Skip to content Skip to footer

E-mail gehackt? Dit moet je doen

Steeds meer mensen hebben één of meerdere e-mailadressen waarmee ze van alles doen, zoals online betalen en bestellen. Een e-mailadres is dan ook een aantrekkelijk doelwit voor hackers, want ze kunnen zo bij allerlei gegevens. Als je vermoedt dat je e-mailadres gehackt is, moet je dus snel handelen om schade te voorkomen. Ook als je het niet zeker weet raden wij aan om de volgende stappen te doorlopen.

Krijg de controle over het account terug

Probeer in te loggen. Als dit lukt heb je geluk, dan heeft de hacker het wachtwoord nog niet veranderd. Als je niet kunt inloggen klik je op “wachtwoord vergeten”. Er zijn diverse manieren om een nieuw wachtwoord te maken. Zo kan het zijn dat er een nieuw tijdelijk wachtwoord naar een alternatief, vooringesteld e-mailadres wordt gestuurd. Eventueel kan er ook een code naar je telefoonnummer worden gesms’t. Als je nooit een ander e-mailadres of je telefoonnummer hebt opgegeven krijg je een aantal beveiligingsvragen, die je bij het aanmaken van je e-mailadres hebt beantwoord.

Het kan voorkomen dat niets hiervan helpt, bijvoorbeeld doordat de hacker je beveiligingsvragen, telefoonnummer en/of alternatief e-mailadres heeft gewijzigd. Het is heel jammer, maar het is onwaarschijnlijk dat je dan ooit nog toegang tot dit account krijgt. Vooral bij gratis e-mailservices zoals Google en Hotmail is het lastig, omdat zij geen persoonlijke klantenservice hebben. Als je je e-mailadres bij je provider hebt aangemaakt kun je beter geholpen worden.

Gebruik VPN op openbare netwerken

Een reden dat je e-mail gehackt kan worden is, omdat hackers simpelweg je wachtwoord afluisteren als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een wifi-hotspot. Het is kinderlijk eenvoudig om data af te luisteren van mensen in hetzelfde wifi-netwerk, waarmee jij verbonden bent. Dit kun je voorkomen met een VPN. Met een VPN zorg je er namelijk voor dat je data versleuteld wordt verzonden en via een VPN-server gaat.

Verander het wachtwoord

Ook als de hacker het wachtwoord niet veranderd heeft is het van groots belang dat je het wachtwoord aanpast. Als je dit niet doet kan de hacker dit namelijk alsnog doen en gewoon gebruik laten maken van het account. Het is ook belangrijk dat je een ‘sterk’ wachtwoord gebruikt, dat toch makkelijk te onthouden is.

Een sterk wachtwoord bestaat uit afwisselende hoofdletters en normale letters, cijfers en leestekens. Zo’n wachtwoord zal moeilijk te raden zijn voor een hacker. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een zin of lang woord waarin je sommige letters vervangt door cijfers. Of je verstrengelt een zin met een belangrijke datum. Zo is het lastig raden voor de hacker wat het wachtwoord is, maar kun je het zelf niet vergeten. Ook na het aanmaken raden wij aan om deze één keer in het jaar aan te passen.

Ook kun je twee-staps-verificatie invoeren. Hierbij moet je niet alleen het wachtwoord invullen, maar krijg je bijvoorbeeld ook een sms’je met een code die je moet invoeren. Misschien is het even meer werk elke keer dat je inlogt, maar het is wel stukken veiliger.

Controleer de instellingen van je e-mailaccount

Als je e-mail gehackt is én je hebt je wachtwoord hersteld en aangepast ben je nog niet. De hacker heeft misschien wel iets gedaan met de instellingen van jouw account. Kijk bijvoorbeeld in de instellingen voor het herstellen van je wachtwoord. Misschien staan daar andere beveiligingsvragen in, of is het alternatieve e-mailadres of telefoonnummer aangepast. Zo zorg je ervoor dat je hacker niet dezelfde route als jou kan volgen om het wachtwoord weer aan te passen.

