Skip to content Skip to footer

Hoe bepaal je de juiste internetsnelheid bij jou thuis?

Wist je dat de ideale internetsnelheid niet voor iedereen hetzelfde is? Dit hangt namelijk af van je eigen gebruik. Uiteraard wil je supersnel internet maar daar hangt ook een maandelijks prijskaartje aan. Je doet er dus verstandig aan om hier eens goed naar te kijken. Zeker als je een alleen internet abonnement afsluit.

Wat is internetsnelheid?

Internetsnelheid wordt gemeten in Megabits per seconde. De afkortingen zijn Mb(s), Mbps of Mbit/s Soms zie je zelfs Gbits/s, oftewel Gigabit. Bij providers zie je vaak download- en uploadsnelheid staan.

Torso van een man achter een bureau met een laptop voor zich en een mobiel in zijn hand.

Downloadsnelheid en uploadsnelheid

Als we het hebben over internetsnelheid dan hebben we het over download- en uploadsnelheid. Een hoge downloadsnelheid is belangrijk want dit heeft invloed op de snelheid waarmee een internetpagina opent of een video bekijkt. Eigenlijk ben je constant aan het downloaden als je je op het internet begeeft. Downloadsnelheid is niet meer dan de snelheid waarmee je apparaat gegevens van het internet ophaalt.

De uploadsnelheid is bij de meeste providers trager dan de downloadsnelheid. Als je een e-mail verstuurt of een filmpje of video op je socials plaatst ben je aan het uploaden. In tegenstelling tot downloadsnelheid verstuur je hier zélf informatie naar het internet.

Je zult zien dat je niet altijd de door de provider geadverteerde snelheden haalt als je een internetsnelheidtest uitvoert. Dit komt doordat er ook meerdere andere factoren meespelen zoals onder andere hoe druk op het internet is en van welke server je aan het downloaden bent. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld glasvezelinternet.

Een vrouw van bovenaf met een laptop en tekentablet in gebruik

Glasvezelinternet

Zoals we hierboven beschreven is er bij providers meestal een verschil tussen download- en uploadsnelheid. Dit is niet het geval bij glasvezel. Hierbij zijn deze twee snelheden gelijk aan elkaar. Daarnaast haalt deze vorm van internetsnelheid vaker de beloofde snelheid, oftewel: sneller internet maar vooral ook daadwerkelijk de snelheid waarvoor je betaalt! Er zijn verschillende providers dit aanbieden, zoals glasvezel van Delta.

Mijn eigen gebruik: wat past bij mij?

Nu is het tijd om je eigen gebruik onder de loep te nemen. Woon je alleen of met een (groot) gezin? Ben je een fervente Netflixer? Misschien verstuur je enkel wat mailtjes of plaats je regelmatig wat foto’s en video’s op social media? Het is allemaal van invloed op de snelheid die je thuis nodig hebt om lekker snel te internetten. Kort gezegd: des te intensiever je gebruik, des te hoger moet je internetsnelheid zijn. Hieronder bespreken we je gebruik in downloadsnelheid.

Tot 20 Mbps

Alles onder de 20 Mbps betreft (heel) licht gebruik, zoals af en toe een e-mailtje versturen, internetbankieren of een keer een filmpje of serie kijken. Je kunt er dus prima mee internetten. Deze snelheid is daarnaast geschikt om één apparaat te gebruiken (bijv. je mobiel).

40 – 80 Mbps

Deze snelheden zijn prima als je een gemiddelde gebruiker bent, eventueel met een iets groter gezin. Je kan meerdere apparaten tegelijk gebruiken, zoals streamen maar ook meteen iets downloaden.

100 – 200 Mbps

Top als je met een groter gezin tegelijk op verschillende apparaten wil Netflixen of streamen. Woon je alleen maar game je regelmatig in hoge kwaliteit? Dan zit je hiermee absoluut goed, zeker vanaf 150 mbps.

> 200 Mbps

Dit is geschikt voor intensief gebruik en o.a. studentenhuizen met veel gebruikers. Supersnel tegelijk streamen in 4K resolutie is geen probleem, net als supersnel online gamen of grote bestanden downloaden. Alles tegelijk: geen probleem.

1 Gbps

Er zijn geen beperkingen: alles kan. Ook het allerzwaarste en meest intensieve gebruik zal super-, supersnel gaan.

Nu kan je zelf bepalen wat voor jou of jullie geschikt is. Succes met de keuze!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.