Tijdens je studie en op school is een laptop voor school noodzakelijk. Je kunt niet meer zonder. Aan het begin van elk studiejaar vliegen laptops dan ook als warme broodjes over de toonbank. Overal worden scholieren en studenten verleid met mooie aanbiedingen bij verschillende winkels. Lang niet alle laptops voor studenten zullen aan je persoonlijke eisen voldoen. Daarom hebben we een top 5 samengesteld met laptops voor verschillende soorten gebruikers. Met je eigen voorkeuren kun je hiermee de perfecte studentenlaptop uitkiezen.
Waar je op moet letten bij het kopen van een laptop voor school
Er zijn nogal wat factoren te overwegen bij het aanschaffen van een laptop voor scholieren of studenten. Helemaal, omdat je je notebook waarschijnlijk niet alleen voor je studie gaat gebruiken. Als je video’s wilt streamen of games wilt spelen, dan zul je op andere specificaties moeten letten. Daarnaast speelt de studie die je doet een belangrijke rol. Voor de meeste scholen of studies is een laptop met gemiddelde specificaties meer dan voldoende. Het wordt een ander verhaal wanneer je foto’s, en vooral video’s, wilt bewerken.
Lees: Valt je laptop onder inboedelverzekering?
![Waar moet je op letten bij kopen van een laptop?](https://pctipvandedag.nl/wp-content/uploads/2020/02/laptop-voor-foto-video-bewerken.webp)
Voor enkele programmeerwerkzaamheden zul je ook een razendsnel systeem nodig moeten hebben. Tenminste, als je niet elke keer lang wilt wachten. Gelukkig zijn de meeste eigenschappen van een laptop voor elke doelgroep belangrijk. Het is vooral belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat je met een laptop wilt gaan doen. Vervolgens kun je een budget bepalen en de laptop uitkiezen met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.
De degelijkheid van een laptop
Met een beetje geluk heb je tijdens je gehele studie genoeg aan één laptop. Je zult moeten kiezen voor een laptop voor school met een hoge bouwkwaliteit. Zwakke plekken zijn scharnieren voor het beeldscherm en het afbreken van toetsen van het toetsenbord. Vergeleken met een pc is een laptop behoorlijk kwetsbaar. Het grootste voordeel van een laptop is natuurlijk dat je hem overal mee naar toe kan nemen. Dit zal tijdens je studie of schoolcarrière ook veel gebeuren. Daarom is het belangrijk om een stevige laptop te kiezen. En niet te vergeten een speciale laptoptas, die je laptop extra beschermd tijdens het vervoer.
Het beeldscherm van een notebook
Bij een laptop zal het formaat van het beeldscherm voor een groot deel bepalen wat de afmetingen van het apparaat zijn. Een klein beeldscherm van 11 tot 14 inch zorgt voor een compacte laptop. Dat is uiteraard handig als je hem veel meeneemt. Voor het kijken van video’s en het spelen van games is deze geringe afmeting minder ideaal. Het kan ook beperkingen opleveren als je meerdere pagina’s van je document in één keer in beeld wilt hebben.
Sommige studenten hebben op hun kamer een losse monitor staan waar ze hun studentenlaptop op aansluiten. Je hebt dan eigenlijk een gewone desktop-pc met grote monitor. Hierdoor behoud je de draagbaarheid zonder dat je veel functionaliteit verliest. Met een docking station kun je heel makkelijk een extra scherm aansluiten.
![Docking station voor een laptop](https://pctipvandedag.nl/wp-content/uploads/2020/02/extra-scherm-aansluiten-thunderbolt-docking.webp)
Het gewicht van je notebook
Wanneer je je laptop voor school vaak vervoert, dan wil je niet dat deze te zwaar is. Idealiter past hij in je rugzak, samen met je andere spullen. In onze ogen is de balans tussen handzaamheid en gebruikersgemak een van belangrijkste factoren om te overwegen. We kunnen de keuze niet voor je maken. Wat we wel weten is dat het geen pretje is om met een laptop van meer dan 4 kilogram in je tas van je kamer naar school en van les naar les te rennen.
De kwaliteit van het toetsenbord
Bij de aankoop van een laptop wordt de kwaliteit van het toetsenbord vaak over het hoofd gezien. Ten onrechte, want je zult er veel gebruik van maken en je kunt het toetsenbord van een laptop niet vervangen. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om een los keyboard aan te sluiten. Een goed toetsenbord typt prettig. De toetsen geven weerstand, maar niet te veel. Let ook op de afmetingen van het toetsenbord. Om fijn te kunnen typen heb je een full size keyboard nodig.
