig: plug de ‘gewone’ platte usb connector in je laptop of pc en de vierkante usb connector in je printer. Let op: bij een Windows apparaat moet je eerst de software downloaden voordat je de usb kabel aansluit. Bij een Apple-apparaat sluit je juist eerst de usb kabel aan en download je daarna pas de software. 

Afbeelding met binnen, zwart, mobiele telefoon

automatisch gegenereerde beschrijving

Software downloaden en installeren

Om te zorgen dat je computer de printer kan aansturen, moet je de EasyStart software van HP op je laptop of pc downloaden. Hiervoor surf je in je browser naar 123.hp.com. Voer op deze webpagina het modelnummer van je printer in, bijvoorbeeld ‘ENVY 6234’. Download vervolgens de voor jouw printer geschikte versie van de HP Smart app of download de basis desktopsoftware. Open de gedownloade software. Mogelijk word je nu gevraagd of je een proefperiode voor een abonnement op Instant Ink wilt. Vul je gegevens in als je dit wilt, of ga anders direct door naar de volgende stap. EasyStart vraagt nu naar de software die je wilt installeren. Kies daarbij voor de optie ‘Volledige software en stuurprogramma’s’ als je aanvullende software wilt om problemen te verhelpen, of kies voor ‘Basisstuurprogramma’s’ als je alleen het stuurprogramma wilt.

Installatie afronden en verbinden

Nu moet je wachten tot je stuurprogramma’s geïnstalleerd op je computer. Dit kan een tijdje duren. Zoek alvast je wifi-wachtwoord op als je je printer nog niet met de wifi hebt verbonden. Na het installeren van de stuurprogramma’s komt namelijk de stap waarbij de computer draadloos verbinding gaat maken met je printer, als je dat tenminste wilt. Je kunt namelijk ook de usb verbinding gebruiken. Nadat je printer verbinding heeft gemaakt met de wifi, is de installatie helemaal klaar en kun je draadloos gaan printen! Herhaal de installatie van de software en het draadloos verbinden bij andere computers met wifi waar je mee wilt kunnen printen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.