Skip to content Skip to footer

Is het gevaarlijk om op openbare WiFi te internetten?

Het is zo makkelijk: even snel gebruikmaken van de openbare WiFi in de trein of bij een cafeetje. Na het akkoord gaan met de voorwaarden kan je vaak meteen aan de slag. Maar wist jij dat het best onveilig is om je bankzaken te doen of je e-mail te checken op openbare WiFi?

Eettentje waar mensen op openbare wifi samen zitten te eten

Onveilige openbare WiFi

Openbare WiFi is tegenwoordig overal. Van het dure restaurant tot aan de kapper; je hoeft je eigen data niet meer te gebruiken want je ‘leent’ gewoon hun netwerk. Het probleem is: dat doen andere mensen ook. En soms zitten daar mensen tussen die kwaad willen. Denk aan hackers, oplichters, phishing of spam. Deze mensen zitten niet per se naast je in hetzelfde eettentje, maar weten op afstand het netwerk te infiltreren. Zeker als op de openbare WiFi geen (complex) wachtwoord zit loop je extra risico.

Dit betekent dat de kans bestaat dat er iemand met je meekijkt als jij je bankzaken regelt, je e-mail checkt of je gegevens invoert bij DigiD. Deze situatie is gelukkig prima te omzeilen zodat je veilig op openbare wifi kan internetten.

Dit is de 1 bij het artikel: is het gevaarlijk om op openbare wifi te internetten?.

Zo maak je de openbare WiFi weer veilig

De beste optie is het gebruiken van een Virtual Private Network (VPN). Dit klinkt misschien moeilijk, maar is gelukkig heel simpel. Met een VPN leg je een beveiligde, anonieme verbinding tussen je eigen apparaat (zoals je mobiel, tablet, computer, etc.) en het netwerk van een ander (de openbare WiFi). Je merkt hier verder niets van want dit proces draait op de achtergrond. Deze versleutelde verbinding leg je door de diensten te gebruiken van VPN-providers, zoals gerenommeerde VPN-providers Surfshark en NordVPN. Eenmaal gedownload zet je deze aan en ben je zo goed als volledig beschermd op de openbare WiFi.

VPN: hoe het werkt simpel uitgelegd

Dit is de 2 bij het artikel: is het gevaarlijk om op openbare wifi te internetten?.

Met een VPN wordt al je netwerkverkeer omgeleid via een anonieme, beveiligde ’tunnel’ (verbinding) tussen jouw eigen apparaat, zoals je mobiel, en de website waarop je surft. In plaats van je eigen server wordt de VPN-server de bron van al je data.

VPN-servers zijn afgelegen, zitten wereldwijd en hebben andere IP-adressen. Het lijkt dus alsof je een ander IP-adres hebt dan je daadwerkelijk hebt. Als je apparaat verbindt met een VPN, gedraagt het zich alsof het op hetzelfde lokale netwerk zit als de VPN. Zo verberg je je identiteit (anoniem) en samen met de versleuteling zorgt het ervoor dat internetcriminelen niet kunnen zien wie je bent, welke websites je bezoekt en welke data je ontvangt of verstuurt.

De informatie die door de VPN-tunnel gaat, is versleuteld. Zie een VPN als een filter dat al jouw internetverkeer omzet in onbegrijpelijke en willekeurige ‘brabbeltaal’. Ook als deze informatie in verkeerde handen valt, is het nutteloos. Het is dus heel verstandig gebruik te maken van een VPN. Laatste tip: gebruik het liefst géén VPN die geheel gratis is.

Gratis vpn meer online veiligheid

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.