Op een laptop met een beeldscherm met een diagonaal van minder dan 13 inch zul je die waarschijnlijk niet aantreffen. Om te voorkomen dat je een miskoop begaat, kun je bij een plaatselijke computerwinkel langsgaan om toetsenborden uit te proberen.
Het besturingssysteem van je laptop
Lange tijd was Windows van Microsoft het enige besturingssysteem dat door het grote publiek gebruikt werd. Inmiddels zijn er daar wat bijgekomen. Apple is met macOS natuurlijk al heel wat jaren een belangrijke speler. Inmiddels is het besturingssysteem van Google ook als standaard op notebooks te vinden. Een laptop voor school van Google wordt een Chromebook genoemd.
Wanneer je veel programmeert, dan zul je waarschijnlijk Linux willen gebruiken. Dit besturingssysteem is echter nooit de standaard op een studentenlaptop en zul je zelf moeten installeren. Of je kiest voor Apple, Google of Microsoft is een persoonlijke keuze. Desondanks is het wel een belangrijke. Want je zult er aan vast zitten tot je een andere laptop aanschaft.
Deze studenten hebben een goede videokaart nodig
Een goede processor en een krachtige videokaart zijn belangrijk wanneer je van plan bent om veeleisende taken uit te voeren. Daarnaast helpen ze om ervoor te zorgen dat je laptop voor school over een aantal jaren nog steeds mee kan komen. Als je een ontwerpopleiding doet waarbij zware software wordt gebruikt, dan is het een goede videokaart eigenlijk onmisbaar. Hetzelfde geldt voor studenten die kunstmatige intelligentie studeren en grote datasets gebruiken.
Wanneer je in je vrije tijd op je laptop wilt gamen, dan zul je ook een laptop met een krachtige videokaart aan moeten schaffen. Als je voor een dergelijke laptop kiest, dan zul je meer uit moeten geven. Voor minder dan 700 euro kun je eigenlijk geen laptop met een moderne videokaart vinden. Daarbovenop zul je vrijwel altijd moeten kiezen voor een laptop met een scherm van tenminste 15 inch.
Voor elk type gebruiker de beste processor
![Intel i7 processor voor laptops](https://pctipvandedag.nl/wp-content/uploads/2020/02/i7-processor-intel-laptop.webp)
De processor en de videokaart zijn samen verantwoordelijk voor het grootste deel van het stroomverbruik. Een minder snelle processor is dus geschikt voor wanneer je graag de hele dag door simpele taken uit wilt voeren, zoals browsen op het internet en documenten verwerken. De Chromebooks hebben bijvoorbeeld een batterij die lang meegaat en een relatief langzame processor. Als je over veel rekenkracht wilt kunnen beschikken, dan zijn de i5 en i7 processors van Intel waarschijnlijk de beste keuze.
De juiste harde schijf voor je laptop
Er zijn twee soorten harde schijven om uit te kiezen. Je hebt Hard Disk Drives (HDD). Die zijn goedkoop en je kunt er veel bestanden op kwijt. Ze zijn helaas wel wat verouderd en aan de langzame kant. SSD staat voor Solid State Drive. Die zijn een stuk sneller maar wel duurder, zeker als je de prijs afzet tegen de capaciteit. Desondanks raden we aan om voor laptop voor school met een SSD te kiezen. Deze bevorderden de gebruikerservaring.
Bovendien heb je de mogelijkheid om bestanden online op te staan of een externe harde schijf in te pluggen. Daarom heb je altijd mogelijkheden om meer bestanden op te slaan bij de hand. Grotere laptops hebben in sommige gevallen twee harde schijven, een SSD en een HDD. Dat is bijvoorbeeld handig voor gamers. Zij kunnen hun games kwijt op de HDD en toch nog profiteren van de snelheid van een SSD, omdat het besturingssysteem daarop geïnstalleerd is.
Dit zijn de 5 beste laptops voor studenten
Op basis van de bovenstaande criteria hebben we en top 5 samengesteld. Daarbij hebben we onder andere ook rekeningen gehouden met de reputatie van het merk, de bouwkwaliteit en het design van de laptop voor school.
