Skip to content Skip to footer

Fabrieksinstellingen Samsung

Een hard reset of terug naar fabrieksinstellingen voor je Samsung uitvoeren kan in enkele gevallen uitkomst bieden voor problemen. Het is bijvoorbeeld handig wanneer je smartphone langzaam is geworden of wanneer je hem door wilt verkopen. Samsung is de meest populaire producent van Android telefoons. Het zijn betrouwbare apparaten en consumenten krijgen waar voor hun geld als ze een smartphone van dit merk kopen.

Toch worden ook Samsung telefoons na verloop van tijd langzamer en kunnen er problemen optreden. Het gevolg is dat er een hard reset van de Samsung uitgevoerd moet worden. Het is een relatief eenvoudige manier om je smartphone weer snel en soepel te laten draaien.

Redenen om te kiezen voor terug naar fabrieksinstellingen

Er is niet één reden om een Samsung reset uit te voeren. Uiteenlopende problemen kunnen worden opgelost met een hard reset. Bovendien is het een eenvoudig uit te voeren proces. Als je telefoon erg langzaam draait, dan kan een hard reset ervoor zorgen dat je de snelheid van vroeger weer terug krijgt. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer bepaalde software voor problemen zorgt of wanneer je een virus op je telefoon hebt staan. Een heel aantal bugs en glitches kunnen eveneens verdwijnen na een hard reset. Sommige applicaties hebben een negatieve impact op de performance van je telefoon. Met een hard reset kun je weer met een schone lei beginnen. Als je van plan bent om je smartphone door te verkopen, dan is een Samsung reset uitvoeren verstandig om je privacy te beschermen.

Let wel op! Als je je Samsung reset naar fabrieksinstellingen ben je alle gegevens kwijt.

Een opsomming van de voordelen die een hard reset kan opleveren:

  • Je telefoon functioneert sneller
  • Virussen worden verwijderd
  • Ongewenste instellingen worden ongedaan gemaakt
  • Applicaties die potentieel problemen veroorzaken worden gedeïnstalleerd
  • Bugs en glitches worden ongedaan gemaakt
  • Het verwijderen van persoonlijke informatie bij doorverkoop

Er zijn 3 manieren voor een Samsung hard reset

In dit artikel bespreken we 3 verschillende methodes om een hard reset op een Samsung smartphone uit te voeren. De eerste methode is de standaard manier om te resetten. Deze zul je in de meeste gevallen gebruiken wanneer je niet van plan bent om je telefoon door te verkopen. De tweede methode is bedoeld voor gebruikers die wat grotere problemen ervaren. Hun telefoon start bijvoorbeeld niet meer goed op, reageert niet meer op commands of er is sprake van een niet responsief touchscreen. De derde manier is het uitvoeren van een hard reset en een complete wipe voor gebruikers die hun telefoon door willen verkopen.

Voor je begint met de hard reset

Als je de mogelijkheid hebt, dan is het verstandig om zo veel mogelijk data op te slaan. Video’s, foto’s, documenten en andere belangrijke bestanden kun je van de interne opslag van je telefoon halen. Als je ook je instellingen, contactgegevens en persoonlijke voorkeuren op wilt slaan, dan kun je daar een speciale service voor gebruiken. Tegenwoordig zijn er heel wat mogelijkheden waarvan Android er zelf een aantal aanbiedt. Als je telefoon niet meer opstart of reageert op je commands dan is dit wellicht niet meer mogelijk. Het is belangrijk dat je je realiseert dat geen van de hard reset mogelijkheden voor je Samsung telefoon ongedaan gemaakt kunnen worden.

Methode 1: De standaard hard reset voor Samsung telefoons

De eerste methode is het meest eenvoudig uit te voeren. Deze is geschikt voor smartphones die mindere prestaties leveren dan eerder het geval was. Daarnaast wordt deze gebruikt bij; bugs, glitches en virussen, het resetten van instellingen en het verwijderen van ongewenste applicaties. De eerste en meest eenvoudige manier van een hard reset Samsung voer je gewoon uit via het menu.

Hard reset via het menu

Ga naar ‘Instellingen’ en tik ‘Algemeen beheer’ aan. Kies vervolgens voor ‘RESETTEN’ en tik op ‘Fabrieksgegevens herstellen’. Als je deze stappen uitgevoerd hebt, dan zal je telefoon opnieuw opstarten. Het duurt zeker een paar minuten voor dat dit proces uitgevoerd is. Schakel je Samsung smartphone gedurende deze tijd niet uit. Nadat de reset voltooid is beschik je over een schone telefoon met de standaard fabrieksinstellingen.

Samsung resetten naar fabrieksinstellingen via het menu

Methode 2: Als je telefoon niet meer reageert of niet meer opstart

De tweede methode is voor gebruikers die wat grotere problemen met hun telefoon hebben. Wanneer je niet meer in het menu kan komen om een hard reset uit te voeren is dit de oplossing. Deze methode biedt ook uitkomst als je telefoon niet meer opstart. Bij Samsung smartphones is een hard reset gelukkig dan nog steeds mogelijk.

Hard reset via Recovery Mode

Je zult je telefoon eerst uit moeten schakelen. Vervolgens dien je drie knoppen tegelijk in te houden. Dat zijn de ‘Volume omhoog knop’, de ‘Aan/uit knop’ en de ‘Menu knop’. Na een paar seconden zal je telefoon trillen. Vervolgens kom je in een speciaal menu terecht, het Android Recovery Menu. Daarna kun je navigeren met de volumeknop. Het touchscreen werkt niet in dit menu. Als laatste ga je met volumeknop naar beneden naar ‘Wipe data/factory reset’ en bevestig je keuze met de ‘Aan/uit knop’. In het volgende menu confirmeer je je keuze nog een keer met ‘Yes’. Er wordt nu een hard reset uitgevoerd. Als die proces voltooid is navigeer je naar ‘Reboot system now’ met de volumeknoppen en bevestig je je keuze met de ‘Aan/uit knop’.

Hard reset Samsung via Recovery Mode

Lees: Windows weer snel maken door terug te zetten naar fabrieksinstellingen

Methode 3: Een hard reset voor je je Samsung telefoon doorverkoopt

Je telefoon doorverkopen is een goede manier om er nog wat aan te verdienen. Het is wel verstandig om al je persoonlijke gegevens te wissen voor je dit doet. Een standaard hard reset is dan niet voldoende om helemaal zeker te zijn dat alle data van je smartphone is. Bepaalde data op een telefoon kan blijven staan en daar kan misbruik van worden gemaakt. Bijvoorbeeld login gegevens die toegang geeft tot persoonlijke accounts en gevoelige bestanden en andere informatie. Gelukkig zijn er tools op de markt die dit probleem kunnen voorkomen.

Gegevens wissen met dr.fone Data Eraser

Een van de meest grondige en gebruiksvriendelijke applicaties is Android Data Eraser van dr.fone. In een paar handelingen is je hele telefoon volledig schoon en klaar om doorverkocht te worden. Je zult het programma eerst moeten downloaden en installeren op je pc. Vervolgens start je Android Data Eraser op en verbind je je Samsung smartphone met een USB kabel. Daarna zal het programma je telefoon automatisch herkennen en je kunt “Erase all Data’ selecteren in het pop-up menu. Verder moet je ter confirmatie ‘delete’ intypen. Vervolgens selecteer je de ‘Factory Reset’ optie. Je telefoon is nu klaar voor doorverkoop!

Samsung gegevens 100% wissen
Met dr. Fone data eraser worden gegevens 100% gewist en geen hacker kan dit herstellen

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.