Skip to content Skip to footer

Fortnite spelen voor beginners

Als je de gamewereld ook maar enigszins in de gaten houdt, dan zal het je niet ontgaan zijn dat Fortnite de grote hit van de afgelopen jaren is. Inmiddels is het spel toe aan Chapter 2. Tussendoor heeft de game een dag stilgelegen. Fotnite is al enige jaren oud en veel spelers hebben er al honderden of zelfs duizenden uren aan besteed. Dat betekent gelukkig niet dat nieuwkomers geen plezier meer kunnen hebben bij het spelen van Fortnite. De basis van het spel is namelijk relatief eenvoudig. Uiteindelijk zul je jouw skills natuurlijk ontwikkelen en bijvoorbeeld beter kunnen richten met de vele wapens die het spel rijk is.

Deze handleiding zal je hopelijk helpen om een vliegende start maken wanneer je Fortnite voor het eerst gaat spelen. Dit artikel begint met een korte uitleg over wat Fortnite is. Daarna volgen meer specifieke tips waarmee je een echte expert in Fortnite kunt worden. Fortnite is overigens volledig gratis om te spelen. Dus je kunt vrijblijvend proberen of je het leuk vindt of niet.

Wat is Fortnite precies?

Fornite is een Battle Royale shooter. Dat betekent dat de laatste overlever het spel wint. Elke ronde wordt er begonnen met 100 spelers. De meeste deelnemers zullen dus niet winnen. Maar als je in de top 10 eindigt is dat natuurlijk ook al een hele prestatie. Aan het begin van iedere ronde worden alle spelers op het eiland gedropt. Het is vervolgens de bedoeling om wapens te vinden en een plek te zoeken waar de kansen dat je het overleeft het hoogst zijn. Sommige spelers blijven graag zo lang mogelijk op een veilige plek waarvandaan ze alles goed kunnen overzien. Anderen struinen juist de hele map af om op zoek te gaan naar de beste uitrusting. Naarmate de ronde verstrijkt worden gedeeltes van het eiland onbegaanbaar. Uiteindelijk zal iedereen dus naar elkaar toe gedreven worden.

In november 2018 waren er meer dan 200 miljoen Fortnite spelers

Voor je begint met het spelen van Fortnite

Fortnite is een spel dat vooral gericht is op vermaak en een stuk minder op prestaties. Tenminste, dat geldt voor de meeste spelers. Je zult waarschijnlijk wel meer plezier hebben wanneer je beter presteert. Het is belangrijk om een goede, responsieve muis te hebben en een degelijk keyboard te gebruiken. Dat betekent niet meteen dat je de allerduurste en allerbeste hardware aan hoeft te schaffen. Een fatsoenlijke headset is wel bijna onmisbaar. Je hoort dan namelijk waar schoten en voetstappen vandaan komen. Daardoor worden je kansen om een gevecht te winnen een stuk groter.

Fortnite spelen
Een koptelefoon is bijna onmisbaar bij fortnite.

De nieuwe Chapter en nieuwkomers

Na 10 seizoenen in Chapter 1 vonden de ontwikkelaars het tijd voor het tweede hoofdstuk. Dat klinkt misschien erg uitdagend voor nieuwe spelers. Maar het is juist een ideaal moment om met het spel te beginnen. De map waarop je speelt is namelijk volledig aangepast. Hierdoor loop je wat kennis betreft een stuk minder achter op ervaren spelers dan eerder het geval was. Naast de veranderingen op het eiland is Fortnite voor het grootste gedeelte hetzelfde gebleven.

De eerste minuten tijdens je eerste game

Je begint een ronde niet op het hoofdeiland waar het spel zich uiteindelijk af zal spelen. In plaats daarvan begin je op Spawn Island. Daar liggen allerlei wapens die je uit kunt proberen. Het is meer een soort lobby waar je wacht tot er genoeg spelers zijn om te beginnen. De wapens doen geen damage en je kunt ze ook niet meenemen. Wanneer de ronde start zit elke speler in de Battle Bus. Die gaat het eiland over. Wanneer je de eerste toeter hoort mag je het voertuig verlaten en een plek zoeken waar je wilt beginnen. Een tip van experts is om dit niet direct te doen zodra je de kans krijgt. Het grootste gedeelte van de spelers stapt namelijk vrijwel direct uit de Battle Bus. Hoe langer je wacht, des te minder competitie je aan het begin van een ronde hebt van andere spelers. Dat betekent dus veel meer kans om goede wapens te vinden.