De beste allrounder voor studenten: Acer Swift 3
Als je een prima laptop wilt met een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit, dan is de Acer Swift 3 de juiste koop. Dit model kun je kiezen in een schermdiagonaal van 14 inch of 15,6 inch. Wat de beste keuze is laten we aan jou over. Met de i5 processor van Intel en 8 GB werkgeheugen kun je alle programma’s soepel draaien. Bovendien zit er een snelle SSD met 500 GB in de Acer Swift 3. De laptop heeft eigenlijk precies alle eigenschappen waar je als student of scholier naar op zoek bent. De nieuwste games zullen alleen niet soepel draaien op de Acer Swift 3. Deze schoollaptop is te koop vanaf 599 euro.
![Acer Swift 3 - een allround studentenlaptop](https://pctipvandedag.nl/wp-content/uploads/2020/02/acer-swift-3.webp)
Een ideale laptop voor een beperkt budget: Asus VivoBook X540LA
Voor minder dan 400,- euro kun je al beschikken over een degelijke laptop voor school. Asus brengt verschillende laptops met diverse configuraties uit onder de naam VivoBook. Het goedkoopste model in deze serie is ideaal voor studenten die niet zo veeleisend zijn. Je kunt er geen nieuwe games mee spelen of zware taken mee uitvoeren. Maar het is een perfecte laptop om mee in de collegezalen te zitten, op het internet te browsen of om een tekstdocument mee uit te typen.
De SSD met 128 GB is lekker snel, maar de opslag is beperkt. Het aanschaffen van een losse, externe harde schijf is geen overbodige luxe. Met 4 GB geheugen kun je de meest basale taken prima uitvoeren. De laptop heeft een scherm van 15,6 inch. Voor sommigen zal dat aan de ruime kant zijn, maar een groter scherm komt het gebruiksgemak wel ten goede. Bovendien is het een full hd-scherm dat kleuren op een realistische manier weergeeft.
![Asus Vivobook ideale laptop voor school](https://pctipvandedag.nl/wp-content/uploads/2020/02/asus-vivobook.webp)
De perfecte optie voor studenten die een Apple laptop willen: Apple MacBook Air
Er zijn genoeg redenen om voor een laptop van Apple te kiezen. Je kunt gebruik maken van uitstekende garantievoorwaarden, de accu gaat lang mee en de beeldschermen zijn altijd van hoge kwaliteit. Daarnaast schaft een grote groep mensen producten van Apple aan vanwege het design. Voor studenten is de Apple MacBook Air een uitstekende keuze. De Apple MacBook Air is al verkrijgbaar vanaf 929,- euro. Het gaat dan wel om het 2017 model. Dit is weinig geld voor een uitstekende laptop van Apple. Je beschikt over veel rekenkracht dankzij de i5 Intel processor en 8 GB werkgeheugen.
Het enige nadeel is de relatief kleine harde schijf van 128 GB. Dat is uiteraard wel een SSD. Zoals de naam Air al aangeeft, is deze laptop uitzonderlijk dun en licht. Met een gewicht van 1,35 kg neem je hem gemakkelijk mee naar de les en weer terug naar huis. Daarnaast ziet de laptop er uitzonderlijk strak uit, zoals we van Apple gewend zijn.
![Apple Macbook Air](https://pctipvandedag.nl/wp-content/uploads/2020/02/apple-macbook-air.webp)
De beste Chromebook voor je studietijd: Acer Chromebook R13
Een Chromebook zal lang niet voor iedere student de beste keuze zijn. Toch zitten er heel wat voordelen aan verbonden waardoor een laptop voor school met Chrome OS een uitstekende optie is voor een grote groep. Je kunt bijvoorbeeld profiteren van een lange accuduur en ze zijn ontzettend gebruiksvriendelijk. De hardware in een Chromebook is bij lange na niet de krachtigste op de markt. Maar dat is ook niet nodig. Want Chrome OS is een ontzettend licht besturingssysteem.
Het zijn ideale laptops om op te browsen of om een artikel op te schrijven. Een film kijken is ook geen enkel probleem. Voor complexere taken is een Chromebook een stuk minder geschikt. De Acer Chromebook R13 heeft wat ons betreft ideale specificaties. Je hebt met een harde schijf van 64 GB behoorlijk wat ruimte om bestanden op te slaan. De meeste Chromebooks hebben een veel kleinere harde schijf. Daarbovenop is 4 GB geheugen voor een Chromebook meer dan genoeg. Tel daar het 13,3 inch full hd-scherm bij op en je hebt een perfecte studentenlaptop. Je kunt de Acer Chromebook R 13 bovendien al voor 379,- euro in je bezit hebben.
![Acer Chromebook R13](https://pctipvandedag.nl/wp-content/uploads/2020/02/acer-chromebook.webp)