Skip to content Skip to footer

4 redenen voor een refurbished mobiel

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: een refurbished smartphone. Refurbished betekent in de context van smartphones volledig gecontroleerd op soft- en hardware door een specialist. Een nieuwe refurbished mobiel is dus niet zomaar een tweedehands of tweedekans, maar een volledig geupdate toestel.

BigSpark onderzocht in november 2018 de refurbished markt en concludeerde dat de markt groeiende is, maar toch met een imagoprobleem te doen heeft. Het meest populaire refurbished toestel is de iPhone. Dit komt omdat de modellen het meest waardevast zijn en de besparing relatief het grootst is.

In dit blog zullen we beargumenteren waarom jouw nieuwe mobiel prima een refurbished model kan worden!

Kosten

Wel een nieuw model, maar niet de hoofdprijs betalen? Dat is een mooie reden waarom jouw nieuwe mobiel een refurbished toestel moet zijn. De besparing kan hiermee oplopen tot wel 30% ten opzichte van de aanschafwaarde op de lanceerdatum. Op een iPhone 8, die tijdens de lancering €809 kostte, scheelt dat €192. Het enige wat je voor deze besparing hoeft te doen is een paar maanden te wachten met het aankopen van je nieuwe toestel.

Toestel lening ten opzichte van aanschaf in 1 keer

Kort geleden zijn de regels aangescherpt voor providers die een toestel aanbieden bij abonnementen. Adverteren met een gratis toestel waarbij de afbetaling is verwerkt in het maandbedrag, mag niet meer. De autoriteiten hebben bepaald dat het om een koop op afbetaling gaat, welke geregistreerd wordt bij BKR. Dit geldt alleen voor leningen van meer dan €250, en bij high-end toestellen zit je daar al snel op. Dat betekent dus dat providers een BKR check doen of je kredietwaardig bent voordat ze je een toestel krediet verschaffen. Het aankopen van een toestel waarbij je in 1x betaalt loont: je kiest zelf waar je het toestel koopt en betaalt geen rente over het verstrekte krediet.

Een registratie bij BKR, positief of negatief, kán gevolgen hebben voor toekomstige financieringen.

Service en garantie

Ook refurbished toestellen komen in allerlei gradaties, daarmee kun je denken aan de staat waar het toestel in verkeert: een krasje op het scherm of behuizing bijvoorbeeld. Dit heeft natuurlijk invloed op de prijs. Maar hoe zit het met garantie?

Uit onderzoek is gebleken dat consumenten wat huiverig zijn in hun keuze over de aanschaf van een refurbished model als nieuwe mobiel. Om consumenten te beschermen bij de aankoop van een refurbished toestel, is het Keurmerk Refurbished ingesteld per 14 maart 2019. Dit keurmerk wordt nu alleen nog gehanteerd bij refurbished iPhones, bijvoorbeld een iPhone 8 refurbished, maar zal uitrollen richting Android tablets en smartphones en andere Apple apparaten.

Bedrijven die werken met het Keurmerk Refurbished geven bijvoorbeeld op de batterij van een iPhone 24 maanden garantie. Dit is langer dan bij de aankoop van een nieuw toestel! Daarnaast wordt het toestel op 50 punten gecontroleerd en geclassificeerd als ‘zo goed als nieuw’, ‘licht gebruikt’ of ‘zichtbaar gebruikt’.

Keurmerk refurbished
Keurmerk smartphone

Milieu

Door een telefoon niet weg te gooien, maar een tweede leven te geven, draag je op een positieve manier bij aan het milieu. Gebruikte toestellen belanden niet langer op de vuilnisbelt door jouw aanschaf van een refurbished model. Daarnaast, om een smartphone te maken, zijn veel schaarse grondstoffen nodig die het klimaat onnodig zwaar belasten.

Conclusie

De redenen waarom je nieuwe mobiel refurbished moet zijn, zijn helder:

  • de aanschafwaarde is lager en maakt de noodzaak voor een toestel lening minder
  • de garantie in geval van iPhone is beter dan bij een nieuw toestel
  • je draagt positief bij aan het klimaat

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.