Lees: Wat is de minimale leeftijd om Fortnite te spelen?

Een handige tip betreffende Shield Potions

Dit is een kleine, maar cruciale tip als je het optimale uit een ronde wilt halen. In Fortnite heb je namelijk een shield waarmee je damage kunt absorberen. Je hebt kleine en grote shield potions. Deze geven je respectievelijk 25 en 50 shield points. Het belangrijkste verschil is dat je de kleine potions niet meer kunt innemen zodra je meer dan 50 shield points hebt. Drink deze daarom altijd eerst. Dat is niet alleen efficiënter, maar je zult ook spaarzame ruimte vrijmaken in je inventory.

Probeer deze wapens te vinden

Zodra je op het eiland gedropt bent is het vinden van een goed wapen een prioriteit. Voor beginners zullen assault rifles en SMG’s waarschijnlijk de beste opties zijn. Ze zijn degelijk op lange en korte afstanden. Op de middellange afstand zijn goede spelers met een van deze wapens bijna onverslaanbaar. Een ander voordeel van assault rifles en SMG’s is dat ze makkelijk te gebruiken zijn. Je kunt automatisch schieten en daardoor hoeft niet elke kogel een treffer te zijn.

Shotguns en snipers

De andere twee categorieën wapens zijn shotguns en snipers. De shotgun is, zoals je verwacht, ongelooflijk sterk op korte afstanden. De sniper is natuurlijk ideaal om op lange afstand tegenstanders om te leggen. Op minder dan 75 meter afstand is dit wapen bijna onbruikbaar. Het is altijd handig om een shotgun of sniper mee te nemen. De wapens zijn slechte allrounders maar uitstekend in specifieke situaties.

Shotguns en snipers in fortnite

De kracht van een wapen zie je terug in de kleur

Iedereen die weleens een game heeft gespeeld weet dat zeldzame items altijd sterker zijn dan minder zeldzame items. Dat is in Fortnite niet anders, en ook in dit spel wordt de zeldzaamheid aangegeven met een kleur. Oplopend zijn dat grijs, groen, blauw, paars en goud. Laat dus nooit een gouden wapen liggen.

Muren bouwen om je kansen te vergroten

Een van de opvallende aspecten van Fortnite is dat iedere speler muren kan bouwen. Dat doe je op een behoorlijk intuïtieve manier. Na een paar pogingen ben je al in staat om een fort of in ieder geval een paar muren neer te zetten waarachter je kunt schuilen. Deze worden veel gebruikt om een passende locatie te bouwen waarvandaan je anderen onder vuur kunt nemen. Het is ook een goed idee om altijd achter een muur of iets dergelijks te zitten wanneer je gaat healen of Shield Potions gaat drinken. Het kost namelijk tijd om dat te doen en je kunt niet schieten of lopen wanneer je dit doet.

Muren bouwen in fortnite
Muren bouwen in fortnite

Zo werkt vallen van grote hoogtes in Fortnite

Het character dat je in Fortnite bestuurt kunnen wel tegen een stootje. Dat geldt ook voor vallen. Maar er zit natuurlijk wel een limiet aan. Wanneer je vanaf drie verdiepingen of hoger naar beneden valt zul je schade oplopen.

Probeer je positie niet te verraden

Tegenstanders opsporen is een belangrijk onderdeel van Fortnite. Je wilt natuurlijk liever de jager dan de prooi zijn. Het is daarom cruciaal om niet op te vallen. Door crouch te gebruiken ben je veel minder makkelijk te horen dan wanneer je loopt of rent. Daar komt nog bij dat je anderen beter hoort omdat je zelf minder lawaai maakt. Een tweede tip is om bomen nooit helemaal om te kappen. Van bomen krijg je hout en daarmee kun je van alles bouwen. Maar als je ze volledig om kapt dan is het voor tegenstanders eenvoudig om je te vinden en te volgen. Je kunt vlak voordat een boom volledig kapot is stoppen met kappen. Daardoor heb je bijna de maximale hoeveelheid hout verzameld en laat je geen sporen achter.

