Skip to content Skip to footer

10 geheime tips voor WhatsApp

De veelgebruikte chatdienst WhatsApp staat erom bekend dat het nog wel eens wijzigingen doorvoert zonder hier al te veel ruchtbaarheid aan te geven. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je de leesbewijzen uit kunt schakelen, doordat je ze bij je vrienden niet meer ziet. Om verrassingen te voorkomen, zetten we de tien beste tips voor je op een rijtje.

Bespaar data

Als je niet zo heel veel data per maand hebt, is het verstandig om zoveel mogelijk data te besparen. Je kunt ervoor zorgen dat alle afbeeldingen die je binnenkrijgt weinig data gebruiken. Je gaat naar ‘instellingen’. Open nu ‘data- en opslaggebruik’. Je kunt hier het datagebruik beperken en ook aangeven of je bijvoorbeeld alleen iets wilt downloaden als je een wifi-verbinding hebt.

Weg met de blauwe vinkjes

Een voorbeeld: je bent in vergadering en je krijgt een berichtje binnen die je eigenlijk niet kunt negeren. Je wilt eigenlijk niet dat de ander het idee heeft dat je hem negeert, maar je hebt nu ook niet de tijd om te reageren. Wat is er op dat moment handiger dan de blauwe vinkjes uitzetten? Dit doe je als volgt: je opent de app, ga naar ‘instellingen’ – ‘account’- ‘privacy’. Bij ‘privacy’ kun je leesbewijzen uitschakelen.

Leesbewijzen uitzetten in whatsapp

Waar zijn je vrienden?

Je hebt afgesproken met iemand, maar jullie lopen elkaar steeds mis. Als je de persoon in kwestie vraagt om zijn locatie te delen, is dit probleem opgelost. Als je op de paperclip tikt (iPhone op de plus) tikt naast het tekstvak, opent er een menu. Hier kies je voor ‘locatie’ en vervolgens “stuur locatie”.

Voorkom dat anderen je berichten zien

In principe zijn alle gesprekken in Whatsapp privé. Het kan natuurlijk voorkomen dat je je telefoon ergens hebt liggen en er net een berichtje in het beeldscherm verschijnt. Iedereen die in de buurt is, kan dan meelezen en het is de vraag of je dat wilt. Je kunt dit voorkomen door naar ‘instellingen’ te gaan en dan naar ‘notificaties’ of ‘meldingen’. Hier kun je de meldingen uitzetten. Je krijgt nu alleen te zien dat iemand een bericht heeft gestuurd, maar het bericht zelf komt niet in beeld.

Lees: Belangrijke regels voor je eigen privacy

Groepen op stil zetten

Je kent het vast wel: de berichten blijven maar binnenstromen in een groepsapp, terwijl je zelf helemaal niet deelneemt. Vervelend, want voor je het weet staat je hele scherm vol berichten waar je toch niets mee doet. Je kunt dit uitschakelen door op de naam van de groepsapp te tikken. Er opent zich een menu waar je nu kunt kiezen voor ‘stil’. Je kunt nu zelf kiezen voor de duur dat je de groep op stil wilt zetten.

De tekst opmaken

Vind je het leuk om je tekst op te maken? Dat kan ook in WhatsApp. Als je de tekst vetgedrukt wilt hebben, typ je de tekst tussen sterretjes (*). Een laag streepje is cursief en een golfje (~) is doorstrepen. Uiteraard kun je ook codes combineren.

Liever anoniem blijven?

Je vindt het misschien niet zo leuk dat iedereen kan zien of je online bent. Dit kun je op diverse manieren uitschakelen. Ga naar ‘instellingen’ en dan naar ‘privacy’. Bij ‘status’ kun je nu instellen wie kunnen zien of je online bent. Behalve in- en uitschakelen, kun je ook bepaalde contacten selecteren die je status wel of niet mogen zien.

Voeg een datum toe aan je agenda

Het is je vast al wel eens opgevallen dat als je woorden als “vandaag, morgen, maandag” typt deze onderstreept worden. Met deze functie kun je direct een afspraak in je agenda plannen. Als je de onderstreepte datum ingedrukt houdt, opent er een menu waarin je de afspraak vast kunt leggen.

Informatie over een bericht weergeven

Je hebt een bericht verstuurd, maar je wilt eigenlijk weten of het is aangekomen en het liefst ook of het is gelezen. Dat kan heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het bericht ingedrukt te houden. Bij Android verschijnt er een infoknop en bij een iPhone moet je het bericht naar links vegen. Je kunt nu zien wanneer het bericht afgeleverd is en als je de blauwe vinkjes aan hebt laten staan ook of het gelezen is.

Informatie over bericht whatsapp

WhatsApp op je laptop?

Vind je het beeldscherm te klein, of ben je te lang bezig met het typen op je telefoon? Ga dan met WhatsApp verder op je computer. Kies bij ‘instelling’ voor ‘WhatsApp Web/Desktop’. Vervolgens ga je op je computer naar web.whatsapp.com. Nu scan je met je telefoon de QR- code op je beeldscherm en vervolgens kun je op je computer met WhatsApp verder.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.