Skip to content Skip to footer

6 apps om je hartslag te meten

Met een iPhone is het sinds enige tijd mogelijk om je hartslag te meten. In navolging van de iPhone biedt, kwamen er al snel meerdere apps op de markt waarmee je je hartslag kunt meten. We zetten de zes beste apps op een rijtje.

Hoe werkt het meten van je hartslag?

Je legt een vinger op de lens van de achterste camera van je smartphone. Elke keer dat het hart bloed door het lichaam pompt, groeien de kleine capillaire vaten in de huid. Wanneer de flitser van een smartphone de huid verlicht, kan de camera de minimale kleurveranderingen vastleggen en op deze manier je hartslag meten. Er moet wel bij vermeld worden dat als je echt om medische redenen je hartslag wilt meten dit bij een arts moet gebeuren.

Instant Heart Rate

Eén van de populairste apps om je hartslag te meten, is Instant Heart Rate. Van deze app is zowel een gratis als een betaalde versie beschikbaar. De app is erg makkelijk in gebruik, geeft duidelijke instructies en kent een zeer nauwkeurige meting. Nadeel van de gratis versie van Instant Heart Rate is dat je alleen je vijf meest recente metingen kunt opslaan. Wel kun je bij iedere meting registreren welke activiteit je op dat moment aan het uitvoeren was.

Leg je vinger op de camera en meten maar:

Hartslag meten met je camera

Runtastic Heart Rate Pro

Deze hartslagmeter- app heeft eveneens een gratis en een betaalde versie. De app werkt op dezelfde manier als Instant Heart Rate en geeft ook zeer nauwkeurige metingen. Runtastic slaat je laatste tien metingen op in een handige grafiek. De app bevat een herinneringsfunctie en de mogelijkheid om resultaten via Facebook, Twitter of e- mail te delen. Nadeel van de app is dat het berichten blijft sturen met de vraag om andere Runtastic apps te downloaden.

MotionX 24/7

Deze app is eigenlijk een zogenaamde ‘slaapmeter’, waarmee je de kwaliteit van je slaap kunt meten. Echter, MotionX 24/7 ook een hartslagmeter functie. De app is eenvoudig te gebruiken en biedt mooie statistieken, bijvoorbeeld wekelijkse en maandelijkse gemiddelden. De app registreert de tijd en datum van iedere meting, maar biedt geen opties om dit op te slaan. De app is niet gratis (€ 2,99 in de App Store).

Heart Rate

Met deze app kun je je hartslag ook met de voorste camera van je smartphone meten. De hartslagmeting gaat dan via je gezicht. Uit testen is gebleken dat ook deze manier van het meten van je hartslag accuraat is. Het is wel iets lastiger meten: je moet in helder licht en doodstil staan. Toch is dit een mooi alternatief als je een hekel hebt aan vingervlekken op de lens. Deze app is niet gratis.

Cardiio

Evenals Heart Rate biedt ook Cardiio de mogelijkheid om zowel met je vinger als gezicht je hartslag te meten. Een leuk aspect van Cardiio is dat je hartslag vergeleken wordt met anderen, bijvoorbeeld de Olympische zwemmer Michael Phelps, of de gemiddelde hartslag in rust van mensen die op het eilandland Mauritius leven. Dit is een leuke toevoeging op een verder wat eenvoudige, maar wel gratis app.

Met de Cardiio app kun je ook je hartslag meten met gezicht:

Cardiio meten met je gezicht

Cardio Buddy

Cardio Buddy is een gratis app waarmee je je hartslag alleen via het gezicht kunt meten. In de betaalde versie kun je je hartslag wel meten via je vinger. Cardio Buddy heeft een mooi scherm en een leuke grafiek functie die je hartslag vergelijkt met zowel de gemiddelde hartslag van mensen in verschillende landen als die van willekeurige dieren. Wist je dat een geitje een hartslag in rust heeft van 75 slagen per minuut?

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.