Skip to content Skip to footer

De 5 beste widgets voor Android

Het downloaden van apps is iets dat helemaal ingebakken is in ons smartphone gebruik. Maar download je ook wel eens widgets? Met widgets kun je je smartphonegebruik makkelijker maar ook leuker maken. De widgets zijn een van de dingen die Android onderscheiden van iOS. Daarnaast hebben de meeste apps die je installeert een eigen widget zodat je ze altijd onder de knop hebt. Dit zijn de beste widgets voor Android.

Hoe installeer ik een widget?

Apps hebben dus vaak hun eigen widgets maar je kunt widgets ook los downloaden. Dit doe je ook in de Playstore. Als je download compleet is, hou je je startpagina ingedrukt. Nu heb je de mogelijkheid om je startpagina’s aan te passen. Afhankelijk van het type telefoon, zal onderaan de optie ‘widgets’ verschijnen. Tik hierop om in het menu met alle beschikbare widgets te komen. Als je de widget hebt gevonden die je op je startscherm wil plaatsen, hou je de widget ingedrukt en sleep je hem naar de plek waar hij moet komen te staan. Laat nu de widget los en ziedaar, je hebt je eerste widget geplaatst.

IFTTT

IFTTT is een van de meest uitgebreide apps voor widgets die er zijn. Waar deze app om draait is het automatiseren van enkele processen die makkelijk toegankelijk zijn via de geplaatste widgets. In de app zelf zie je zogenaamde ‘applets’ staan. Deze vertellen je in één zin wat ze doen. Zodra je een applet aanzet, vind je deze bij de widgets. Als je de widget van de geactiveerde applet op je startscherm zet, kun je met één druk op de knop bepaalde acties uitvoeren. Voeg bijvoorbeeld de IFTTT Evernote widget toe waardoor je met je Google Assistent makkelijk gesproken tekst omzet in een Evernote notitie. Maar de app is er ook voor écht vervelende situaties. Zo is er een widget die je kan installeren waardoor je jezelf kan bellen en onder een vervelend gesprek met een lang verloren gegane kennis uit kan komen die je in de supermarkt bent tegengekomen.  Jij verzint het en IFTTT heeft het.

Hieronder een aantal voorbeelden van widgets die op de site staan:

De ifttt widget

Google widgets

Als Androidtelefoon gebruiker, krijg je standaard een aantal Google apps op je telefoon meegeleverd. Deze apps hebben elk hun eigen widget zodat je vanaf je startscherm altijd en overal zicht hebt op bijvoorbeeld het weer, het laatste nieuws, je e-mails of het aantal stappen dat je die dag gezet hebt. Door één scherm te vullen met Google widgets, zie je alle updates in één oogopslag. Google heeft enkele handige apps die in combinatie met de bijbehorende widget een goede toevoeging zijn om je dag te plannen en monitoren. Download bijvoorbeeld Google Fit (ook beschikbaar zonder wearable) om bij te houden hoe veel je per dag beweegt, en Google Keep voor al je notities, to-do-lijsten en voicememo’s. Door de bijbehorende widget op je startscherm te plaatsen, heb je snel en eenvoudig toegang tot je favoriete en meest gebruikte apps.

Lees: 6 apps om je hartslag te meten

Chronus

Chronus is een informatiewidget die je naar eigen smaak kan aanpassen. Deze widget laat je onder andere het weer, de tijd, je agenda en nieuws zien. Je kunt meerdere widgets met informatie op je startscherm plaatsen. De widgets zijn makkelijk via de app toe te voegen maar kunnen vanzelfsprekend ook geplaatst worden op de manier die hierboven beschreven werd. Je kunt kiezen uit meerdere opties voor bepaalde informatie. Zo heeft Chronus meerdere weerwidgets die je simpelweg het weer van nu vertellen of die zelfs aangeven welk weer het de komende dagen wordt, de maanstand en de tijden van het op- en ondergaan van de zon.

Whatsapp widget

Whatsapp is natuurlijk een van de meest gebruikte apps op onze telefoon. De widget van Whatsapp laat een overzicht van je ongelezen berichten zien. Zo kun je ze gewoon vanaf je startscherm screenen en vanaf hier bepalen of ze al dan niet meteen beantwoord  moeten worden.

Lees: 10 geheime tips voor WhatsApp

Flipboard

Als je ervan houdt om continu op de hoogte te zijn van het laatste nieuws, of voor jou relevante artikelen te lezen, dan is de app Flipboard een aanrader. Flipboard werkt als een soort tijdschrift voor je telefoon waarbij je met een swipe door de artikelen kan bladeren. Door de widget te installeren kun je vanuit je startscherm door de artikelkoppen bladeren. De artikelen verversen zichzelf na een bepaalde tijd die je zelf kunt instellen. Zie je iets dat je interesse wekt? Dan tik je simpelweg één keer op het artikel en het opent zich vanzelf in de Flipboard app.

Als je niet weet wat Flipboard is bekijk dan onderstaande video:

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.