Skip to content Skip to footer

Fortnite leeftijd – Moeten ouders zich zorgen maken?

Fortnite spelen is een begrip op dit moment. Maar wat is juiste Fortnite leeftijd voor jouw kind? Het succes van de game is niet te stuiten en dit computerspel is in korte tijd uitgegroeid tot een rage voor jong en oud. Wat maakt Fortnite tot zo’n succes? En: waarom speelt iedereen Fortnite? Op deze vragen geven wij antwoord, zodat je goed kunt inschatten of jouw kind hiervoor geschikt is.

Wat is Fortnite?

Fortnite is een schietspel, gemaakt door Epic, waarin je moet zien te overleven. Je wordt samen met nog 99 spelers op een eiland gedropt. De bedoeling is dat je als enige overblijft. Dit doe je door je tegenspelers weg te schieten. Wegschieten kan doordat je in de game wapens kunt verzamelen. Om je te beschermen tegen je tegenstanders kun je forten bouwen (vandaar de naam Fortnite). Hiervoor moet je stenen en hout verzamelen. Fortnite bestaat uit twee episodes. De hierboven beschreven modus heet Battle Royal en is gratis. In Survive the World moet je samenwerken met vrienden. Voor deze modus moet je nu nog betalen, maar zal in de loop van 2018 gratis beschikbaar zijn.

Met fortnite survive moet je samenwerken met vrienden
Met fortnite survive moet je samenwerken met vrienden

Wat maakt Fortnite zo bijzonder?

Bijzonder aan Fortnite is dat het spel gratis is. Het spel is eenvoudig te downloaden en dat is dan ook massaal gebeurd. Er zijn namelijk inmiddels al meer dan veertig miljoen exemplaren gedownload. Wat Fortnite nog meer zo bijzonder maakt, is dat het beschikbaar is voor zowel Xbox, Playstation, Windows als Apple. Bij lang niet alle games is dit het geval. Het spel is makkelijk te leren is en een potje duurt ongeveer twintig minuten. Allemaal ingrediënten waarom dit spel van de makers van van Epic Games een groot publiek trekt.

Moet je voor het spel betalen?

Het zou raar zijn als de makers helemaal niets zouden verdienen aan Fortnite. Er wordt veel geld verdiend aan zogenaamde microtransacties. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld een outfit kan kopen. Ook kun je een Premium Account kopen. In tegenstelling tot andere spellen maakt Fortnite geen gebruik van het principe “buy to win”. Ofwel: je zult je tegenstanders niet eerder en sneller verslaan door aankopen te doen. Ook dit is bij andere games vaak wel anders.

Fortnite is een veredeld soort tikketje

Fortnite leeftijd? Is het spel gevaarlijk voor kids?

Je mag Fortnite spelen vanaf twaalfjarige leeftijd. Voor jongere kinderen kan het allemaal nog een beetje te heftig zijn. Verder is het eerder een veredeld soort tikkertje dan een bloeddorstig moordspel. Spelers die geraakt zijn, raken niet gewond, maar verdwijnen gewoon. Een ander aspect uit het spel is het bouwen. Dit werk volgens hetzelfde principe als het bekende spel Minecraft. Dit trekt ook weer een speciaal publiek. Vooral jongere kinderen (zowel jongens als meisjes) spreekt dit aan. In principe is Fortnite dus gewoon een leuk spel.

Hoe kom ik aan Fortnite?

Zoals gezegd is Fortnite gratis te downloaden. Voor Windows en Apple kun je dit gewoon via je computer doen (je kunt ook online spelen). Voor de Playstation kun je het spel downloaden in de Playstation Store. Als je een Xbox hebt, kun je het spel ook downloaden in hun store, maar je hebt wel Xbox live nodig om het te kunnen spelen (en daar moet je wel weer voor betalen).

Met de betaalde versie kun je skins maken:

Mooie skins met de betaalde versie
Mooie skins als je de betaalde versie speelt

Gaat de deze rage ook weer over?

Bij veel populaire games (bijvoorbeeld Call of Duty) zie je dat het even heel erg hot is en dat het dan weer wegzakt in de anonimiteit om plaats te maken voor een ander spel. Aan de andere kant is een spel als Minecraft al jaren zeer populair. Of het een blijvertje zal zijn, laat zich moeilijk voorspellen. De makers doen er in ieder geval veel aan om het spel steeds weer te vernieuwen. Zo verschijnt er bijvoorbeeld zomaar een nieuwe stad en komen er steeds weer nieuwe gadgets bij. Dit zijn natuurlijk wel redenen om nog (maar) weer een potje te gaan spelen.

Lees: Fortnite spelen voor beginners

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.