Skip to content Skip to footer

Waarom je geen gratis VPN zou moeten gebruiken

VPN’s zijn tegenwoordig erg geliefd, nu we massaal thuiswerken en ons steeds bewuster worden van onze privacy. Een VPN (Virtual Private Network) zorgt ervoor dat je gegevens bij het internetten anoniem blijven, door een ander IP-adres te gebruiken en de verstuurde data te versleutelen. Gebruikers internetten op deze manier veiliger. Online zijn er ook veel gratis aanbieders actief. Maar kun je die eigenlijk wel vertrouwen?

Gratis VPN’s verzamelen je gegevens (en verkopen die)

Om direct antwoord te geven op de vraag of je gratis aanbieders kunt vertrouwen: eigenlijk niet. De meeste gratis aanbieders hebben een dubbele agenda. Hoewel ze doen alsof ze je beter beschermen tegen kwaadwillenden en je privacy verhogen, zijn ze eigenlijk zelf degenen die een inbreuk maken op je privacy. Ze verzamelen namelijk zelf allerlei gegevens over hun gebruikers.

Aanbieders van gratis VPN’s willen alles weten: wie ben je eigenlijk, waarom gebruik je een VPN en wat doe je dan met deze VPN? Welke websites bezoek je en hoe lang blijf je daar? Die informatie is interessant, omdat dit precies is wat marketingbedrijven willen weten. Om een gratis VPN-dienst aan te kunnen bieden, zijn servers nodig. Die servers zijn niet gratis, maar worden betaald door adverteerders. En natuurlijk blijft er ook nog een aardig centje aan de strijkstok hangen voor de aanbieders. Dat is niet echt een verbetering van de veiligheid, privacy en anonimiteit. Houd in gedachten: ‘Als iets gratis is, ben jij zelf het product.’

De verbinding is traag

De verbinding die je gebruikt is niet voor één gebruiker alleen. Je deelt de gratis verbinding met nog duizenden anderen. Dat verklaart ook waarom een gratis VPN vaak zo traag en instabiel is. Bovendien hebben de gratis aanbieders er geen belang bij om steeds aan de snelheid van hun servers te werken: dan zou het verdienmodel om zeep geholpen worden.

Om het nog erger te maken: sommige aanbieders verlagen expres de snelheid. Dat doen ze om gratis gebruikers te stimuleren gebruik te maken van de betaalde variant van hun diensten.

Je krijgt te maken met reclame

Wie wel eens een gratis VPN heeft gebruikt, is het al opgevallen: de enorme berg aan reclame die je krijgt te zien. Met de reclame-inkomsten betalen de gratis aanbieders hun hoge kosten en verdienen ze zelf ook nog wat. Aardig wat aanbieders adverteren ermee dat het gratis is en je geen advertenties zult zien, maar in de praktijk valt dat tegen.

Sommige programma’s om verbinding te maken met de VPN-aanbieder bevatten zelfs sneaky reclames. Dan maak je verbinding, maar wordt ook meteen een reclamevenster geopend. Of er komt snel een reclame in beeld, waardoor je er per ongeluk op klikt, waarna nog meer reclame wordt geopend.

Advertenties zijn niet alleen vervelend, maar soms ook schadelijk. Niet elke advertentie wordt namelijk handmatig goedgekeurd, waardoor je ook naar schadelijke websites doorgestuurd kunt worden.

Je eigen bandbreedte wordt verkocht

Sommige aanbieders verkopen de bandbreedte van hun gebruikers aan bedrijven, of gebruiken het om andere gebruikers van jouw verbinding gebruik te laten maken. Jouw eigen verbinding wordt dan zelf een VPN. En dat is heel schadelijk voor je privacy, want je weet niet wat er op jouw netwerk gebeurt. Van de aanbieder Hola is bijvoorbeeld bekend dat het betrokken raakte bij een botnetaanval.

Bij een botnetaanval worden de computers van gebruikers geïnfecteerd om andere netwerken aan te vallen. De bedoeling is dat ook die netwerken worden geïnfecteerd, waardoor een groot netwerk van gegijzelde verbindingen bestaat, die voor cybercriminaliteit gebruikt kan worden.

Geen gratis, maar een goedkope VPN

Natuurlijk zit niemand te wachten op de bovengenoemde problemen. Veiligheidsexperts raden dan ook aan om een betaald VPN-abonnement te nemen. Dat hoeft niet eens heel duur te zijn: sommige aanbieders bieden al abonnementen aan vanaf een paar euro per maand. Kijk bij het uitzoeken van een VPN goed naar de voorwaarden en naar de mogelijkheid van no log. Dat houdt in dat de aanbieder geen logboeken bijhoudt van wat de gebruiker op de verbinding doet. Zo is je privacy echt beter gewaarborgd.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.