Home Geen categorie Ctrl+Alt+Delete op je Mac: hoe doe je dat?

Ctrl+Alt+Delete op je Mac: hoe doe je dat?

Het is ons allemaal wel eens overkomen: een computerprogramma loopt vast terwijl je er net mee bezig was. Er is geen beweging meer in te krijgen, waar je ook klikt. Wat nu?

Mac toetsenbord op een tafel

Ctrl+alt+delete

Op een Windows wist je de weg; gewoon Ctrl+Alt+Delete tegelijk indrukken om het bewuste programma geforceerd te beëindigen. Daarna was je klaar om er weer tegenaan te gaan. Maar wat doe je op een Mac? Deze kent immers geen ‘delete’-knop. Gelukkig zijn hier oplossingen voor.

Mac: Cmd+Option+Esc

Houd op het toetsenbord Command (cmd ⌘), Option (ook wel: alt ⌥) en Escape (esc) tegelijkertijd ingedrukt om de taakmanager te openen. Selecteer hier het programma dat je wilt beëindigen en klik ‘Forceer stop’. Denk er wel om dat eventueel niet-opgeslagen gegevens verloren kunnen gaan bij deze actie.

Taakmanager mac met pijl naar forceer stop

Alternatief

Een andere optie is om op het Apple-logo in de linkerbovenhoek van je scherm te klikken. Door vervolgens op ‘Forceer stop…’ te klikken, open je dezelfde taakmanager.

Apple-menu met pijl naar forceer stop

Dat is het; zo simpel kan het zijn!

Avatar of astrid
Ik weet nog goed hoe ik op jonge leeftijd zat te prutsen met HTML om een klein online dagboek wat op te leuken met roze kleurtjes. Taal, tekst en technologie horen bij mij. Soms lijken de nieuwste snufjes uitdagend, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om hieraan plezier te beleven. Mijn grootste interesses liggen bij Apple, coderen, apps en gadgets.