InternetHoe maak je jouw mailbox veiliger

Hoe maak je jouw mailbox veiliger

Op zakelijk gebied is de mail nog steeds een van de meest gebruikte vormen van communicatie. Toch is mail helemaal geen veilige vorm van communicatie. Een berichtje via WhatsApp is nog beter beveiligd dan een e-mail. E-mail wordt ontzettend vaak gehackt en dit is ook helemaal niet zo lastig doordat e-mail meerdere servers langsgaat voordat het bij de ontvanger aankomt. Toch worden er heel wat gevoelige documenten nog steeds via de mail verstuurd. Gelukkig zijn er wel acties die je kunt ondernemen op e-mail veiliger te maken, deze hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Het wachtwoord van je mail

Het is een cliché dat je een goed wachtwoord, maar dingen zijn vaak een cliché omdat ze waar zijn, zo ook in dit geval. Voor een goede beveiliging heb je een onvoorspelbaar wachtwoord nodig en moet je ook voor elk account een ander wachtwoord gebruiken, anders kan een hacker direct meerdere accounts binnenkomen. Een goed wachtwoord is minimaal 13 karakters lang en bestaat uit verschillende kleine letters, hoofdletters en cijfers. Om je hiermee te helpen bestaat er ook speciale wachtwoordsoftware, die wachtwoorden voor jou genereren. Zo hoef je zelf geen ingewikkeld wachtwoord te verzinnen. Ook is het belangrijk om het wachtwoord minimaal eens per jaar te veranderen.

Vergeet oude accounts niet te verwijderen

Iets waar je misschien niet over nadenkt is dat ook accounts die je niet meer gebruikt gehackt kunnen worden. En zelfs als hier geen bruikbare informatie meer instaat kan dit voor hackers wel de doorgang zijn naar accounts die je nog wel gebruikt. Per account verschilt het hoe je een account definitief moet verwijderen en helaas is dit voor sommige providers wat lastiger dan je denkt. Bij sommige providers denk je misschien dat een account is verwijderd, maar is het alleen maar op inactief gesteld. Zoek dit dus goed uit.

Lees: nieuw e-mailadres aanmaken

Maak gebruik van tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is een manier van inloggen waarbij je naast een wachtwoord ook een code moet invoeren die je op een ander apparaat ontvangt wanneer je probeert in te loggen. Dit maakt het voor een hacker natuurlijk veel moeilijker om jouw email account binnen te komen. Met jouw Gmail account is dit bijvoorbeeld mogelijk door het ontvangen van een SMS. Het kost je bijna geen extra moeite maar beveiligd jouw account wel direct een stuk beter.

Bescherm accounts met gevoelige informatie extra met Lockbin

Sommige e-mail bevatten nou eenmaal meer gevoelige informatie dan andere. Als je een e-mail moet versturen die wel erg gevoelige informatie bevat dan kun je deze laten versleutelen met een wachtwoord door het gratis programma Lockbin te gebruiken. Je verstuurt alle informatie via Lockbin en geeft een stevig wachtwoord op voor de mail. Dit wachtwoord kun je dan bijvoorbeeld via de telefoon aan de ontvanger communiceren.

Let op met publieke netwerken

Ook deze tip heb je waarschijnlijk tot vervelens toe moeten aanhoren maar dat is dus opnieuw omdat het waar is. Openbare wifi-hotspots zijn nou eenmaal niet super veilig. Mails met gevoelige informatie kun je dus maar beter niet versturen wanneer je gebruik maakt van een openbare computer of wifi-hotspot. Het beste vermijd je ze natuurlijk volledig.

Let op met publieke netwerken

Toch zijn openbare wifi-hotspots wel erg handig, als je enkele dagen in een hotel zit bijvoorbeeld. Dan kun je het toch veilig voor jezelf houden door gebruik te maken van een vpn-verbinding. Hiermee wordt een extra beveiligingslaag toegevoegd aan alle gegevens die u via het netwerk verstuurt of ontvangt. Als je veel gebruik maakt van internet met een vpn-verbinding dan zal je voor een betaalde variant moeten kiezen. Maar als je enkel wat email wilt versturen dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Hotspot Shield, een gratis VPN waarbij je maximaal 500mb per dag mag verbruiken.

Avatar of martijn
Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Recente tips

Populair deze week