Probeer jezelf altijd hoger dan je tegenstander te positioneren

Een oude wet in oorlogsvoering is dat de partij die hoger staat in het voordeel is. Zeker wanneer je op elkaar gaat schieten. Probeer dus altijd een zo hoog mogelijke positie in te nemen wanneer de gevechten losbarsten. Dat kun je dus ook voor elkaar krijgen door muren te bouwen. Door er een schans tegenaan te zetten kun je omhoog lopen. Je kunt dan steeds naar boven gaan wanneer je wilt schieten en weer naar beneden lopen om dekking te zoeken. Door omhoog te springen kun je onder je eigen voeten bouwen. Dat is handig omdat je hierdoor hoog de lucht in kan bouwen.

Gebruik granaten op een slimme manier

Granaten zijn ontzettend handig in Fortnite. Jammer genoeg zijn ze ook zeldzaam. Een granaat is de beste manier om dekking van de tegenstander kapot te maken. Als je dit onverwacht doet, dan kun je je tegenstander verrassen en het gevecht winnen voor hij of zij doorheeft wat er aan de hand is. In Chapter 2 zijn er alleen nog maar standaard granaten. In het vorige seizoen waren er veel variaties, zoals een Smoke Bomb, een Sticky Bomb, Een Boogie Bomb en een Shadow Bomb. Voor nieuwe spelers is het goed nieuws dat deze allemaal uit het spel zijn gehaald. Het werd namelijk wel erg lastig om bij te houden welke granaten er allemaal waren en hoe die er uitzien.

De pickaxe is een onmisbaar stuk gereedschap

Het draait veel om wapens bij Fortnite. Maar je pickaxe is misschien wel net zo belangrijk. Je kunt er namelijk zo’n beetje alles mee kapot slaan. Als je vast zit achter een muur, dan sla je jezelf vrij door je pickaxe erbij te pakken. Let er wel op dat je veel lawaai maakt wanneer je er op los begint te hakken.

Gereedschap in fornite
De houweel (pickaxe) speelt een belangrijke rol bij fortnite.

Zo verzamel je de meest bijzondere skins

Fortnite is erg populair geworden door de uitstekende gameplay en de pure fun die spelers uit het spel halen. Daarnaast zijn de verschillende hoedjes, jassen, dansjes en skins voor wapens die je kunt unlocken ook een bekend onderdeel van Fortnite. Die zorgen ervoor dat je er anders uitziet dan andere spelers. Er zijn genoeg individuen in het spel die honderden euro’s uitgeven voor de meest hippe kleding. Als je hier interesse in hebt, dan hoef je niet zo ontzettend veel geld uit te geven. Je kunt namelijk voor ongeveer 10 euro een Battle Pass kopen. Een seizoen lang kun je dan extra challenges doen om speciale items te verdienen. Helaas duurt een seizoen bij Fortnite slechts rond de 70 dagen. Maar omdat het spel verder gratis is om te spelen kun je overwegen om er een paar euro in te steken.

Cruciale vaardigheden om te winnen

Fortnite is geen traditionele shooter. Je kunt ook winnen door slimmer of voorzichtiger dan je tegenstander te zijn. Desondanks is het belangrijk dat je goed kunt schieten om je kansen om te winnen te verhogen. Bouwen is eveneens cruciaal. Probeer automatisch grondstoffen te verzamelen terwijl je over het eiland loopt. Je kunt uit veel objecten materiaal halen, dus niet alleen uit bomen, maar bijvoorbeeld ook uit kasten, stoelen en andere meubelstukken.

Maak jezelf bekend met de map in je eigen tempo

Kennis van de map is belangrijk als je ronde wilt winnen. Het kan lastig zijn om die te verkennen terwijl bijna 100 anders spelers je het leven zuur proberen te maken. In de Playground mode kun je het hele eiland in alle rust verkennen. Er is namelijk niemand op de map aanwezig. Je leert de beste locaties te vinden en komt te weten waar je krachtige wapens en bruikbare items kunt vinden.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.