Skip to content Skip to footer

Spam voorkomen? Dit kun je er aan doen!

Niets is vervelender dan je e-mail te openen na het weekend en te zien dat je 40 nieuwe berichten hebt, maar het is allemaal spam. Of het nu kortingsbonnen voor de Etos zijn, of nieuwe pillen voor een langere erectie. Had ik nou maar niet dat ene monster aangevraagd… Alle gekheid op een stokje, spam is vervelend en niemand zit er op te wachten. Hoe komen dat soort bedrijven in eerste instantie aan je e-mailadres, en nog beter, hoe kom jij van al die spam af?

Waarom ontvang Ik spam?

Dat is de vraag waar iedereen zich mee bezig houdt. Je krijgt een e-mail van een onbekend e-mailadres of een dubieuze bedrijfsnaam en je weet 100% zeker dat je je nooit hebt aangemeld of je e-mailadres hebt ingevuld. Het vervelende is dat veel (legale) bedrijven je gegevens doorverkopen aan derden. Dit betekent dat je e-mailadres gewoon te koop is voor spammers. Herinner je je die actie nog waarbij je enkel je e-mail hoeft in te vullen en kans maakt op een reis naar het zonnige zuiden, of die jackpot van een miljoen? Voor de mensen die daar niet intrappen, zijn er nog legio andere manieren om je e-mailadres te verkrijgen.

Een gratis koekje bij de Subway? Geen probleem, je hoeft alleen maar even de enquête in te vullen en je hebt binnen een minuut een gratis koekje. Wel even je persoonlijke gegevens en e-mailadres invullen op die enquête he? ‘Indien het product gratis is, ben JIJ het product’, Forbes had hier een erg goed artikel over. Het lijkt onschuldig, maar helaas zijn je gegevens veel geld waard voor andere bedrijven. Elke keer wanneer je je e-mailadres invult op een of ander formulier, is dat een mogelijkheid dat het verkocht kan worden. Sommige bedrijven geven aan dat ze niet van spam houden dus zij zullen je geen spam sturen. Wat de bedrijven doen die de e-maillijsten opkopen is weer een ander verhaal.

Vormen van spam

Spam is er in vele kleuren en geuren. Zoals hierboven al vermeld, het kan van extreme spam zoals seksuele e-mails (penisvergroting) tot matige spam e-mails (casino aanbiedingen, reclame voor producten) voorkomen. Eigenlijk elke e-mail die je niet in je inbox wil ontvangen kan gezien worden als spam. Een familielid die je dagelijks ‘grappige video’s’ doorstuurt terwijl je daar niet op zit te wachten? Spam… Echter zijn niet alle spam e-mails zo slecht. Er zijn genoeg aanbiedingen en nieuwsbrieven die zeker de moeite waard zijn. Kortingen voor producten, nieuwe producten of diensten, noem maar op. Sites zoals Amazon doen hun uiterste best om de beste producten tegen de beste prijzen aan te bieden, echter soms zijn het zoveel producten dat er ineens veel e-mails rondgestuurd worden.

Hoe kom ik van spam af?

Gelukkig is er een redelijk makkelijke manier om er vanaf te komen. Je kunt je namelijk vaak gewoon uitschrijven via een link onderaan het bericht (Uitschrijven/ Unsubscribe). Het probleem hiervan is dat je je dus uit moet schrijven voor elke spam bericht wat binnenkomt, omdat het vaak verschillende bedrijven zijn. Gelukkig is er een simpele manier: blokkeer het e-mailadres van een bepaalde afzender. Dat betekent dat je helemaal geen e-mail meer zult ontvangen van de betreffende verstuurder, wat het allemaal erg makkelijk maakt. We leggen hier het verschil tussen de twee opties uit voor je.

Stel, het spambedrijf Spammers.com stuurt e-mails uit voor verschillende bedrijven. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je op een mailinglijst staat van bedrijf A. Je ontvangt spamberichten met promoties van bedrijf A via het e-mailadres promotie@spammers.com. Je schrijft je uit via de uitschrijven/ unsubscribe link, en je krijgt geen spamberichten meer van bedrijf A. Echter kan het zo zijn dat bedrijf B gebruikt maakt van dezelfde service, en indien je op de lijst van bedrijf B staat, krijg je dus nog steeds spam binnen via hetzelfde e-mailadres promotie@spammers.com. Om dit tegen te gaan blokkeer je gewoon het e-mailadres van spammres.com en je krijgt helemaal geen spam meer van hen.

Lees: Hoe maak je jouw mailbox veiliger

Hoe blokkeer ik email-adressen?

Spam blokkeren in Outlook/Windows Mail

 • Ga naar postvak in
 • Klik op je rechtermuisknop en kies Ongewenste email
 • Druk op Afzender blokkeren

Spam blokkeren in Gmail

 • Open Gmail
 • Klik op de ongewenste e-mail in Inbox
 • Druk rechtsboven op pijl naar beneden
 • Kies voor Spam melden

De e-mails van deze afzender gaan direct naar de spam map, waar ze binnen een paar dagen automatisch verwijderd worden. Het kan ook zijn dat je een verdachte mail van een bekende afzender krijgt. Volg dezelfde stappen als hierboven, maar dan geeft je Verdacht bericht aan. Dit bericht wordt dan door het Gmail-team onderzocht.

Spam blokkeren in gmail

Spam blokkeren in Outlook.com/ Hotmail

 • Open je account
 • Ga naar Postvak IN
 • Open de ongewenste e-mail
 • Klik rechtsboven op pijl naar beneden
 • Kies voor Markeren als ongewenste mail

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.