Valt je laptop onder een inboedelverzekering?

Je laptop en smartphone reizen overal met je mee naartoe. Ook thuis zijn ze waarschijnlijk je meest gebruikte apparaten. Deze wil je natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Maar vallen deze apparaten wel onder je inboedelverzekering? En wat als ze buitenshuis beschadigd raken?

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering voor alle spullen en meubels die je los in je huis plaatst en dus ook los eruit kunt halen. Dat betekent dat een ingebouwde koelkast bijvoorbeeld niet onder een inboedelverzekering telt, maar een losstaande koelkast wel. De inboedelverzekering verzekert jouw spullen tegen brand- of waterschade en diefstal.

Heb ik extra dekking nodig?

Je laptop, smartphone en tablet vallen dus onder de inboedelverzekering wanneer deze in jouw huis beschadigd raken door water of brand of wanneer er iemand inbreekt en jouw spullen meeneemt. Wanneer je echter je laptop, smartphone, tablet en camera ook buitenshuis wil beschermen, heb je daarvoor aparte dekking nodig zoals een buitenshuisverzekering. Hieronder vallen ook eventuele andere kostbaarheden die je bij je draagt, zoals sieraden.

Hoeveel dekt een inboedelverzekering?

Per verzekering verschilt het natuurlijk welke bedragen er uitgekeerd worden wanneer je aanspraak moet maken op je verzekering. Bij brandschade is het bedrag dat de verzekering vergoedt nagenoeg nooit hoog genoeg om nieuwe spullen van te kopen. De Consumentenbond heeft grote verzekeringsmaatschappijen gevraagd hun afschrijvingslijsten openbaar te maken. Met deze lijsten wordt bij brandschade de uiteindelijke waarde van je spullen bepaald.

Bij waterschade is het zo dat alle verzekeringen schade vergoeden die is ontstaan door directe neerslag. Dit telt echter niet wanneer deze schade is ontstaan door een openstaand raam of bij een verbouwing. Ben je bijvoorbeeld bang dat je je telefoon in het zwembad laat vallen? Check dan vooraf goed de polisvoorwaarden van je buitenshuisverzekering.

Extra tips

Een verzekering sluit je meestal af en daarna kijk je er jaren niet meer naar om. Dit kan echter nadelig uitpakken. Het loont met de veranderende markt en producten om eens in de twee jaar te kijken naar de polisvoorwaarden van andere verzekeraars. Gebruik hiervoor niet alleen een vergelijker op basis van premies maar ook op basis van de voorwaarden. Heb je meerdere pakketten tegelijkertijd nodig zoals een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering? Dan bieden verzekeraars deze pakketten vaak tegen voordelige tarieven aan.

Heb je preventiemaatregelen in huis genomen zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen of brandmelders? Vermeld deze dan bij het afsluiten van de inboedelverzekering. Dit kan namelijk extra korting opleveren wanneer er schade ontstaat.

Over de auteur

Scroll naar boven