Daarnaast kan de hacker het een en ander hebben aangepast aan de e-mails die je hebt gestuurd. Als je bijvoorbeeld een link in je standaard handtekening heb staan, kan deze nu een virus of foute website bevatten. Check daarom je handtekening, out-of-office bericht en andere handelingen die automatisch gaan. Hackers kunnen ook alle berichten die binnenkomen automatisch laten beantwoorden mt spam-mails, of juist doorsturen naar hun eigen e-mailadres.

Log actieve sessies uit

In de meeste e-mailprogramma’s is het zeer eenvoudig om te kijken welke actieve sessies er zijn. Dit betekent dat er te zien is op welke apparaten ingelogd is. Deze sessies kun je ook allemaal laten uitloggen, zo weet je zeker dat de inbreker niet alsnog is ingelogd op het account, ondanks dat het wachtwoord veranderd is.

In Gmail klik je rechtsonder op Details in je postvak Dan krijg je onderstaand scherm te zien:

Details account ingelogd bij gmail

Stel je contacten op de hoogte

Door de contacten in je adresboek op de hoogte te stellen van het feit dat je account is gehackt kun je voorkomen dat ook zij worden gehackt. Zo weten ze dat ze moeten oppassen met vreemde e-mails die van jou of een vreemd e-mailadres komen. Vooral als de hackers geld willen is dit een goed idee, want ze kunnen zich voordoen als jou. Oók als je het account alweer terug hebt is dit het geval, want ze kunnen jouw e-mailadres ‘spoofen’, oftewel namaken, bijvoorbeeld door 1 letter te wijzigen.

Controleer accounts op andere websites

Veel mensen gebruiken voor iedere website dezelfde inloggegevens. Dit is sowieso niet slim, maar extra gevaarlijk als iemand achter het wachtwoord van je e-mailadres is gekomen. Ga daarom naar elke website die je gebruikt toe, zoals Facebook, Instagram, Netflix, je bank, PayPal en andere belangrijke websites. Omdat de hacker toegang had tot je account, kan het zijn dat hij alle wachtwoorden van belangrijke websites heeft veranderd.

Het is dus écht heel belangrijk dat je al deze websites afgaat en het wachtwoord verandert. En nogmaals, gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Als je denkt dat het te lastig wordt om allerlei verschillende wachtwoorden te onthouden, kun je een password manager gebruiken. Hierin bewaar je alle wachtwoorden, en je hoeft maar één master password te onthouden. Deze moet je echter wel vaak aanpassen, want als ook dit account gehackt wordt ben je nog verder van huis.

Maak een back-up van het account

Sommige hackers verwijderen alles wat in het account staat. Zeer vervelend, maar laat het een wijze les voor de toekomst zijn: maak altijd back-ups van je e-mailaccount. Zo raak je nooit belangrijke e-mails, je adressenboek, foto’s en video’s kwijt. Dit kun je gemakkelijk automatisch laten doen op je laptop of computer, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Zo heb je altijd alle gegevens, zelfs als je je e-mailaccount kwijt bent.

Installeer een goede virusscanner

Soms wordt je e-mail gehackt vanuit je computer, door middel van een virus. Dan hebben alle bovenstaande stappen geen zin, want de hacker kan precies volgen wat jij aan het doen bent. Daarom is het belangrijk dat je een goede virusscanner hebt en deze regelmatig even laat draaien, zo worden nieuwe virussen direct gedetecteerd.

Voorkomen is beter dan genezen

Leer van je fouten

Het verleden is geweest, maar het is belangrijk om te leren van je fouten. Als je niet precies weet hoe je gehackt bent, is het toch verstandig om over de valkuilen te leren. Herken phishing-mails, dit zijn e-mails die van bijvoorbeeld je bank lijken te komen. Hiervoor kan je het e-mailadres checken. Geef ook nooit je wachtwoord aan wie dan ook, geen enkel bedrijf zal hier ooit om vragen. En het belangrijkste van alles: gebruik een sterk wachtwoord op alle websites.

“Maar ik ben toch helemaal geen interessant doelwit voor hackers”

Denk nooit dat jouw gegevens niet interessant zullen zijn voor cybercriminelen. Jouw gegevens zijn zelfs veel geld waard op de zwarte markt en op andere schimmige uithoeken van het internet. Die markten floreren omdat veel mensen onderschatten hoe makkelijk het is om aan digitale informatie te komen en hoe slecht veel computersystemen zijn beveiligd.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.